När använder man lukt i kulturbemärkelse?
Höra med öra!
Hörseln är ytterligare ett sinne som är helt fantastiskt. Tänk bara vilka ljud man kan höra, både trevliga och otrevliga. Har du hört att våren är på väg? Det kan man höra bland annat på talgoxens sång. Jag kan ibland bli ganska insnöad på viss musik och lyssnar på samma låtar om och om igen. Efter ett halvår/år så kan jag börja om med samma låtar igen. Gruppen Queen är en av mina stora favoriter som håller för att lyssna på i decennier.
Vad kan jag få ut av min hörsel i samband med hästen?
Bland det mest rogivande är att vara på stallet sent en kväll när hästarna äter sitt hö. Det låter så lugnt och rytmiskt på något sätt. Jag kan också urskilja när de hästar jag hanterar hälsar på mig på morgonen när jag kommer till stallet. Hur de kan förstå att det är jag som kommer vet jag inte men antingen hör dom mig, ser mig bland alla andra eller känner lukten av mig? Man kan också höra på hästens gnäggning vilket humör den är på, otålig, lugn, upphetsad mm. Ston (hästmammor) har många olika läten för att kommunicera med sina föl.
Jag kan också använda min hörsel för att upptäcka om hästen är halt dvs den rör sig inte med jämnt steg utan är lite i otakt eller slår i någon hov hårdare än den andra. Det går att på ett tidigt stadium upptäcka om hästen har en sko lös för man hör det på ljudet när den går på ett hårt underlag.
Rider man ute i mörkret så lyssnar jag mera och hör då många fler ljud. En gång, när jag var i yngre tonåren, red jag ute på kvällen och hörde ett mycket skrämmande skrik. Jag kan säga att jag var glad att jag satt på en häst för då kan man förflytta sig snabbt iväg om det behövs. Det skrikande ljudet visade sig vara ett rådjur. Jag hade inte i min vildaste fantasi trott att rådjur kunde låta så.
Hästar har en välutvecklad hörsel, mycket bättre än deras syn. Deras öron är mycket rörliga så att de kan fånga in ljud från alla håll. Detta är en självklarhet för ett flyktdjur som hästen. Ska man klara sig från att bli uppäten gäller det att höra angriparen snabbt. Hästens uttrycker även sin sinnesstämning med sina öron. En pigg och nyfiken häst riktar sina öron framåt mot dig medan en häst som inte vill vara med kan stryka sina öron slätt bakåt efter mankammen. Då är det bäst att man ser upp på vad som kan hända som nästa steg. Hästars öron kan dessutom se väldigt olika ut, en del har långa öron, en del små, en del tulpanformade, en del har öron som nästan korsar varandra när de blir uppmärksamma på något.
Det är en fantastisk upplevelse att rida ute på vintern när snön knarrar under hovarna, hästarna frustar och att sedan få galoppera iväg med snön sprutande runt hovarna. Det finns bara två tillfällen när jag gillar fart så mycket att det ger en bubblande känsla. Det ena är att få dra iväg i en snabb galopp och det andra är när ett flyplan accelererar vid start. Jag kan kanske hitta fler men nu håller jag på att tappa hörselämnet.
Hästögat
Vad är kultur?
Tack för mej!
Nu återgår jag till att då och då skriva på min ordinarie blogg. Tack för mej!
Sexordsmemoarer
I skrivande stund låter min sexordsmemoar så här:
Förut förkrossad. Får varm, växande vård.
Detta är god kultur
God kultur stärker, vår (med)mänsklighet och undergräver och motverkar därigenom kommersiell och annan exploatering av människan.
Äventyrsbad
För min del anser jag att Umeå bör få ett Äventysbad snarast, så att barnfamiljer slipper åka till Övik för att uppleva ett trivsamt familjebad. Jag har tillbringar åtskilliga härliga timmar med min dotter på Paradisbadet i Övik under hennes uppväxt. Att Umeå saknar ett motsvarande bad är en kraftig plump i kulturlivsprotokollet.
Snabbast verkar ett bad på Nannatomten kunna bli verklighet. Och det bör som sagt ske snabbt. (Men bygg inte ett så dyrt, men riktigt dåligt bad, som man byggde i Gävle under min tid där.)
En evenemangsarena är inte det minsta angelägen för mej. Satsa kommunens pengar i Umeåbornas vardagliga verksamheter istället!
Folkkök
Ett par hundra personer brukar ta del av denna nästintill gratisätning. Förhoppningsvis kommer fler (även av oss äldre) att då och då delta i köksarbetet. Det finns få ställen där man bättre lär känna andra människor än i sängen och i köket!
Bildterapi
Bildpassen med Eva Eriksson minns jag dock med glädje. Hon skydde inte att vaska guld ur de nattsvarta bråddjupen.
Tack Eva och ni andra, som delade med er!
Här är några av det 40-tal bilder jag gjorde på Evas bildpass. Övriga kan du se här.
Det är alltid, nu eller aldrig! 9 december 2005
(Foton: Torbjörn Nilsson)
Medskapande
Att mer passivt sitta på läktaren och bli betagen av vad som sker där framme på scenen blir allt mindre lockande för mig. (Fast visst är jag t ex glad att jag var med på innerplan på Springsteen-konserten 1985 på Ullevi.)
Jag drar mig till minnes en för mig rolig historia om hur jag i mitt inre förvandlande en trist (dans)föreställning till en glädjande och lustfylld upplevelse.
Hela föreställningen gick ut på att dansaren satt på en bänk , dukade upp, åt och drack medhavd fika ur en papperskasse. Och avslutade med att plocka ner sakerna i papperskassen igen.
Trist så det förslog, även om det hela skedde till ackompanjemang av ett spännande, experimentellt röstkollage.
Jag började då fantisera och föreställa mig att jag skulle stiga in på scenen och börja dansleka med den tomma papperskassen. Även om jag (klokt nog?) inte satte fantasin i verket, blev föreställningen plötsligt en lustfylld och spännande upplevelse. (Och jag undrar hur många i publiken som vävde liknande medskapande fantasier?)
Dans, dans, dans
Det viktigaste för mitt tillfrisknande är att ligga i sängen och ge mig en ny och bra spädbarnstid. Men min vuxna och åldrade kropp behöver också upp och röra på sig. Inget är då bättre för mig än att dansa.
Jag är tacksam för alla livaktiga dansföreningar här i Umeå, som ger mig rika möjligheter att dansa; Umeå Gammaldansvänner, Björkstalaget, Folkmusikföreningen, Swingum, Umeå Dansimperium och Tango Norteno.
Jag buggar på en av Birgers och Helens kurser på Musköten 2005.
(Förhoppningsvis har jag fått lite mer flyt och gung i dansen sen dess!?)
Min danspartner är Sara Mo Ljungkvist Leffler.
(Fotograf: Bengt Ljungkvist)
Älvstråket vid Backenkyrkan
Jag minns ännu den svindlande känslan, när jag första gången cyklade ner mot älven bakom Klockargården:
Och när jag gick längs den böljande medeltida landsvägen:
Att bevara denna kulturmiljö från trafikleder och bostadsbyggen är avgörande om Umeå vill kalla sig kulturstad.
(Foton: Susanna Melin)
Yvonne Renberg
I hennes konstnärsskap finns samma bråddjupa svärta med inslag av drastisk, överraskande humor (inte minst i verkens titlar), som i P O Enqvists med rätta hyllade bok "Ett annat liv".
Några av Yvonne Renbergs bilder från en utställning på Folkets Hus, Umeå våren 2008.
Närmast kameran ser vi:
Tiden lider - hus vill hem
(Foto: Susanna Melin)
Café Pilgatan
Det känns väldigt hoppfullt att detta kafé, tack vare ett gäng hängivna eldsjälar, sett dagens ljus. I mina ögon är det en skapelse enligt devisen: Kom så gör vi nå´t bra tillsammans!
Enligt mottot: "Ös böcker över barnen" har man t ex ett stort rum för barn(-böcker) och dessutom ett omfattande och varierat programutbud.
Lovvärt!
Leve Umeås biblioteksanställda!
Som långtidssjukskriven under återhämtning besöker jag ofta Umeås bibliotek.
De är utan tvekan de kulturella vattenhål jag uppskattar mest. Välsorterade när det gäller böcker, filmer, skivor, tidningar, tidskrifter, tillgång till datorer och nu senast även möjlighet att låna TV-spel. Generösa öppettider gör att jag kan slinka in nästan närhelst jag har vägarna förbi. Hyfsat fräscha lokaler med ombonade krypin bjuds man också.
Och allt detta är gratis för den enskilde besökaren, så länge man lämnar tillbaka sina lån i tid. Att sedan t ex kunna gå och lyssna på Göran Greider berätta om Dan Andersson för en tjuga, som på Grubbebiblioteket förra veckan är också en förmån.
Den största tillgången är dock de som jobbar på biblioteken, som gör nära nog varje biblioteksbesök till en liten vitamininjektion. I mina ögon är ni glada, nyfikna, intresserade, hjälpsamma och hjärtligt trevliga; Brita, Viktoria, Annika, Åsa, Vicky, Margareta, Ingrid, Jenny, Olle, Staffan, Hasse och alla ni vars namn jag inte känner.
För övrigt tycker jag vi ska värna om Stadsbibliotekets nuvarande placering och instämmer med en insändare i den frågan i dagens VK.
Jag gillar att läsa i alla väder!
(Foto: Susanna Melin)
Du har rätt på biblioteket
I morgon är det måndag och vardag igen i vår Umeåstad.
Besök ditt bibliotek eller bokbussen och ge oss ett tips på vad du vill ha. Vilken musik vill du lyssna på ? Vilken film vill du låna ? Vilken bok ska vi köpa in ? Vilken tidning vill du läsa ?
Vi tycker att det är spännande och roligt att hjälpa dig. Det är vad du vill ha som räknas.
Jag jobbar vidare med biblioteksutvecklingen på Ålidhem och återkommer på www.minabibliotek.se
So long
Förändra och förändra igen
Nåväl.
Vi tar del av flera exempel på nyskapande bibliotek i Norden som uppriktigt vill ha unga besökare. I Helsingfors finns Library 10 helt inriktat på musik och informationsteknologi. I Köpenhamn ligger Blågårdens bibliotek i ett socialt tufft område där konfrontationer mellan polis och ungdomar är vanligt. Bibliotekets chef Jakob Laerkes berättade om hur personalens beredskap och lust till förändringar vuxit fram. Förändra, gör misstag, gör det enkelt, och förändra igen.
Hälsningar på Runebergdagen som Finland firar den 5 februari !
Mitä kuuluu ?
Idag är det onsdag och jag sitter och gör det sista på kontoret. I morgon bär det av på nordisk konferens i Helsingfors.
Det ska handla om tonåringar och unga idag och deras förhållande till bibliotek. Vad kan biblioteken betyda för dem som är uppfödda med internet och Google ?
Jag återkommer med rapport.
Två favoriter ...
Två favoriter från Klungan, Sven Björklund och Olof Wretling går nu att beskåda i Barnkanalen på teve. Jag har ju bott på Carlshöjd sedan -98 och mina barn vuxit upp i den typiska Carlshöjdsandan. Här är vi lite präktiga förstår ni. Statistiken visar högt valdeltagande, höga betyg för barnen på Carlshöjdskolan och många besöker kyrkans aktiviteter.
Ta gärna chansen och titta på Dafo som går 18.35 på tisdagar. Vi som känner till området kan jubla när vi känner igen de karaktäristiska husen på Gulan.
Idag tisdag träffades ett gäng bloggare under ledning av webbredaktör Jenny på minabibliotek.se för att diskutera en nyhet på Umeåregionens bibliotekswebb. Ett antal bloggar med bok och biblioteksinnehåll kommer att kopplas till webbsidan inom en snar framtid. Alla som var på plats hade redan en blogg, utom jag. Att jag skriver här denna vecka är ett test. En regebundet återkommande blogg skulle för mig vara ett sätt att bidra till Umeå 2014 tanken om öppenhet och insyn.
Nu skall jag börja klura på namn - Mina närbibliotek-rapport från en enhetschef- är ett förslag.
Mariehem och Ålidhem
Jag trivs verkligen med rekryteringsgruppen och tror att vi gemensamt bidrar till en så bra bedömning som man rimligen kan begära.
Och under tiden, på Ålidhem...
Anna som är skolbibliotekarie och Sören som är bibliotekarie på biblioteket har träff med personal från Ålidhems fritidsgård. De börjar spåna idéer kring möjligheter och samarbeten i den nya verksamheten. Det är ju på deras lust och engagemang det hänger att det ska hända roliga och angelägna grejer. Jag hoppas de trivs tillsammans.
Varför gav jag mig in på det här?
Jag är en del av Umeås kulturpolitik i mitt jobb som enhetschef för närbiblioteken och vår bokbuss. Har du sett en sagoskog med ett slott i fjärran ute på vägen så är det den.
Svaret på frågan är att jag vill få kontakt och berätta om vad jag håller på med.
Årets stora grej är skapandet av Ålidhems kultur och resurscentrum med nytt bibliotek.
Jag fyller 55 år den 5 mars och har lång erfarenhet av bibliotek och livet som jag mött det.
Men det räcker inte. Jag kan bli lite matt när jag tänker på att jag och personalen ska planera för något som ska spela roll och ha betydelse på lång sikt.
Som tur är är vi inte ensamma. I hela biblioteksvärlden pågår en nyorientering.
Det är också mycket meningsfullt och intressant att samarbeta med fritidsgården, skolan och kulturcentrum för barn och unga som också ska rymmas i huset.
Vad är din bild av vad som skulle behövas i byggnaden?
Fundera på det medan jag avslutar helgstädningen, plockar fram fläskkotletterna, äter middag med Olle och Sverre, somnar...
Chaplin och Caravaggio
Förra veckan dirigerade Carl Davis Norrlandsoperans symfoniorkester som framförde originalmusiken till Charlie Chaplins Guldfeber från 1925. Filmen, den som Chaplin sagt att han ville bli ihågkommen för, projicerades på en stor duk ovanför orkesterdiket. Chaplins lustiga dans med kuvertbröden ackompanjerat av levande musik förde tankarna till inramningens betydelse för betraktarens engagemang och interaktion med ett konstverk.
I bönekapellet i katedralen San Giovanni, Valletta Malta, finns Michelangelo Merisi da Caravaggios största och mest berömda verk: Johannes Döparens halshuggning (1608). Förmodligen målade Caravaggio denna på plats och oljemålningen som mäter 3,61 x 5,20 m fyller hela östra sidan. I det mörka bönekapellet frambringar den nästan en känsla av vår tids biosalong. Även om det naturligtvis inte var något som föresvävade Caravaggio ville han ändå att betraktarna skulle uppleva att det var ett levande drama som utspelades framför dem. Målningen måste också ha framstått som illusorisk med tanke på bönekapellets för tidpunkten i övrigt karga miljö. I dag är kapellet utsmyckat, borttagna är dock de stora kandelabrar och det krucifix som under tidigt 1900-tal skymde målningen, och även om målningen ger ett imposant intryck störs upplevelsen av turisternas inramning.
Jag har fått ett löfte om att jag vid något tillfälle skall få en privat visning av kapellet och möjligen, möjligen kan det återskapa något av den känsla som den unga novisen kände när han steg in i sakristian för att ta emot Malteserorden och befann sig i direkt kontakt med Caravaggios kroppar i naturlig storlek.