Ett gott råd: prova aldrig det här själva.

Det knäppaste och jobbigaste jag presterat i mitt liv, men också det som jag är mest stolt över att ha rott i hamn, är vårt husprojekt.

Såhär var det: vi ville ha ett hus. Helst ett gammalt, med charm. Gärna på en mysig plats, strax utanför stan.

Inte hittade vi något, och någon outgrundlig anledning fick vi (jag) den idiotiska idén i huvudet att vi kunde skaffa ett gammalt hus i inlandet billigt, och flytta det till en fin tomt där vi ville bo. (och då menar jag flytta som i att lyfta upp det på en stor lastbil och rulla iväg) Och vi kunde ju bo i huset samtidigt som vi renoverade.

Smidigt, billigt och bra!

Jo hej. 

Några saker insåg vi ganska snabbt - men samtidigt alldeles för sent:
1. Att flytta ett jättelikt västerbottenshus är ett otroligt stort projekt. (Dagen D har jag faktiskt nästan förträngt, så sjukt jobbig var den, så mycket som gick fel och så nära katastrof.)
2. Det är kanske lite billigare att göra såhär, men definitivt inte ekonomiskt med tanke på den tid som måste läggas ner.
3. Det går inte snabbare än att bygga nytt. Tvärt om.
4. Att tränga in hela familjen i ett rum, samtidigt som man bygger på resten av huset , är görbart i teorin. I praktiken är det nervpåfrestande. Byggdamm och målarfärg överallt!
5. Man får ingen fritid på flera år.
6. Risken är stor att man blir galen eller skiljer sig.
7. Att dessutom bli gravid och få ett barn mitt i den värsta byggperioden måste anses som osedvanligt korkat. Och sen ett till.

Nu är både jag och maken otroligt envisa och beslutsamma människor, så vi rodde faktiskt hela jätteprojektet i hamn. Det mesta har vi gjort alldeles själva. Utan att skilja oss, och utan att ge upp - även om det sistnämnda varit nära ibland.

Det tog sju sorger och åtta bedrövelser (dvs åtta slitsamma år), innan vi till slut nu kan anse oss färdiga. Vi har ett fantastiskt vackert hus, som vi på sätt och vis är väldigt stolta över.

Men var det värt slitet? Aldrig i livet.

Fast... i ärlighetens namn börjar det faktiskt klia i fingrarna att börja om från början, med ett nytt hus... 

Men då får det stå kvar på sin ursprungliga plats.

Äntligen fredag em. Njut!


Barn som far illa

När jag läser artiklar som den här, eller den här, får jag ont i magen, tårar i ögonen och har lust att genast tänka på något annat. Barn som far illa är bland det värsta som finns, och som trebarnsmamma är det omöjligt att inte dra paralleller till sina egna barn. Tänk om något liknande skulle hända dem?

Och det gör det ju.

Förr eller senare kommer de också att ha det kämpigt. Att växa upp har aldrig varit enkelt, och börjar man undersöka hur många barn och unga som mår dåligt i vårt samhälle idag, (av olika anledningar) är det lätt att bli väldigt uppgiven.

För några år sedan bestämde jag mig för att göra någonting åt min frustration. Jag anmälde mig som frivilligjourare för BRIS.  Beslutet var inte enkelt. Skulle jag orka med att ta del av ungas problem utan att själv må alltför dåligt? Och framför allt: skulle jag klara av att ge några bra svar?

Men snabbt förbyttes min oro till trygghet. Vi blev fint utbildade, och sedan hamnade jag i mejl-jouren, där jag sitter en gång i månaden. Och jag har aldrig någonsin ångrat mitt beslut att engagera mig. Tvärt om.

Något kvitto på vi lyckas förändra går aldrig att få, och jag är väldigt medveten om att det vi gör bara är en droppe i havet. Men kanske är det ibland den lilla gesten, att finnas till hands för någon som vill ha råd, stöd eller bekräftelse, som gör skillnad.

Jag kan åtminstone ge lite av min tid och min uppmärksamhet till ett barn som behöver bli sett. 

Det kan vi alla, förresten...

Finurliga ord

Barn hittar ju som bekant ständigt på nya ord och uttryck. Substantiv blir till exempel ofta verb.

"Dega" har ju sedan länge fått en helt ny innebörd hemma hos oss. Att dega, som i att leka med deg (playdoh) eller hålla på med kakdeg. Andra vanliga uttryck hos barnen är att "spela dator" (i stället för att använda datorn/spela spel) eller att "pärla" (pyssla med pärlor). och den som "äger" är bäst, och den som "suger" är förstås urusel.

Den nyaste uttrycket kom vår fyraåring med. Hon ville ha hjälp med en sak och frågade pappa, med motiveringen att:

"Mamma kan inte, hon salvar sig."

Vad jag gjorde? Smörjde in mig med hudsalva...


Vardagskonst


Trötta och halvstressade åker vi varje morgon genom Umedalens gamla sjukhusområde för att lämna barnen på förskola och skolor. Lojt stirrar man ut genom fönstet. Så plötsligt; ett leende.

Oj. Där är det något nytt. En cementbil i sirlig plåt?

Och så de välkända kavajerna, hundratals herrkavajer på rad, på vindern frostiga, på sommaren hängandes mellan trädens skira bladverk.

Sen, barnens utrop: "Där är badkaren! Kaninerna! Men, varför har en ramlat? Kolla bajskorven! Och vad är det där för konstig svart grej?"

Trots att vi vistats i området nästan dagligen i 10 år, är de okonventionellt utplacerade skulpturerna en vardaglig källa till uppmuntran. Ingen revolutionerande aha-upplevelse, men en liten absurd inspriation för en kort sekund.

Min personliga favorit är den svarta plast(?)hästen, placerad längt upp i den gigantiska industriskorstenen av tegel. Stolt blickar han ut över hela området, som en tyst påminnelse om både frihet och tokighet.

image467
Foton: Galleri Andersson Sandström.

Glad blir jag också över vägskyltarna, som syns lite här och var på området. "Tillåtet". "Kärlek". "Allt förlöper fint". Och den bästa: "Du är så mycket bättre än du tror".

Den skulle jag gärna ha därhemma.

"Fett bra", som min dotter skulle säga

Hur mycket fett äter du?

Jag har tillhört de allra mest fettmedvetna. Bara ätit fettsnålt, hela livet. "Nyttig" mat. GI. Hälsokost. Grönt. Magert.

Men för några veckor sedan blev jag nyfiken på
den här metoden. (LCHF=Low carb, high fat) Det lät fascinerande och intressant. De fettsnåla kostråden kanske bara är en myt? Naturligt och ursprungligt känns ju egentligen bäst, så för att utmana mig själv, bestämde jag mig för att prova.

Så - ut med alla lättprodukter, och in med sån mat som min farmor åt varenda dag. (även om hon aldrig skulle komma på tanken att kalla det för fet mat. "Riktig mat", kanske.)

Men det har varit jätteläskigt. Att vända upp och ner på allt man trott var rätt; stoppa i sig smör, feta såser och ostar, dricka fet mjölk (det finns till och med riktigt gammeldags!) och göra egen mumsig glass på riktig grädde känns förbjudet, konstigt och härligt på samma gång. Att undvika pasta, potatis och bröd är lättare, fast ovant.

Jag ska inte här ge mig in i de medicinska argumenten kring fördelar och nackdelar med olika koster, det finns det andra som gör bättre. Jag har egentligen ingen aning om varför det här funkar. Men jag kan bara konstatera: aldrig förr har det varit så gott och enkelt att äta.

Fettet är här för att stanna i vår familj. Och inga är förstås nöjdare än barnen, som tycker att mammas mat och efterrätter plötsligt smakar mycket godare...


Kärlek


Bokstavstolkning

Sjuårige sonen knåpar i en språkpysselbok. Han går in för uppgifterna med liv och lust; hittar bokstäver i ord, färglägger och ljudar för glatta livet.

Jag läser instruktionerna: "Ringa in alla ord som har ett "k" i sig. Läs sedan orden högt, om du kan."
Sonen utför koncentrerat uppgiften och skriker sedan: "KAAANIIIIN! KATT! KAMEEEL!!!"

Omöjligt att hålla sig för skratt, trots sonens förnärmade min. För jag hade ju faktiskt sagt att orden skulle läsa högt.


Bokcirkelns lov

"Min" bokcirkel träffades igår kväll, och jag bara måste skriva lite mer om själva bokcirklandet. Det har tydligen blivit superpopulärt. Den snabbast växande fritidssysselsättningen, sägs det.

De flesta gör som jag och mina bokcirkelvänner; träffas inofficellt hemma hos en av deltagarna en gång i månaden för att diskutera och fika. Men bibliotekens bokcirklar blir också fulltecknade, och den populära sajten
bokcirklar.se lockar allt fler att bokprata med andra via webben. För att inte tala om alla boktipsbloggar som webben kryllar av, där bokhora.se blivit den största.

Jag är nybörjare på det här området, men tycker redan att det är fantastiskt med bokcirklar. Förut kunde jag inte förstå själva poängen med att diskutera böcker med andra (ja förutom att svamla med maken då förstås), upplevelsen är ju så personlig och individuell.

Men det finns något fascinerade och inspirerande att dela sin läsupplevelse med någon annan!

Att känna tillhörighet när någon fått samma känsla som jag fick, att utvecklas när någon ser nya mönster som inte jag såg, och att utmanas när någon gillar det jag avskydde, eller avskyr det jag älskar. I min grupp har vi olika bakgrund, åldrar och åsikter, men det är också det som blir intressant.

För att citera den amerikanska filosofen Martha Nussbaum:

"Skönlitteratur är den indirekta vägen till mänsklig erfarenhet."

Lite pretto kanske, men ack så sant.

image459
Foto: Anna-Karin Drugge.

PS: För den som undrar har vi (föga förvånande, vi följer med strömmen...) läst följande böcker i vår: Bitterfittan, En halv gul sol, En sorts kärlek och Tillsammans är man mindre ensam. På listan i sommar/höst finns också: Flyga drake, Den största nyheten, Det femte barnet, Mig äger ingen, Natten innan de hängde Ruth Ellis, Dag och något av Joyce Carol Oates.  (Jag orkar inte länka alla boktitlar, men sök på minabibliotek.se, så finns där mer information.)


Periodare som försöker bli regelbunden

Jag älskar att läsa, men jag är en periodare. Vid sommar, jul och påsk har jag haft ro nog att kasta mig in i böckernas värld, men däremellan har det inte känts som om tiden och energin räcker till.


"Det finns inga ursäkter för att inte läsa regelbundet", sa en person till mig en gång, när vi diskuterade läsvanor. Jag hade då berättat att jag inte haft tid att regelbundet läsa skönlitteratur på flera år. "Tid har man alltid", fnös han. "Läsa kan man göra varje dag. Det är bara en fråga om prioriteringar."


Nehej, det är det inte alls. Med tre barn, varav en med ett funktionshinder som kräver stor uppmärksamhet, ett intensivt husbygge där vi hamrat och målat under varenda ledig tid i några år, och dessutom jobb som uppslukar mycket tid, så finns det inte särskilt mycket tid och ork till att öppna en bok framåt kvällen, när alla åtaganden är gjorda.


Vi är alla olika läsartyper.

För mig är det allt eller inget som gäller - jag kan inte läsa en snutt varje dag. (Det skulle vara som att se en film uppdelat på flera veckor, helt meningslöst för upplevelsen)


Jag lever i och med boken och karaktärerna, tar med mig boken i soffan, bilen, på toan, vid köksbordet och somnar alldeles för sent om nätterna, blir uppslukad av historien tills den är slut. Den stackars maken blir dessutom under såna perioder torterad av långa utläggningar kring mina tankar om det som händer i boken.

I alla fall. Barnen blir större och klarar sig själv mer, huset är färdigbyggt och jag har lite mer tid för nöjen. Så nu har jag hittat lösningen på situationen: en bokcirkel!


Jag får draghjälp i läsningen av en rad goa vänner, våra månatliga träffar ger mig en spark i baken till en något mer regelbunden läsning. Dessutom har jag hittat likasinnade att dela läsupplevelsen med.

Vilken slags bokläsare är du?


Tekniken och människan

Jag använder datorer till det mesta av min kommunikation med omvärlden. Jag är uppkopplad nästan jämt, och gör det mesta på nätet: läser tidningar, skriver bloggar, mejlar med vänner, gör research, letar reda på intervjupersoner, tycker att rss och del.icio.us är ovärderliga arbetsverktyg, deltar i flera olika nätgemenskaper för både kuriosa och jobb, har nyupptäckt mikroblogging, chattar med barnen, shoppar kläder och grejer, beställer resor, kollar upp sjukdomar när barnen är krassliga - och blir helt ställd om bredbandet är trasigt.


Därför får jag ofta frågor av typen "Du som kan det här med datorer, kan du hjälpa mig att fixa datorn/skrivaren/kopiatorn?"


Oftast får personen i fråga ett gapskratt till svar.


Jag kan nämligen ytterst lite om teknik. Jag är, faktiskt, helt ointresserad.

Jag blir tokarg när datorn strular, och när jag inte fattar hur man ska klicka för att komma vidare. Klarar med nöd och näppe av att byta kanal på TV:n därhemma, efter att ha gormat över alla olika fjärrkontroller vi har till de olika apparaterna (video, DVD, förstärkare, Boxer och gud vet allt) Webbteknik, som behövs för att utöva min huvudsakliga kommunikationsplattform på jobbet, lär jag mig just så pass mycket att jag klarar av att använda det.


Men, det är ju det som är grejen. Själva användningen.


Datorer/webb/internet är för mig ett roligt, snabbt, enkelt och intressant sätt att kommunicera. Tekniken bakom ska helst inte märkas, och framför allt inte vara ett hinder.


Tekniken, eller internet, är inte heller det som driver samhällsutvecklingen eller hotar vår integritet. Tekniken är bara teknik. Internet är en kommunikationskanal. Den kan underlätta eller försvåra vår tillvaro - men den skapar i sig inga relationer, tjänster eller kunskaper.


Det är vi människor som gör det.


Och där finns det tusen och åter tusen sätt att kommunicera. Vi har kanske inte ens upptäckt dem alla.


Mina favvo just nu

Till alla som vill ha lite vemodig tröst en seg måndagsförmiddag...
 

Förresten så är den här versionen av en gammal åttitalsklassiker också underbar.


Jenny Eklund - igen

Jag som tagit över stafettpinnen för 2014-bloggen den här veckan heter Jenny Eklund. Inte att förväxla med den andra (läraren) Jenny Eklund som bloggat här tidigare. Vi är för övrigt flera stycken i Umeå med samma namn, vilket kan vara en smula förvillande och förväxlande. Och ibland underhållande, när man får mejl eller telefonsamtal som hamnat hos fel Jenny....


Till vardags jobbar jag som huvudredaktör för Umeåregionens bibliotekssajt
minabibliotek.se. Är journalist till yrket, har jobbat med de flesta media tidigare (radio, TV, tidning) och sysslar även med utbildning, främst inom skrivande (både självbiografiskt och för webb).

Många känner nog också igen mig som projektledare för Skriv för livet, där jag handledde ett hundratal seniorer i Umeå att skriva sitt livs historia. Det resulterade bland annat i handboken Skriv ditt liv och lite trevliga priser. Mitt senaste projekt är att samla sexordsmemoarer från kända och okända svenskar, och jag planerar även att starta en större sajt för alla som är intresserade av livshistorier av olika slag.

Här tänkte jag skriva om sånt som ligger mig närmast om hjärtat, så jag gissar det blir både webb och självbiografiskt skrivande och en och annan rad om mina kära knoddar därhemma (har tre barn i åldrarna 4, 7 och 11 år)  - och familjens galna projekt med att flytta ett gammalt hus.


Tack för oss!

En veckas bloggande har nu lidit mot sitt slut. Vi är båda två tacksamma för att vi fick den här möjligheten att "skriva av" oss några av de intryck och upplevelser vi har fått med oss från tiden i Mexico. När detta skrivs är det lite drygt en månad kvar innan vi sätter våra fötter på svensk mark igen. Vi kommer båda två hem förväntansfulla inför vad som komma skall i framtiden, men samtidigt kommer vi att lämna många vänner här i Mexico, vänner för resten av livet. Ett år på mexikansk mark har verkligen satt sina spår i oss. Om ni fortfarande känner är intresserade av att veta mer om vad vi har upplevt och lärt oss under det här året kan jag flagga för en kväll i höst då ni har möjlighet att lyssna till oss.


Den 9:e oktober kommer nämligen Umeå Fritid att bjuda in till diskussion i följande frågor:


Fritid för alla eller bara för några få - Kan jag vara med?
Barn och unga aktiveras mer och mer på sin fritid. I Umeå har vi ett rikt
utbud av fritidsaktiviteter för barn och unga, men är dessa aktiviteter
tillgängliga för alla? Hur arbetar Umeå Fritid och föreningslivet för att
göra barn och ungas fritid mer tillgängliga och vad kan vi bli bättre på?
 

På Nolia kommer vi tillsammans med bland annat David Lega att föreläsa under denna kväll. Jag hoppas att så många som möjligt har chansen att komma dit och lyssna på oss.

Härmed avslutar vi nu vår blogg med några minnesbilder av året i Mexiko. Tack för att du har läst vår blogg och med förhoppning om ett snart återseende.


Hälsningar

Henric och Helena

image458


Trettio timmar av mitt liv i Mexico

Här kommer en skildring av helt vanlig idrottsresa under en helt vanlig helg i delstaten Oaxaca (Mexico). Uppstigning 07.00, lördag morgon, dagen innan hade vi alla bestämt att vi skulle bege oss vid 07.30 (organisatörerna av uppvisningen skulle skicka en transport). Som punktliga svenskar var vi som alltid på plats i tid (vi har fortfarande inte gjort oss av med den "ovanan"). Även denna gång skulle det visa sig vara ett misstag. Vi väntade, väntade och väntade. Vid 09.30 dök transporten upp, men då visade det sig att chaufförerna först skulle äta frukost på Piña Palmera innan vi kunde bege oss. Det slutade med att vi kom iväg 10.30, alltså "endast" tre timmar efter utsatt tid. Transporten som vi bjöds på var dels en pickup och dels en "djurflaksbil", vi svenskar åkte på den senare, tillsammans med alla rullstolar, man kan säga att vi kände oss lite som boskap där vi satt på golvet och med ett och ett halvt meter högt staket runtomkring.

Beräknad restid var cirka 4 timmar. De tre första timmarna flöt på bra, när vi sedan kom till den sista delen av resan började "helvetet". Självklart var vägen gjord av sand och dessutom med tillhörande småsten, gupp och damm gav den en omskakande stund för både kropp och själ.
Men plötsligt dök byn upp i bergen, mitt i ingenstans låg denna by som heter Juquila och som skulle visa sig vara en stark religiösisk plats.  Byn var mycket större än vad jag trodde och självklart med kyrkan som mötesplats i byn. Efter en tupplur på hotellet och sedermera lunch var det tänkt att vi skulle få börja vår uppvisning vid 16.00.
Väl på plats vid planen som låg granne till kyrkan fick vi vänta, och vänta. Först var det ingen som egentligen visste vad vi väntade på, senare visade det sig att vi väntade på att den välbesökte gudstjänsten i kyrkan skulle avslutas så att det skulle bli en större publik som bevittnade idrottstillställningarna.

Vi inledde uppvisningen med Goalboll (en bollsport för blinda), på plats var även de mexikanska mästarna från Oaxaca, de spelade först en match sinsemellan och vinnarna mötte sedan Piñas lag. Våra killar var mycket nervösa innan match och trots goda kämpatakter besegrades vi med 15-3 av de mexikanska mästarna. Efter goalbollen tog den nybildade idrottsklubben Club Deportivo de Piña Palmera vid med sin rullstolsbasketmatch. Vi delade upp oss i två lag och spelade en match på 2x20 minuter. Publiken hängde på bra och hejjade på de båda lagen, tillställningen blev mycket jämn och avgjordes inte förrän i sista minuten. Efter matchen passade flera personer från publiken på att spela rullstolsbasket för första gången i sina liv. En perfekt integration mellan personer med och utan funktionshinder.

Efter övernattning och frukost på ett bekvämt och förvånansvärt handikappanpassat hotell skulle vi nästa dag åka hem vid 12.00 var det tänkt, men 30 minuter innan avfärd ändrades planerna, nu skulle vi få diplom innan hemresan. Vi begav oss till planen igen och väntade. När 90 % av oss var uttråkade till max kom plötsligt organisatörerna med diplomen och vi kunde bege oss hemmåt, då var klockan "bara" 14.30.

image457

alla lika - alla olika

Det är en häftig syn att se när en person i stol hjälper en blind över gatan. Eller när en döv kommunicerar, eller faktiskt bor ihop, med en blind. Eller när en person med förståndshandikapp spelar teater med en synskadad. På Piña Palmera är alla olika och ända lika. Lägg sedan in pesoner utan någon funktionsnedsättnig i denna mix och man förstår att här utvecklas en väldigt god förståele för varandras olikheter och det blir också lättare att sätta sig in i varandras vardag.


Inom idrotten sätter sig personer, utan någon funktionsnedsättning, i stol och spelar basket tillsammans med dem som sitter permanent i stol. Oftast hänger de inte alls med, rullstolsbasket handlar otroligt mycket om rullstolsreknik och de saknar ofta dem som inte använder stolen dagligen. Men det är en otroligt bra metod att förändra synen på personer med fuktionsnedsättningar. I gymmet umgås och tränar vi alla tillsammas, döv, blind, rörelsehindrad, förståndshandikapp eller inget av det. Alla hjälps åt, den som inte hör, den ser och kan hjälpa den som inte ser men hör. Det är häfigt att vara del av en sådan verksamhet. Det tar jag med mig hem.


Umeås idrottsliv i mitt hjärta

Tiden går fort när man har roligt, nu har det snart gått ett år sedan jag sist satte mina fötter på svensk mark. Självklart finns det många saker jag har saknat med Sverige under mitt år i Mexico. Här tänkte jag nu ge er en bild av vad jag saknar och har saknat av den berikade idrottsrörelsen vi har i Umeå.


Jag saknar de brinnande, levande och utvecklande diskussionerna på Idrottens Hus mellan Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna med syftet att tillsammans med föreningarna och förbunden utveckla den Västerbottniska idrottsrörelsen.


Jag saknar samtalen tillsammans med personalen på Umeå Fritid, främst Kjell och Kjell, våra diskussioner och deras handfasta vägledning i stödet för det rika föreningslivet som finns i Umeå.


Jag saknar arbetet tillsammans med våra samarbetspartner (Västerbottens Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna, Unionen, Fastighetsanställdas Förbund, Arbetsförmedlingen och HSO) som vi hade i Equalprojektet "1+1=3" i processen att förbättra arbetssituationen för anställda med lönebidrag och deras ideella arbetsgivare inom idrottsrörelsen i Västerbotten.


Jag saknar att passera någon av de flertalet konstgräsplaner som finns i Umeå och kunna uppleva farten och intensiteten som finns där under en helt vanlig träning.


Jag saknar att kunna besöka Gammliahallen eller IKSU Sportcenter för att få en smak av elitidrott i form av innebandy eller basketboll.


Jag saknar att kunna besöka Gammliavallen och hejja pa de fantastiska spelarna i Umeå IK, bättre marknadsföring för Umeå som stad kan väl inte finnas?


Jag har saknat att jag inte fick chansen att bevittna den bragdartade säsongen som Umeå Citys herrlag i innebandy gjorde när de tog steget upp i Superligan.


Jag saknar att inte kunna vara på plats på IKSU Sportcenter en helt vanlig måndagskväll och se mängden av människor som är på plats för att träna eller bara må bra.


Jag saknar att inte kunna aka ut till Stöcke och till idrottsplatsen BUA för att  kunna se livet, glädjen och gemenskapen bland alla barn och ungdomar som tränar och leker. Detta är något som för mig kan betecknas som själva hjärtat av den svenska idrottsrörelsen.


Jag saknar att inte kunna passera näridrottsplatsen på Teg och se alla människor som har samlats för att utföra sin egna spontanidrott.


Jag saknar att inte kunna åka till Dragonhallarna för att svettas borta någon timme på tennisbanan.


Jag saknar att inte kunna knyta på sig löparskorna och ta en löprunda med Nydalasjön i bakgrunden.


Jag saknar att inte kunna tillsammans med en kompis gå iväg till någon av minigolfbanorna för att putta bollen i hål.


Det här är några av mina exempel på hur just du kan ta del av det rika idrotts- och föreningsliv som finns i Umeå Kommun. Som född och uppvuxen dalmas så kommer jag från ett brett idrottsliv från början, men när jag flyttade till Umeå hamnade jag i en idrottskommun som varje dag gjorde mig förvånad genom att uppvisa ett sådant rikt och innehållsrikt utbud.

image456


Kvinnor och idrott

Jag kan inte påstå att jag någonsin lagt någon större energi vid frågan om jämställdhet mellan kvinnor och män men tiden här har fått mig att tänka till och öppna ögonen. Jag anser inte att den svenska idrottsrörelen är jämnställd men i jämföresle med Mexico och regionen här så diskuterar vi detaljer. Kvinna och idrott hör liksom inte ihop här. Kvinnorna ska sköta hem och familj. Tidigare, när jag själv var ute och sprang här var det inte helt ovanligt att förbipasserande tittade storögt och skrattade. Nu vet de vem jag är, byn är inte så stor, men jag är fortfarande en utlänning och i deras ögon inte som dem. Det finns inga kvinnor att se upp till inom idrotten. Stolta och positiva förebilder som Umea IK, IKSU etc saknas helt.


På kvällarna befinner jag mig ofta vid idrottsplatsen i Zipolite som består av en fotbolls- respektive basketplan. Efter att ha tillbringat nästan 11 månader på denna idrottsplats med män, män och åter män blir jag glad när jag ser att ett 20-tal unga kvinnor som spelar fotboll. De har till och med delat planen med männen och de spelar tvärsöver, sida vid sida. Jag går fram och pratar med en av dem och hon berättar att de börjat spela några gånger i veckan och att de snart ska spela sin första match. Stort.


I höstas genomförde vi en löpartävling här. En motionstävling i allra högsta grad. Jag poängterade gång på gång att vi skulle ha en klass även för kvinnor. Förslaget gick igenom med kommentaren att inga kommer ända att delta och inte ska de väl i vart fall ha samma priser som männen. Vi blev lika många kvinnor som män som deltog. Jag hoppas att den här typen av små händelser kan så ett frö och få åtminstone någon att tänka lite större.

image455


Med nya perspektiv

I mitt förra inlägg pratade jag om vikten att lyfta blicken och öppna upp för nya perspektiv, både ur ett personligt samt ur ett verksamhetsmässigt synfält. Här kommer jag nu att ge exempel på några av de ögonblick under min tid i Mexico som jag vet har förändrat mig och mitt synsätt.


Upplevelse: Under tre månader spelade jag fotboll i ett lokalt lag. Inför varje hemmamatch var det ett krav att laget samlades för att klippa planen, krita planen och sätta upp de båda  målnäten.


Förändrat synsätt: Jag kommer aldrig mer klaga på en vaktmästare som har gjort ett mindre bra jobb med att klippa en fotbollsplan hemma i Sverige.


Upplevelse: Att ha verksamhetschefer som älskar sin egen röst och låter den höras under 90 % av tiden under timslånga möten.


Förändrat synsätt: Nu kommer jag att tänka ännu mera er på att låta alla personer få komma till tals och få fram sina egna åsikter i mina framtida ledande befattningar.


Upplevelse: Här i Mexico har jag kommit in mer i att ta dagen lite mer som den kommer, att man inte alltid behöver vara fullinbokad till 100 % i sin kalender. Och det inte är hela världen att komma fem minuter sen till ett möte, om man bara har en bra anledning till förseningen.


Förändrat synsätt: Ingen mår bra av att stressa ihjäl sig, njut istället mer av här och nu, vem vet vad morgondagen har att erbjuda?


Upplevelse: Ibland försvinner helt enkelt möjligheten till självklarheter som tex elektricitet och vattenförsörjning.


Förändrat synsätt: Oroa dig inte över saker som du själv inte har makten att påverka.


Upplevelse: Jag har kommit till träningar med ett förberett, planerat innehall med syfte, mål och genomförandesplan men där deltagarna egentligen vill göra något helt annat.


Förändrat synsätt: Ha en bild klar för dig hur du vill att saker och ting ska se ut, men glöm inte bort flexibiliteten och kreativiteten.


Upplevelse: När jag tackade ja till erbjudandet om att bli projektledare visste jag att arbetsspråket skulle vara spanska och då kunde man samtidigt räkna mitt totala spanska vokabulär på fem fingrar. (Vamos a la playa)


Förändrat synsätt: Var inte rädd för utmaningar som vid en första anblick ser ut som ett obestigligt berg, med vilja och tro på dig själv besegrar du världens alla berg.


Med alla dessa nya och förändrade perspektiv går jag stärkt ur mitt år som projektledare i Mexico. Jag vet att jag kommer att se på saker och ting ur många olika perspektiv när jag kommer hem. Som en kollega en gång sade till mig: Henric du måste sluta se på saker bara genom svart eller vitt. Och nu Thomas, nu ser jag på sakerna utifrån många olika färger.

image453


Lev idag

Efter Henrics inledande inlägg är det dax för mig, Helena, att skriva mitt livs första blogg. Jag befinner mig alltsa i Mexico, sysselsatt med ett idrottsprojekt pa Piña Palmera, ett rehabiliteringscenter för funktionshindrade unga i en av Mexicos allra fattigaste delstater. 70% av invanarna här räknas som fattiga. De är mina vänner, kollegor och grannar. Det är i den här miljön som vi använder idrotten som metod för personlighetsutveckling, och jag lovar, det är nu som idrotten är som allra bäst. Det gar inte att ta mista pa den glädje, energi och engagemang som kommer till uttryck genom idrotten. Männskor som med vara matt mätt inte har nagot, skrattar som att det inte fanns ett enda bekymmer i världen. Till en början forstod jag ingenting, vad var det som var sa himla roligt? Nu skrattar jag lika mycket som dem, med dem. 

 image452




Männsikorna här lever verkligen här och nu. Hemma tror jag vi ofta missar nuet och är istället sysselsatta med att fundera och planera över morgondagen. Oroa dig inte över morgondagen, da far du bara göra det dubbelt, som min kloka goda vän en gang sa.

Jag är tacksam för de erfarenheter jag far här. Jag lär mig nagot varje dag.

Att lyfta blicken

Idrott är glädje och med glädjen kommer gemenskapen, eller är det kanske tvärtom? Med gemenskapen kommer glädjen?


En sak är iallafall säker. Idrotten och då även glädjen och gemenskapen är universiell. Det är något som jag just nu med egna ögon upplever. Jag befinner mig nämligen cirka 15 timmar bort med flyg från Umeå. Nämligen på den mexikanska Stilla Havskusten i den lilla turistorten Zipolite. Här jobbar jag sedan drygt 10 månader tillbaka med ett SIDA-finansierat idrottsprojekt för barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder.


image449


Umeå som idrottstad är på många sätt och vis fantastisk med all dess möjlighet till att bevittna både elit, bredd och motionsidrott. Föreningslivet är oerhört starkt och viljan bland de ideella ledarna att ge barn och ungdomar en meningsfull och sund fritid är stor. Det kändes skönt att ha med sig den bilden till Mexico när jag anlände hit. Här är allting så olikt men ändå så likt Umeå och idrotten där. Den största kontrasten är självklart de olika kulturerna som Mexico och Sverige som länder besitter. Om Sverige är på gränsen till att vara överorganiserat och strukturerat till minsta lilla detalj så finns knappt ordet organisation i mexikanarnas vokabulär. Vad får det sig då för följder i idrotten och dess vardag här?

Jo i bristen på organisation träder istället spontanidrotten fram och med den blir glädjen och gemenskapen ännu starkare och större. När vi dock pratar om spontanidrotten i Sverige, eller rättare sagt bristen på densamma pratar experterna om orsaker som tex att idrotten har blivit för organiserad. Att barnen redan i tidig ålder slussas in i ett strukturellt system som de sedan måste följa för resten av sitt idrottande. Här i Mexico saknas detta system och då blir det automatiskt mycket lättare för spontanidrotten att ta fäste.


Detta är en av de observationer som jag har gjort under min tid i Mexico, och med säkerhet kommer jag att återkomma till andra observationer i mina framtida inlägg. Det jag vill säga  med detta mitt första inlägg är att genom att lyfta din egna blick och ta in nya färska perspektiv utifrån kan både du och den verksamhet som du medverkar i utvecklas i en positiv tongång.


Stjärnorna lyser även när det är ljust

image444
























Fotografi Jostein Skeidsvoll

Det är söndag kväll, jag skriver och ljudet av Jenny Wilsons förra platta ringlar sig in i köket där jag sitter. Ute är det småblåsig och kallt och tankarna vandrar uppåt landet, en sisådär 65 mil norrut för att vara mer precis. Sista blogginlägget är detta och jag vill knyta ihop säcken med ett fint knyck.

Danskollektivet Nomo Daco startade 2002 och ett ledord inom gruppen har sedan dess varit samarbete. Två av de fina saker som gör att vi som grupp vill fortsätta att hänga i Umeå är den källa till inspiration som kulturlivet ger och att det är nära till samarbete. Att det finns så många kreatörer av olika slag är det som gör Umeå coolt. Det finns hos stadens utövare en stor drivkraft och jag tror att en sak som satsningen på 2014 kan generera är ett lättare klimat för dessa att förverkliga mer av sitt arbete och därigenom berika staden och dess människor ännu mer både genom att arbeta med varandra men även internationellt.

Ett fint samarbete som jag och Nomo Daco har haft under en tid är det med min pappa Jostein Skeidsvoll. För mig som är uppvuxen med att en pappa som är fotograf, som genom hans ögon tidigt fick förstå formens, färgens, ljusets och stundens betydelsefullhet, är kanske inte steget till dansen så stor.

Även om hans forum är stilla och mitt är rörligt så handlar det för oss båda om ögonblick som passerar och tron på att dessa ögonblick är viktiga inte bara i våra egna utan även i andra människors tillvaro. I sitt seende och sin totala närvaro i det som han upplever har han påverkat mig otroligt mycket.


image447
Fotografi av Jostein Skeidsvoll


Under denna vecka har jag skrivit lite om de människor jag har runt omkring mig. För oss i Nomo Daco är samarbetet något mycket centralt, jag som person ser det som viktigt att ta in andra människor runt omkring mig och om jag ska referera tillbaka till Umeå så är en av de stora fördelarna med staden att när det funkar som bäst så är det inte så långt mellan människor.

Det finaste knycket jag kan komma på att knyta ihop säcken med är att säga precis vad jag tänker på just nu.


Stjärnorna lyser även i ljuset men det är bara i mörkret vi kan se dem


Tack för denna gång! /Tove


Vikten av fri

Igår såg jag en ren.

Och hade det inte varit för att renen med sin kalv, liten och ödmjuk, satt på en betongvägg på väg ned till ett underjordiskt garage här i Stockholm så kunde jag lika gärna ha befunnit mig på vägen mellan Vilhelmina och Umeå, en sisådär i alla fall 70 mil norröver.

Jag hade ätit middag med en annan umeåtös, Gunilla Hagström när renen med sin kalv plötsligt satt där så fint på väggen och vore det inte för att hon har ögon för små bilder på undanskymda platser så skulle jag aldrig ha lagt märke till den. Gunilla, nästintill nybakad illustratör som hon är har dessutom för sitt fina sinne och kreationer just vunnit Svenska tecknares Guldpris för årets bästa illustration i tidskrifter och magasin för sin illustration Hårtårtan hurra hurra! Vi pratade om lite olika saker i går och så slog det mig en sak jag kommit tillbaka till att tänka på lite då och då och som stärker mig till något som kan liknas vid övertygelse i tron på det jag gör.

I höst kommer det att sändas ett radioprogram på P2 som heter Schuldt där jag och Dennis Lyxzén blir intervjuade kring det vi håller på med och annat smått och gott. Kvällen innan Eric Schult skulle komma hem till mig och äta kanelbullar och intervjua så satt jag uppe och skrev ned det sista i en lång tankebana med mig själv om vad det är jag håller på med egentligen, och varför. Det är trixiga frågor.

För mig handlar det ofta om en drivkraft som inte har med ord att göra, i alla fall inte långa sammanhängande stycken av text som lätt kan förstås av andra än mig själv (och knappt mig själv alla gånger). Jag tvekar ofta, och många gånger får jag som kulturarbetare den känslan att jag inte riktigt är berättigad att hålla på med det jag gör. De allra flesta dansföreställningar som görs skulle inte kunnat göras om de inte producerats med hjälp av bidrag från Kommun, Landsting, stat eller någon annan bidragsgivare. I ett samhälle som mer och mer lutar åt att det eller dem som inte kan stå på egna ben hellre ska få falla, är en person som arbetar med det jag pysslar med lite i en gråzon.


image454
Hårtårtan av Gunilla Hagström

Så när jag satt där och svettades inför mig själv i aftonlampans sken så slog det mig plötsligt med en sådan brutal tydlighet, hur är det motsatta? Vi lever i en demokrati, det motsatta till det är en diktatur eller en struktur som vill styra andra. Vad vill en diktatur? Den vill kontrollera, den vill utplåna människors fria tänkande eftersom det är ett hot mot att allt ska gå enligt planerna, enligt planerna på dem som har makten. Det finns många exempel på hur tillsynes banala och på sin höjd trivsamma små kulturyttringar, som inte gör en fluga förnär men får folk att må bra eller tänka på något annat en stund, kan blåsas upp till de mest enorma proportioner i ögonen på en diktatur eller förtryckargrupp.

Det är just här vi måste se vikten. Att det i människors liv ska få finnas olika små eller stora utryck av något som skapats av inte alltid helt förklarliga skäl. Inte på grund av att vi ska köpa något eller ens veta i förhand precis hur vi kommer att må efteråt. Men därför att det är viktigt. Det är viktigt för oss. I en fri värld känns det ibland som att sånt här väger lätt. Men det gör den aldrig. Vikten av fri är konstant, vare sig det gäller en liten ren på en vägg i Sverige eller en tempeldans i Kambodja.




Tack till brudarna

image446
Koreografen och dansaren Louise Friis med sin favotröja

När jag skriver det här sitter jag på en lite sliten bänk i en lite sliten park och den varma försommardagen har i dag förvandlats till ett snålblåsande kallhål. Men solen skiner i alla fall och vore det inte för de onyktra wannabee brats som högljutt spelar Lilli och Sussi och pratar i olika mobiltelefoner om hur crazy sköna de är, så skulle jag lika gärna befunnit mig en ca 65 mil norröver.

Efter en fin arbetsdag på Zebradans här i Stockholm kollar jag igenom lite av förberedelserna inför en workshop av Nomo Daco jag ska jobba med i sommar för ungdomar i Umeå. En del i vår verksamhet med gruppen utöver att göra föreställningar är att leda workshops för ungdomar och just denna gång vill vi att det hela ska resultera i en längre föreställning med namnet Vita Nätter. Ja, inspirerat av de ljusa sommarnätterna i norr.

Tidigare i år har vi även varit på turné i Sörmland med vår ungdomsföreställning Juice och i början av året hade vi ett samarbetsprojekt med en koreograf från Århus i Danmark. Louise Friis, som hon heter, bjöd in oss redan våren 2006 att bli hennes partner vid en festival i Århus som skulle gå av stapeln i början av 2008. Vi kom tidigt fram till att jag skulle koreografera ett stycke och hon ett stycke och att vi skulle använda varandra som dansare i de olika koreografierna så från oss var det Anna Ehnberg, Lina Lundin och så jag.

När jag jobbar med något envist och länge, tampas med det genom hela processen från stunder av kreativt flow till stunder av slitande av hårtussar. Som i det här fallet när jag hemma i vardagsrummet knåpar med modeller av scenografi, eller samtalar med de kreativa och ihärdiga Anna och Lina i gruppen för att ha en levande dialog. "Hur är den här personen?" "Jag tror hon har riktigt risigt hår", "Jag får inget grepp om henne, vad får henne att vända, bryta, vad får henne att våga göra det jag vet att hon vill/känner för?" Allt det som jag funderar kring och tillsammans med brudarna får en så rik uppfattning om som jag bara kan för att sedan ta det med in i dansstudion och undersöka det fysiska uttryck som det ger.

image445
Aurora Alba, Foto Jostein Skeidsvoll

När det vi är inblandade i närmar oss punkten där vi måste fråga oss själva var går vår gräns? Om vi inte fått tillräcklig finansiering vid det här datumet, hur gör vi då? Jag hade en otroligt stor klump i magen. Men så, fick vi igenom en ansökan till Umeå kommun och rackarns vad bra det kändes! När Anna ringde mig och berättade de glada nyheterna gick jag från mitt skrivbord där jag satt och arbetade och tog på mig min finaste klänning, strumpebyxor och mascara, och gick sedan in igen och satte mig för att fortsätta. Det kändes underbart. På riktigt. Stolt.

Så kom Louise till Umeå med sin spanska dansare Noelia och vi repeterade hennes stycke Fraklip och det stycke jag koreograferade Aurora Alba i två veckor i Umeå för att sedan fortsätta med en månad i Århus och påföljande föreställningar vid Archauz teater.

När så alla moment har arbetats med och alla dagar av repetition och förberedelse var över såEfter premiären när allt hade gått så rackarns bra (yes!) och efter sista föreställningen när luften bara gick ur mig och allt det hårda arbetet som jag gjort och jag visste att de gjort bara ramlade ned utan illusioner så kunde jag inte ens titta på dem utan var tvungen att gå ut i den frotsiga Århuskvällen för att gå några varv, för att komma bort från allt en stund.

Vårt arbete blev mycket väl mottaget och Aurora Alba liknades vid en film av M. Night Shyamalan med en blandning av naivitet, skräck, humor och Karl Larsson (med en stor portion västerbotten kan jag tillägga, vi hade till och med en liten röd stuga på scenen och några skrala björkar för tusan).

När ett projekt går igenom så betyder det en portion tur och att en stor mängd personer har gjort ett riktigt bra jobb. Jag vill nu ta tillfället i akt att speciellt hylla två av dessa personer, Anna och Lina, i vått och torrt.


Tack brudar. Ni är underbara


image437
Anna och Lina njuter av en dag i solen, Århus, februari 2008







.



Förberedelse

Just nu sitter jag hemma i min lilla lägenhet i Stockholm. Det är söndag kväll och tyst här inne, lugnt och ljummet efter en varm försommardag och vore det inte för det svaga, nästan ödmjuka men bestämda mullret en mycket hårt trafikerad väg strax utanför skulle jag nästan tro att jag satt ungefär 65 mil norröver.

Jag heter Tove Skeidsvoll och är en frilansande dansare och koreograf som ständigt återkommer till Umeå, inte bara för de schyssta björkarna utan även för att arbeta med danskollektivet Nomo Daco där jag är en av medlemmarna.

Det ska bli ett nöje att blogga här i veckan och skriva om det som händer just nu, men även med några anekdoter från förr, och nyss hemkommen från Umeå med årets Dansbiennal fortfarande klingande i mitt medvetande känns det som en bra start. Men nu ska jag förbereda lite till inför morgondagens repetitioner och förflytta mig från skrivbordet och ut på vardagsrumsgolvet för en extra genomgång av den nya koreografi jag ska lära mig och börjar med här i Stockholm i morgon.  

Önska mig lite spring i benen till måndag morgon : )

Tove


image435

Allra sista skriket

Så var det sista skriket även för mig, cirkeln är sluten.

Årets MADE är till ända och det tredje gången gillt. Det känns som om både festivalen och publiken hittat hem - nu kan det bara bli ännu bättre. En imponerande palett av allsköns konstnärlig mångsidighet - mestadels med ruggigt hög klass.

image430

Västafrikansk/nederländsk lek och improvisation.
Sylla/Gueye/Reijseger fredag kväll i BlackBox


I måndagskväll när Klagokören hade sista repet i Baren så satt där några brinnande eldsjälar och konstituerade en ny kammarmusikförening i Umeå. Kanon!

Vi behöver för sant nya uttryck och mångfald i kulturlivet i vår fantastiska kulturstad -  bara inte annat måste stympas därav.

Folkmusikfestivalen återföddes som "umefolk" tack vare befintlig förening med rötterna i myllan.
Kammarmusikfestivalen törnade in - nu kanske den kan väckas ur törnrosasömnen på sikt.

Under svångremstider i vårt välstånd så striglas rakhyveln medan blickarna riktas mot kulturlivet.
När invånarna började återuppbyggnaden av det raserade Sarajevo efter kriget i mitten av nittiotalet, vad var bland det första man  byggde upp? Teatern

Konstnärerna gör konsten - människorna gör kulturen.



Tror bestämt att jag inte presenterade mig i början..
Nåja, vissa börjar ju från slutet i sina berättelser, t.ex umeåsonen Peter Kihlgård i hans fina bok "Kicki & Lasse"

Kjell Oscarsson, buteljerad den gyllene årgången 1956 (alternativt "Den förlorade generationen"), ur-umebo och blandmissbrukare inom allsköns sceniska och musikaliska uttryck. Punkt.

Till sist citerar jag mitt alter ego - bygdepoeten från Bygdeå, Assar Holmlund:

Tack
Tack
Tack
Och - - - - - -Tackar!




Grannlåt


Vilka häftiga grannar vi har!
För några år sedan, under Kammarmusikfestivalen 2003 så häpnades jag över den unga och genomseriösa finska gruppen Ensemble Ambrosius. De spelade på tidstrogna instrument från senrenässans/tidig barock med fin stilkänsla och eleganta arrangemang musik av - Frank Zappa! Höjdpunkten var extranumret där ensemblen förstärktes med en av Zappas stora vokalister: Napoleon Murphy Brock i ?Idiot Bastard Son?

I år var det finsk knock-out igen! Under fredagseftermiddagen såg inlastningen till Norrlandsoperan ut som bakgården hos Mats-Åke på Teg. Okej, under en festival så tar alla trummor mycket plats i logistiken men här snackar vi om trummor från tvättmaskiner och torktumlare. Finska trion The Cleaning Women spelar sin brutala punk med instrument nästintill uteslutande konstruerade av vad man med en smula fantasi kan hitta i en tvättstuga, inklusive tvätterskans outfit. Tajt, utflippat, kompromisslöst och grymt tungt! Kiitos!

Var kommer alla norska röster ifrån?

Tre akter har jag nu hört med norska vokala artister under MADE. Tre från varandra helt skilda vokala uttryck men alla förbluffande bra. Fredagskvällens konsert med den storartade norska vokalsextetten Nordic Voices som sjöng nyskriven norsk vokalmusik. Dynamiskt och med personligt uttryck, klockrent men inte så könlöst som det brukar bli när intonation blir ett självändamål. Världsklass!
Sedan gick jag över och lyssnade till Kristin Asbjørnsen som tolkade gamla "spiraler" med mjuk approach fast med bett i rösten.
Som avslutning på lördagen fanns Maja Ratkje med sin vokalbaserade liveelektronik. Vilken resa! 
Norska röster låter så fria, liksom norskans satsmelodik.


Man säger ju att ögonen är själens spegel - jag tror som min käre kollega Helge Lannerbäck: rösten är själens spegel.

Vi föds med och bär med oss det enklaste och samtidigt svåraste instrument som finns. Vi kan göra precis vad vi vill med rösten men samtidigt kan våra känslor och präglingar hämma oss precis lika mycket. Hur många har inte fått höra att de inte kan sjunga, att de sjunger falskt och illa. Numera hör det till TV-underhållningen (där man dessutom lurar svenka folket att tro på begreppet "Stjärna över en natt" - Who's next?)
En aldrig så liten förflugen kommentar från någon självutnämnd auktoritet kan enkelt knäcka en människa för livet.

En liten sak bara! Snälla älskade dagisfröknar och andra som jobbar med små barn, låt ungarna sjunga med sina röster - inte med era! Med det menar jag att de vuxna som sjunger tillsammans med barnen lägger tonarterna åt fanders för lågt. Det gör att de små stämbanden, som har ett begränsat men högt grundläge, tvingas att jobba långt under det som de är skapta för. De vuxnas röster har alla gått igenom målbrottet (jojomensan, även tjejerna!) och därför lägger man sig i sitt eget bekväma läge med följd att barnrösterna "går ner i sin källare"..  Var hittar man sångglädjen då? Okej, okej, jag vet att det kan kännas tokigt att pipa lite för högt men det är väl ungarna som ska låta bra - eller?..   "Ute är mörkt och kallt"


Nu kollar jag bara; vad är ett haschbein?
Kära du, det är inte alls som du tror. Jag växte förvisso upp på Sofiehem bland flummande studenter och jazz-tobaken fanns visst billigt nere i  gamla Tavernan på Fysikgränd (numera Studentkörens lokal) men jag lovar och svär att jag aldrig varit närmare så'nt där än en nyfiken glutt genom rutan till nån coffeeshop i Amsterdam
.
Nej du, haschbein betyder stämband på det tungomål jag hörde som liten; bondskan. Haschbeine är väl utvecklat i min släkt. Min morfar hette Magnus Holmberg eller ?Mickelsträskar?n? och han var väl rustad på den fronten. Som auktionsförrättare kunde han stå och hojta timmar i sträck så det hördes till grannbyn. No amplification required.
Min kusin Mikael är en annan profil i stan med starkt haschbein, han säljer Bingolotter för tu och sju.
En gång blev han bestulen på sin väska.
Boy, you?re barking up the wrong tree!
Micke skrek över hela gågatan och trettio sekunder senare var tjuven fast.
Det är aldrig fel med ett duktigt haschbein - inte bara på operan!

Surrogat

Igår skrev jag något om recensioner och idag kom den!
VK:s Anders Sjögren hade köpt klagokonceptet fullt ut, släppt svångremmen, låtit surmagen få se vårsolen och dragit fram gnällbältet ur garderoben. Ärtröret plockades fram ur manchesterkavajen. En mer genomfört utskåpning har väl sällan skådats i vår lokalpress.
Allting sågades, precis allt!
Helt rätt!
Det här var dagen då klagandet fick visa sitt fula tryne inte bara från kverulanterna som skrivit, komponerat, övat och utfört - utan också åskådarna fick visa sitt missnöje. Visst, visst, vi hörde nog att det applåderades och visslades men man ska alltid se fram emot nästa besvikelse och aldrig glädjas i onödan.
Ännu en trivsam och småsmickrande anmälan hade knäckt topplockspackningen.
Tack Sjögren, du fattade allt! Underbart roligt!


Omtumlade stapplade vi ut från Konsertsalen efter "Surrogate Cities" - bedövade av intryck, uttryck och ljudtryck. Sångarna/röstkonstnärerna David Moss och Jocelyn B Smith tillsammans med en förstärkt symfoniorkester bjöd på en dynamisk storstadspalett signerad Heiner Goebbel. David Moss berättade efteråt att han har framfört det här verket två-tre gånger varje år sedan 1984. Åttio minuter energi.
Ikväll var Umeå kulturhuvudstad
Jag är alldeles matt nu
Jag är alldeles god natt nu


Klagokören repade i måndags

Klagokören repade i måndags

Invigning med avslutning

Nu är det igång och nu är det över!

MADE invigdes i kväll - nu är årets mångfacetterade kulturfestival invigd och detta dagen efter att Dansbiennalen startat. Samtidigt  innebar starten på festivalen att projektet med Klagokören avslutades med uruppförandet på invigningen. Det var fullproppat i Baren och många fick inte plats - så som ska det vara vid viktiga evenemang!

Men men men! Vilken fantastisk upplevelse var det inte att känna laddningen, koncentrationen och kraften hos de 40 klagosångarna när allting brakade loss. Som en våg, en duktig bredsida spottade de ur sig fraserna. Alla sjöng av hjärtans lust. Lennart och Tarja deklamerade. Tobbe hade övat in sin virtuosa nyckelharpostämma utantill och texterna satt som en schmäck! Åhörarna fnittrade och myste. Glada och upprymda tog vi emot folkets jubel. Amatörerna har gjort det igen. Hoppas vi får göra det fler gånger - TACK!

Sedan var det dags för en av årets två vokala höjdpunkter under MADE: Meredith Monk! Den andra är David Moss och han levererar sitt på torsdag kväll tillsammans med Symfoniorkestern. Tillbaka till Monk. För er som inte hört henne kan jag berätta att hon är stilbildare och förgrundsfigur för den moderna röstkonsten. Att återge en konsertupplevelse låter sig inte göras - det är alltför många som gör det ändå (och somliga tar betalt för det dessutom...)  men en rätt omtumlad publik lämnade Teatern efter en och en halv timme. Var du där?

Synd att man inte hinner med att springa på allt. Ofta är det de mindre och udda akterna som kan överraska och beröra. Ska bara vara åhörare i morgon, det blir bra.

Jag fascineras av  de som har amatörens passion och dessutom driver och stimulerar andra. Idrottsledare, till exempel. Eldsjälar. I yngre dar så var jag så begeistrad av de fantastiska uppsättningar som lärarinnan teaterpedagogen och fritidsregissören Margreta Söderwall gjorde med unga amatörskådespelare i Umeå Shakespearesällskap. I tjugo års tid, 1952-1972 organiserade hon och regisserade en mängd pjäser, främst Shakespeare-klassiker men även Strindberg och grekiska dramer. Jag var själv aldrig med men många av mina kamrater. Tittar man i matriklarna så finns där förbluffande många umeåbegåvningar som från Margretas famn tagit stora språng till hjärtat av svenskt kulturliv. 2001 blev hon hedersdoktor vid UMU. Eldsjälen brinner fortfarande - till sommaren fyller hon 96 år!

Passionerat


Gårdagskvällens repetition med Klagokören gick fint. Vi kunde kosta på oss att gå in i smådetaljer, en betoning här och en slutkonsonant där. Nu känns det som att det kommer funka bra på onsdag.  P2:s Mitt i musiken-reporter Märet Öman gjorde reportage och efter den traditionella paussoppan så kom TV4 och filmade. Nog är det uppmärksammat alltid, vilken tvättäkta amatörkör får massmedia i hasorna under en vardagsrepetition.. En fin detalj var att Norrlandsoperans fina kostymateljé hade ordnat med konstfärdigt tygbeklädda notpärmar till hela gänget. Snyggt ska det va!
Alltså nu onsdag klockan 17 & 20 i Baren på Norrlandsoperan. Välkommen!

Planeringsmöte med operaproducenten inför nästa spelår. Mozarts Trollflöjten och Brittens Peter Grimes, den första med liten amatörkör och den andra med riktigt stor, dubblerad med yrkessångare.

Det här med amatörer är något alldeles fascinerande. Den dagen mitt professionella musikerliv upphör, måtte jag då få förbli en amatör. Just själva ordet amatör har med åren fått en semantisk snedspark, lite klädsam tafflighet med lätt töntfaktor. När amatören ju är den som drivs av sin passion, sin lidelse för fritidsutövandet av vad den än vara må. Tänk så många amatörer som valt att inte bli proffs just för att kunna älska sin konst eller hobby fullt ut. Trumpetaren Jan Allan och kompositören Franz Berwald är exempel på supermusiker som hela tiden varit - amatörer!

En av mina stora favoriter bland alla de passionerade fritidssångare jag jobbat med i kören på Norrlandsoperan är en mjölkbonde uppefter Vindelälven.
En helg hade vi heldagsrepetitioner med en mycket svår, nyskriven opera. Dessutom spelades Figaros bröllop fredag och lördag kväll där delar av kören medverkade. Min hjälte kom på lördag eftermiddag och undrade om han kunde få gå lite tidigare från repetitionerna.
- Självklart! sa jag, du har ju föreställning i kväll.
- Nja, det var ju mest att jag behöver hem och mjölka innan föreställningen...
Så grabben kör sina fyra mil hem, mjölkar hela besättningen, kör fyra mil tillbaka till operan för att genomföra en helaftonsföreställning. Sedan fyra mil hem i natten.
På söndagsmorgonen såg han påtagligt mosig ut - men på plats och i tid.
- Jag förstår att det var jobbigt med föreställningen i går, sa jag eftersom en morgonmjölkning antagligen också genomförts innan körrepetitionen.
Nja, sa han. Det var inte så farligt, bara att jag hade en kalvning klocka tre i natt....

Passionerat, var ordet.

Sista skriket med Klagokören

Och DÄR kom stafettpinnen från Lena Thomasson. Det var ju ett riktigt sammanträffande - vi kommer båda att ha en hel del att göra tillsammans under den här veckan.

UMEÅ....

Berghems svagdricka
Melanders & Temperance
Schlabang
Bertilda
Jumpa på stockarna
Saedéns herr och goss
Bytescentrum
Sven M:s
Nisse på Hagströms
Bröderna Frii & Landby
Misch
Universum-gasken
Svenne & Janne
Kråga
Grottan
Änkehuset
Stacken

...ord som dyker upp från mitt Umeå på 60-70-talet.

Vi infödda umebor har i bland en förkärlek att excellera i gamla minnen. Det ska jag försöka inte förlora mig i men kanske ställa dagens aspirerande kulturhuvudstad i relief till den småstad där jag växte upp.

Mamma tankade bilen på Gladhs bensin och sedan gick vi in och fikade hos tant Valborg i huset bredvid. Jag kunde aldrig riktigt koppla av hos tant Valborg eftersom man måste hålla ett öra öppet för ringklockorna i huset mitt emot. Urspännande - det kunde ju när som helst gå ett larm...  
Idag jobbar jag sedan 20 år på samma plats; äter lunch där macken låg, fikar i brandbilsgaraget och tant Valborgs trerummare fanns ganska precis mitt på Norrlandoperans stora scen. Har ni träffat teaterspöket Valborg?

Något som präglat många gryende konstnärssjälar i den här stan är en slags avsaknad av generationsgränser. Eftersom jag alltid sysslat med musik så är det i alla fall ur det perspektivet jag sett det; de äldre musikerna har spelat med de unga - och de unga med de äldre. Proffs med amatörer. Genreblandningar. Korsbefruktningar. Allt med nya och kreativa upptäckter i sikte, inga självändamål.

Prägling.  
Povel skrev en gång låten "Jazzen anfaller" - på min treårsdag blev jag bryskt uppväckt av grannen som uppvaktade i barnkammaren och jazzade på ventilbasun för mig. I love you, Lasse Lystedt!

Idag har jag lovat den gudabenådade gitarristen Göran Söllscher att ordna fram några gamla inspelningar från den nedlagda kammarmusikfestivalen. Dels en konsert han gjorde 1988 tillsammans med den tyvärr bortgångna flöjtisten Manuela Wiesler och så en från 2004 då bland andra Göran, Sångkraft och Susanna Levonen framförde ?Little Imber? Giya Kanchelis musikaliska berättelse om den lilla staden Imber. I november 1943 inför D-Day så beordrades invånarna att  lämna staden för en tid. Gatustrider skulle övas, hette det. Fortfarande har stadsborna inte fått återvända förutom en speciell lördag varje år. Tittar man på kartan över södra England, inte långt från Salisbury eller Stonehenge så finner man staden - fast inga vägar som leder dit. Nu i påskas skulle visst armén återlämna staden efter 65 år. Undrar hur det gick... Nån som vet?

Nu på onsdag ska det bli final på det spännande projektet ?Klagokören?. Som bekant har folk fått sända in klagomål via e-post och vykort. De har sammanställts och sedermera tonsatts av Mats Larsson Gothe som också haft den goda smaken att välja vår storspelman Tobbe Näsbom att ackompanjera gänget med sin nyckelharpa. Förutom all inneboende vokal kraft som människor besitter så har jag fascinerats av framförallt de äldre i gruppen som med liv och lust sjunger och skanderar klagomål som de näppeligen  inte själva har författat... ?Ja djävlar, nu ska jag bli hetro och mäklare!?

Så nu ska all kraft manifesteras Klagokörens sista repetitionskväll med lång uppsjungning, textgnuggningoch ideliga omtagningar (hoppsan, rättstavningsmotorn godkände inte ordet uppsjungning men textgnuggning går tydligen bra..).
Lena Thomassons goa soppa hägrar i pausen.
Vi ses i kväll; alla underbara klagosångare, gnällgubbar och gråterskor!

Tåg, listor, dålig hårdag och dansen

Göteborg, till Uddevalla skärgård. Sen tillbaka till Göteborg för Dop. Litet barn. Bebis. (Bebis-skämt står för annars otroligt högt i kurs i min vänskapskrets).

Många vuxna, mycket mat och dryck. 

Söndag, tåg kl 8.00 mot sthlm. Det är något särskilt att resa själv, det ger mig ro, och en massa tid. Tyvärr lyckas jag ofta packa ner mina prylar i femton väskor istället för en. Och påsar istället för handväska. (Är det någon som sett någon androgyn/pojkig handväska, maila mig gärna snarast).

Väl i Stockholm hade jag 4timmar till godo, så jag rekade igenom ett antal affärer, tittade på färger och linjer, kände på mjuka tyger, kikade på skor och plagg för inspiration till veckans utstyrslar. Sen fika med vännen Lisen som är så skarp att jag sedan satte mig på tåget lättad och uppfylld.


Lugnet före stormen. Ett härligt lugn.


Hade helt plötsligt köpt 5 magasin. Vilka jag sedan plöjde igenom, samt 3 dagstidningar och en kvällstidning. Det finns så mycket att läsa. Och det blir lätt för mycket kaffe och snus.

Fastnade för en artikel om offentlig konst, där någon konstnär från Holland hade byggt fabulösa skapelser av stängsel, ni vet stängsel som finns överallt. Istället för fyrkanter, tjusiga mönster - men ändå stängsel.

En annan artikel om hår - och blev sugen på att raka mig på sidorna. En tredje om att de som har snuskigt mycket pengar ofta inte kan klä sig.
Och efter en stund tittade jag ut från tågfönstret och såg norr, det vackra, det varma.

Släpp lös den offentliga konsten. Tänk vad underbart vackert, estetiskt upphetsande, och nyanserat nyskapande Umeå kunde vara om vi kunde få gå loss på delar av arkitekturen, stadsplaneringen och miljön. Fria tunnlar för graffiti, öppna hus och konstnärliga andrum. 

Låt queera arkitekter  bygga nya hus och lägenheter för andra än "singlar" och kärnfamiljer.

Bygg fler miljöhus och hus där man kan bo om man vill vara mindre ensam.

Plantera några träd på rådhustorget.

Fler hus, utrymmen och mötesplatser till kidsen och de unga.

Smäll upp några caféer längs älven, någon pub, några roliga småaffärer, något galleri, och gör park av parkeringsplatserna.

Gör Umeå ekologiskt, i alla fall någon stadsdel.

Förväxla inte tillväxt med ful materia.

Heja Klubblivet och festivalerna,

Men shame shame att det ofta är alldeles för lite brudar på scenen.
Utnyttja akademien/uni/utbildning bättre i kulturen och konsten och viceversa.

Låt krogen vara öppen längre än till 2.00.

Och jag saknar redan Subjekt,

Så vi kläckta idén om ett vogue - rave. I sommar.

När det dansas vill man inte ge sig av.

Så dansa dansa

image428

Jag ser mycket framemot den kommande veckan.
Som ju börjar imorgon.
För det ska dansas nu också
Varenda nerv ska bulta.


1 maj

1maj.

Jag vaknade och strök min skjorta. Det lilla, men så stora att hava varmt tyg mot bröstkorgen. Hemma strök mor och far allt, varje dag ett dussin t-shirtar, som vi varje dag smutsade ner, knölade till och åter la i tvätten efter fotbollsträningarna. Eller handbollsträningarna.

Ljusne AIK LAIK.

I Ljusne, där jag bodde tills jag var 19år, spelade man boll. Så var det.

Om du inte ville spela boll så fanns det inte så mycket mer att göra.

Jag var ganska bra på fotboll. Ibland önskar jag att jag blivit fotbollsspelare istället.

Ungdomsgården stängde där någon gång i mitten på 90-talet, för då trodde man i Söderhamn att det var mycket bättre att öppna ett all aktivitetshus i Söderhamn.

Självklart ville inte kidsen i Ljusne åka buss till Söderhamn på em-kvällen.

Lika ovillig är jag till idén om att man ska samla all kultur, under ett hus, eller under ett tak.

Lite så får jag ibland upplevelse utav 2014. En jättehand, lite ostkupa. Eller :
Jag blir vild av ilska! Show me the money, jag säger SHOW ME THE MONEY!

(Ännu en rad från klagokören)
Jag tror på idén om do it yourself anda. Jag tror på det spretiga , jag tror alltid det blir roligare och bättre då.

Jag tror på att det i varje ändamål måste finnas många ben, som kan röra sig fritt, och sedan om och när nödvändigt samlas upp i allianser.

Dessutom så tror jag på fight

Som idag på 1maj.

1maj är en stor dag. Det är en dag full med manglande kampanda, kärlek och smärta. En dag fylld med berättelser som i alla fall har lett mig in dit jag är idag. När jag var liten cyklade jag och min syster Marie runt på småcyklar med vänsterdekaler. Ljusne var över 80% rött.

Och i första majtåget gick 3500personer utav då dryga 4500st invånare.

Ett år åkte jag och min storasyster rullskridskor, sa hon idag. Det minns jag inte. Men så var det nog. Min Morfar, Henry Nyman, höll alltid tal och var den bäste. Ett annat år så bad man Morfar att inviga ICA-Länken, Ljusne skulle få en till affär utöver konsum! Vilket Morfar tyckte skulle vara bra för Bygden. Detta gillades inte utav partikamraterna, och morfar fick hotbrev om att han sålt sig till det kapitalistiska systemet.

Ja, ibland tycker man att en sak är viktigare än en annan. Kanske trots att båda är viktiga.

Sen några år tillbaka har ICA Länken i Ljusne tyvärr varit stängd. Konsum står fortfarande pall.

Idag stod vi och väntade in tåget i Göteborg, och där kom Underjordens tåg, med ledbanderollen ,If I can´t dance to it, it´s not my kind of revolution.
De spelade som slutlåt no limits efter Kicki Danielssons ,Bra vibrationer, då mös jag.
Och visst rös jag också, om än så för en kort sekund, så uppfylldes jag av ett rus av verklig möjlighet till -

Ingen människa illegal

Vad jag kan uppleva ibland är att politik inte längre uttalas i tydliga ord, folk snirklar sig och tycker det är pinsamt med demonstrationer.
Jag själv tänker ofta marknadsföring, kapital, publik, karriär, teori och urbaniserar mig så mycket att jag ibland förlorar kontakten med att jag är kött och ben och lever med andra, som också är av kött och ben och blod. Autentic flesh , live and die. En levande reklampelare, ord, leenden och lättja. Sand till guld, guld till sand ,för att vi säger så. Kapital är mångtydigt och visar sig alltid. Klass är där var du än rör dig.

Jag tror på politik och jag tror att kulturen/konsten kan föra fram den på ett ypperligt sätt. Och vice versa.

Kanske var det Spivak eller Mohanty som skrev att faran ligger i att många nu strävar mot en värld där alla ska tycka lika , En sanning. En superstormakt , en hegemoni.
Kanske som den kulturella dominans som gärna visar sig i former utav överordnade normer.
Som sagt, hellre fler hegemonier, Gärna spretigt.

Alf Svensson skrev i DN debatt häromdagen ett slag för kärnfamiljen och att den är det överlägset bästa, det naturliga, den mest önskvärda. Den institutionella. Det riktiga och sanna.
Affe paffe gå hem och lägg dig! Jag somnar av uttråkning när jag läser vad du skriver.
Hur som helst. Idag har jag knåpat ihop ett affisch underlag till MADE Klubb 1 och 2.

Någonstans på sidan ser vi en bild som inte blev affisch.

image427
Ett helt vansinnigt bra team VJ Dot och DJ Pinta har satt ihop ett visuellt och rytmiskt mästerverk till fredagen, Laia Kinnunen och Vladimir Guala framför storslagen salsa, Underbara underbara Frida Selander ger oss det bästa av tiders rocknroll.
Lördagen ger Hootchy kootchy Burlesk, go go dans, objektifiering av godo, svett och kött. Kärlek från UBC, fitt-techno från kvinnosaksklubben, obetalbar pop från Lena Karlsson, Höghet Sir Ike, Fantastisk video av Imri Sandström och het träning från Viktorias sekrets: Stay in shape for feminism?.

Innerlighet och passionerade rysningar ger blotta tanken på kvällarna.

Och nu är jag nog oerhört tjatig, vi slutar här.

en onsdag som kunde vara en dag för längesedan

Onsdag. 04.30 ringer alarmet med den nya signalen Vilda valt ut, en signal som känns lite mildare. På senare år har jag blivit en vän av morgnar. Av ren glädje kan jag känna att det är härligt att vakna till en ny dag, töntigt nog ? får jag ofta höra. Ibland är nog inget så panikframkallande som glädjande präktighet.

07.15 sitter vi på planet till Göteborg, med en sko i handväskan för att precis den, inte fick plats i den stora väskan. Vilda med stora Garbojunior solglasögon, och jag kan inte låta bli att mobba henne, vilket slutade med att vi fick sitta i varsin del av väntsalen. På planet blev vi kompisar igen, för ack så tråkigt att sitta ensam och stirra på vingen.

10.00 handlar jag på ICA och expediten försöker få mig att välja bort den blomsterkvast jag valt mot en vissen. Här kan stirret vara väldigt effektivt.

 

Hjärtat bultar utan grund

Rynkorna djupnar på kinden

Och minnena samlas på vinden

Jag är less på att klippa naglarna

 

Några rader ur klagokören, denna fantastiska kör som kommer uppträda den 7maj, på MADE ?festivalen till veckan. Kanske vet några att det inte är festival, för dess bevakning i media har inte direkt varit storartad. Vilket förvånar mig. För nog allt är festivalen storslagen.

Framåt dagen vandrar jag och Vilda med skon och handväskan en bit på motorvägen, sen kommer vi äntligen in i Vildas morfars hus, och de sätter sig för att titta på musikal från 1951.

Jag sätter mig framför datorn och försöker tyst arbeta bort lite bestyr och trevligheter från alla minneslappar. Förmår mig inte riktigt att få upp läppen idag heller, utan börjar istället identifiera mig med en sådan där hund med påskinder.
(När det igår var bögeri queereri maskulinisering av seniga men ack så starka muskler och frosseri av synd) Det förskjuts, vibrerar och skapar nytt av gammalt. Ord blir till sagor. Sagor till längtan. Denna eviga längtan må du aldrig försvinna. Föreställningen. Språklig nyans, språkets ord. Ord är ett ord som sedan blir ett annat. Och det som är finns, i alla fall, så verkligt.
Och kroppen och skallen förenas. Tid är plats, är kropp. Min kropp. Och för glädjen i det oväntade.


Inser sedan att jag glömt min telefon under täcket i Umeå, och blir medveten om mitt starka behov efter ständig kontakt i dagar som dessa. (Frida kära jag ringer imorgon)

16.00 får jag inte jobba mera, då min kompanjon Evelina sagt fyra ggr ha en trevlig helg i luren. Sen somnar jag.

18.00 bär det av till affären

(Känns som min text produktion mer börjar likna en mycket märklig DN-söndag ? en dag med.)

(Jag har visioner) (Det har jag alltjämnt varje dag) (Stirr)

19.00 Anländer jag till min syster. De har redan börjat äta och jag bränner svampen på grillen.

Sen talar vi om lite viktiga saker, blandat med annat.


Och för glädjen i det innerliga.

Och med ordet -stil- som alltid vinner i längden, skrockar jag god natt.

Imorgon blir det historier om ICA, Konsum, 1maj, och historia som var dag bränner i hjärtat.