Musik är bland det bästa som finns

Den svenska musikexporten ligger i jämförelse med andra länder högt. Jag har sett Sverige nämnas som tredje största nation vad jag gäller musikexport, och jag har sett Sverige nämnas som femma. Oavsett vilken placering som är aktuell så är vårt land trots sin relativa litenheten framstående i branschen.

Kommunala musikskolan brukar få lite kudos för detta, men det finns nog många faktorer som spelar in. Men musik är en viktig näring och ett sätt för Sverige att synas och att tjäna pengar. Precis som det är för Umeå i en mindre skala. Här finns talang och nätverk. Som jag tidigare nämnt är musiklivet i Västerbotten en av orsakerna till att jag valt att bo här.

En sådan resurs som musik utgör måste tas till vara, och samma sak gäller all kultur som är populär på bred front. Jag ville med mina bloggar inte mer än att bara sätta fokus på några av de artister och band som jag tycker är särskilt bra. Det finns många fler förstås. Passa på att upplev Umeås musikutbud. Gå på konserter, köp musiken.

Scharinska, Schmäck, Norrlandsoperan, Umeå Open, Shape Up, Humlan, Verket och Hamnmagasinet är några av de ställen och sammanslutningar som ordnar spelningar och andra arrangemang. Tipsa gärna om fler.

Till vardags jobbar jag som webbredaktör på Minabibliotek.se, emellanåt skriver jag om godis på Godisbloggen. Nästan jämt lyssnar jag på musik. Det kan jag rekommendera. Tack och hej.

/AnnaFrida Selander på Färgfabriken

Färgfabriken Norr öppnade i Östersund våren 2008 och hela denna helg är det vernissage för utställningen Look Twice. Förutom att det är en massa Umeåbor som är och drar i trådarna för konsthallen så gästade Frida Selander där ikväll och gjorde en fin spelning. Även hon har bloggat här.

Frida är en rolig och jordnära karaktär, Vänlig och avslappnad på scen och mycket sympatisk och bra. I år vann hon Norrmejeriers stipendium för att hon är en god representant för Norrland och vågar gå sina egna vägar. Just så.Två vita hästarDe två syskonen Nyström är fantastiska tycker jag. Isolation Years är mitt allra mesta favoritband bland alla Umeå musikkonstellationer. Det är något med låtarna, tematiken, rösterna som träffar mig precis där det ska.

Jag tycker Jakob sjunger så fint. Och när hans syster Lovisa dök upp och sjöng på Isolation Years andra skiva It's Golden var det som att en kvinnlig spegling av den där braiga stämman framträdde. Inte så konstigt kanske, eftersom de är syskon.

Att de sedan bildade en duo som kallar sig Two white horses ska vi vara glada för. Iförda scenkostymer kommer de varje gång inridandes på sina käpphästar och så står de där, sagolika och som två sidor av samma mynt och spelar både sin egen musik och andras. Och roligast är det när de spelar Dory Previns Esther's first communion.