Tre donnor

Tisdag kväll 23.49. I köket sitter tre donnor, som nu helt plötsligt blev två, efter att den ena vandrat in i duschen. Duschen som kan vara så välbehövlig, så behaglig. Efter en dag med bestyr hit och dit. En dag då mitt ansikte hänger, ni vet de dagar, då man inte riktigt lyckas med att orka få upp mungiporna.

Tonerna i donnornas samtal höjs och sänks, lite hets "Jag är ju alltid så förbannad på det" och några skratt "Alla dessa underbara stunder- ja, ja!".

Vissa dagar sammanfaller de 3 donnornas bestyr och mina, då vi alla har haft en dålig eller en sådär dag. Jobb, jobb, å jobb. Och jag får aldrig mina finbyxor klara. Folk blir trötta på jobbet, andra blir så trötta att de inte vill mera. Att möta människor med ett leende. Ibland blir man ledsen. Ibland flyger man fram.  Folk tar i med hela sitt anletes svett för att saker ska bli bra. För att vi alla tror, tror på det vi gör.

Hur som helst så är det mer än trivsamt att då med donnorna, samlas i köket och tala med varandra. Och att en em (närmare kväll), komma hem och äta potatismos till detta. Där vi bor, det som är vårt hem.

image424 

I veckan kommer jag, Lena Thomasson, att göra mitt yttersta för att skriva ur mig. Demolera ord, sluka och förtälja berättelser, och förhoppningsvis orka med att få något riktigt sagt.

Redan fredag och 1 av 2 uppdrag färdigt.

Jahapp, vad ska jag säga, det blev inte så dramatiskt med låtvalen som jag antydde, men det beror samtidigt på att man är van i sitt yrke med pressade lägen, haha. Jag valde helt enkelt de artister som gjort stort intryck på mig under 2007 och hittills av 2008. Men fick även slänga med en skrik låt med converge för att väga upp det hela.

Johnny som var programledare gjorde förövrigt ett mycket bra jobb att känna mig bekväm. Det tackar jag för och önskar han lycka till i Malmö.


här har ni ialla fall låtlistan från programmet!

1. Promise and the monster - Antarktis
2. Converge - Eagles Become Vultures
3. Tim Neu - Lost Along The Way
4. Geraldine - Instead of a Mind
5. Nicolai Dunger - Picking Up The Pieces

Intervjun sänds föresten på umeå studentradio måndag 28/4 kl 17.00
www.umeastudentradio.com och programmet heter Gästbiten


mhm... det var första mikrofon uppdraget för idag.
Snart om några timmar, är det dags för uppdrag 2, men då något helt annat än en enkel interjvu. Då ska jag nämligen lägga skrik på 2 st the Pookie Syndrome låtar på studion i Stallet. Blir galet!

Annars har det inte hänt så mycket idag, mest administrativ arbete här på kontoret, så man längtar ut till solen. Men imorgon är det spelningspepp för Doktor kosmos på scharinska och Hadar Kasch, crystal caravan & Industri Royal på Verket. Hurra för kultur! Tänk i-landsproblemet att spelningar krockar, men visst är det härligt när det händer mycket, tänk på det!

Och det känns som Umeå kommer att växa ännu mer på kultur fronten, se då till att INTE hålla er undan utan engagerar er och var med att utforma framtiden.

det får räcka, hejs
/kristoffer

Att motsägelsefullt säga emot sig själv!

Jag är nog alldeles för filosofisk och flummig för att "bara" ha en vecka på mig att vara en produktiv bloggare, detta är trots allt min första gång. Märks det, öhh nähä? För att utveckla så kanske det låter som en alldeles utmärkt hjärna för blogging men...

Det skriva språket tycker jag är alldeles för ofilosofisk just eftersom man inte kan vara spontan och tvärvända utan att helt förvirra den som läser. Och om man ska vara P.K måste man ska hålla sig till skriftspråk och inte talspråk vilket kan göra det hela rätt lamt. Men då för att säga emot mig själv så tycker jag att "blogging" löser upp dessa regler lite grann, just eftersom man söker det det skrivna orden blir mer intressant att läsa om det är spontant.. kanske... hmm. känns som jag sagt emot mig själv flera gånger.. men whatever vilken filosof gör inte det?

Och för er som inte fattat något börjar lättläsningen från och med nu!
Imorgon kommer jag ställa mig bakom mikrofonen 2 gånger, 2 hela gånger säger ni? ja det säger jag. Först kl 09.00 då jag som tidigare nämdes ska bli intervjuad av Studentradions Gästbiten (programmet kommer sändas på måndag kl. 17.00). För att sedan typ 20.00 ställa mig och lägga sång (läs skrika) på 2 låtar med mitt hardcore band The Pookie Syndrome (www.myspace.com/thepookiesyndrome) för en 7"EP (läs vinyl) som ska släppas i höst. Det blir kul att spela in igen, det var länge sedan jag fick skrika av mig stämbanden och hosta upp lungorna, mäktigt!

Nämen icke-skämtosido, hux flux för att gå vidare så kan jag berätta att bli anställd som Producent på kulturföreningen Humlan var ett väldigt bra sätt för mig att sättas in i smeten efter 10 års frånvaro från umeå kommun (läs Holmsund) och sedan att få betalt för att jobba med kultur är en lyx som jag tar på fullaste allvar. För att utveckla detta konstiga inhopp så kretsar just nu mitt liv rätt mycket kring mitt jobb, på gott och ont, och på tal om jobb så inser jag just nu att jag även bloggar på jobbtid, är det P.K ?


avslutningsvis vill jag säga att mitt blogginlägg blev en lätt förverklig(jag vet att det är ett sjukt tveksamt ord men ni kommer förstå) av det jag skrev om i början. Det blev rätt impulsivt ändå, och rätt mycket förvirring till och med för mig själv. Viktigt är dock att förklara att jag inte alls planerade detta, jag är allt för spontan och obunden till att "behålla intresse via skrift" men, men... är man filosof så är man haha.


Alla som blev förvirrade kan ju föresten kommentera


/kristoffer

blogg blogg och blogg!

Vad ska jag ta mig till med en egen blogg?

Shit, det är ett stort ansvar anser jag. Hela (väst)världen verkar kretsar kring dessa bloggar och jag lovar er att snart kommer första rättegången där någon kände sig manad att göra något jävla idiotiskt efter läst en blogg och skyller på "bloggskaparen". SÅ vad kan jag göra som inte tar livet av folk eller uppmanar andra att ta livet av folk...? joo jag kan ju välja att bara skriva vad som händer här på Humlan, där jag jobbar. Att det är för fullt upp med Nicolai Dunger som ska spela på sagateatern den 4 maj, och att jag är orolig att det inte kommer folk. Eller så kan jag skriva om att jag måste börja planera inför hösten så den inte blir lika ofokuserad och krävande som våren... jaa eller kanske att utöver denna blogg som jag har en vecka framöver så ska jag även vara på med på studentradion nästa måndag. I programmet gästbiten ska jag ta med mig minst 5 låtar och 3 i reserv och prata kring dom.. VET DOM hur mycket arbete det är för en musiknörd som mig själv att välja ut endast 5-8 låtar?? vad ska jag gå på för tema, vilket tvist ska jag ha?

några alternativ:
1. låtar jag lyssnar mest på nu
2. låtar som betytt mycket för mig
3. bara jävla bra låtar
4. spela upp egen musik tex mitt band molokens hela EP på 15 och en halv minut
5. ska det vara bara skrikmusik
6. helt utan skrik
7. bara aktuella humlan artister (britta persson, nicolai dunger, marit bergman, doktor kosmos med mera med mera)

om ni inte har förstått, så borde ni göra det nu
och för att dryga ut det ännu mera så är det ju så att när jag väl valt ut vilket tema eller tvist jag ska köra på så är det ju DÅ själva sållningen som börjar bland 1000-tals låtar.. hm.
nä nu ska jag inte tråka ut er bara för att jag lider av beslutsångest, dags att limma streamers på Nicolai Dunger affischer och peppa inför kvällens Jam Allstars

hörs
/kristoffer

Slut på det roliga

Då var det sista dagen och jag inser, med facit i hand, att jag kanske inte är någon bloggare. :)
Det har i och för sig inte varit omöjligt att hitta intressanta ämnen att skiva om, men antingen skulle jag behöva skriva ner ämnet direkt, för att minnas det, eller så skulle jag haft en dator i handen och skrivit av mig på plats.


Anders framförande, tillsammans med Sångkraft, var verkligen annorlunda och kul! Tyvärr kunde jag inte se det även idag, då jag var upptagen med att fira min mor på födelsedagen. Jag får hoppas att det gick lika bra!


Mitt sista inlägg får handla om nedskräpningen i centrum.


Igår kväll vid 19:30 gick vi genom stan, på väg till Rex, för att äta och det såg verkligen för bedrövligt ut! Skräp överallt på marken och vid de fåtaliga papperskorgarna var det små berg av sopor.
Detta är heller ingenting unikt. I augusti 2007 fick vi besök av två amerikaner som hade lite lektioner i brädåkning med oss, i samband med ULA Massacre och Skatekultur-utställningen. Samtidigt var det någon typ av festival i stan och mängden skräp på gator, torg och i parker var fruktansvärd. Det värsta med saken var att de båda tyckte att Umeå var en vacker stad, men väldigt skräpig. Vi fick försöka förklara att det var festival, men att skräpet naturligtvis skulle städas undan dagen efter.
Nu var det dock så att det inte städades på hela helgen och man fick vada i sopor på söndagen. Mycket pinsamt!


Jag har tidigare läst att Lennart Holmlund anklagat umeborna för nedskräpningen, men jag håller inte med där. I mina ögon beror problemet på att det finns för få och för små sopkorgar i stan. Folk är duktiga på att ksata skräp i tunnorna, men så fort en tunna blir full, så ställer man skräpet på, eller bredvid tunnan. Detta medför snabbt att blåst och fåglar sprider skräpet runt på torget och detta i sin tur medför antagligen till att några tänker att det ändå är så skräpigt att det inte spelar någon roll om de slänger sitt skräp på marken.


Vidare så finns det inga sopkorgar utanför centrum, men det är ofta jag hamnar där med skräp i min hand. Ofta slutar det med att jag smyger in på någon bakgård och kastar skräpet i en soptunna där.


Fler och större soptunnor, samt städpatruller som rycker in då trycket är som störst, skulle kunna göra Umeå till Kulturhuvudstad 2014, istället för Sophuvudstad 2008!


Röster från Umeå

Förlåt mig för att jag inte skrivit på två dagar. Jag har helt enkelt inte suttit vid datorn, på grund av att jag får ont på baksidan av låret när jag sitter på en vanlig stol. Mitt nya korsband är uppbyggt med hjälp av två senor som en gång satt på baksidan av låret och utan dessa gör det lite för ont.

Jag måste idag tipsa om "Röster från Umeå". Anders Lind (Kpist) har samlat på sig ett gäng röster som han har satt ihop till någon slags kör. Till detta kommer Sångkraft att sjunga. Jag tror att det blir helt i Anders anda!
Förmodligen kommer man att - som vanligt - stå och fundera på hur karln egentligen är skapt! Denne suveränt skicklige människa som kan trolla fram det mest underbara och galna med sina fingrar, kommer förmodligen att slå nytt rekord i crazyness! Missa det inte!

Nu sopas det ordentligt runt om i stan. Skate-nerven rycker och det smärtar att inte kunna åka. Förmodligen kommer jag att ställa till det så att jag får en utskällning av sjukgymnasten för att jag börjat för tidigt. Mitt nuvarande träningsschema går jag igenom på 40 minuter, om jag jobbar effektivt. Detta ska göras tre gånger per dag och jag känner verkligen skillnad varje dag. Jag är väldigt noggrann med att verkligen göra övningarna korrekt och jag hoppas det kommer att visa sig. Jag vill upp på brädan nu! Mer skatekultur! :)

image423

Skatekultur

Kan skate vara kultur?
Jag tycker att det bevisades i och med utställningen förra sommaren på
Bildmuséet och tillhörande sajt, http://skatekultur.nu.
Kultur är så mycket mer än finkultur, som är det de flesta tänker på när de hör ordet kultur. Detta kan vara något att komma ihåg när det pratas om att satsa på kulturen nästa gång.

Våren är sen. Det märker jag om jag tittar på bilderna från förra året, när vi var ute och åkte bräda redan i början av april.
Idag var det vårstädning på cykelbanan uppe vid FOI på Ersboda. Dragan, Olle och Tommy sopade och skottade så gott de kunde, för att få några veckors extra åkning denna säsong, eftersom åtminstone Dragan och Olle åker på Europa-turné och kör världscupen i sommar. Grenholm, vår alldeles egna hjälte inom ULA, har varit uppe med traktorn och sopat två gånger, men snön och tillhörande sandning har återställt backen i oåkbart skick. Han ska göra ett nytt försök imorgon, för visst var det väl sista snön för i år?
Själv siktar jag in mig på en säsong av filmande och fotande. Igen. När jag kommer upp på downhill-brädan kommer det att ha gått två hela säsonger sedan jag skadade knät.
Slalom-VM i Göteborg 1-3 augusti missar jag också, men det blir nog kul att vara åskådare.

image422

Kultur

Skrivkrampen har lagt sig som en våt filt över min inspiration och jag famlar efter ämnen att skriva om, när jag upptäcker att vardagen, även idag, bjuder på intressanta saker att reflektera över.

Vi kan väl börja med en kort presentation.
Jag heter Tobias Warg och är 36 år. För närvarande är jag sjukskriven efter en korsbandsoperation. Jag äter smärtstillande och kämpar med rehabilitering samt mot tristessen. Visste ni förresten att man blir sjukskriven i fem månader efter en sådan operation? Ingen dans på rosor direkt.
När jag inte är arbetslös (som jag nu är, eller kan man vara det när man är sjukskriven?), så jobbar jag helst med kvalitetssäkring och gameplay design inom datorspelsvärlden.
Fritiden ägnas till 90% åt skateboarding i olika former, bland annat downhill och slalom.

Jag läser i dagens VK om "kulturaktivisterna" som ockuperade Tullkammaren i fredags. Var kom kulturen in? Jag läser även att syftet var att protestera mot Balticgruppens fastighetsägande. Betyder det att Balticgruppen jobbar mot kulturen i Umeå?
Balticgruppen svarar att de tre gånger på fyra år har erbjudit kommunen att hyra lokaler, men att kommunen inte svarat ännu.
På detta svarar kommunen, i form av Lennart Holmlund, i Västerbottensnytt, att "han får ju öppna kulturverksamhet och hyra ut om han vill".
Vad drar folk för slutsatser av detta? Jag tolkar det som att Balticgruppen vill hjälpa till med ett ungdoms- och kulturhus i Umeå, men att kommunen, som vanligt, skyller ifrån sig på allt och alla, vilket kommer att medföra att ett eventuellt projekt nu hamnat i samma hög som badhuset, parkeringsgaraget och Staden mellan broarna.
Way to go, Umeå Kommun!

Vi får verkligen hoppas att den aktivitetspark som planeras inte stoppas av samma mentalitet.

... en liten reflektion

Jag blev nyfiken på antalet människor av dem som hittills bloggat här som jag är allt från bekant med till att känna väl. Jag räknade till arton stycken. Ha ha, vad säger det om mig?

Avlutningsvis


image421
En stolt blivande mamma

Ingen bebis idag heller, vad det verkar, och nu är det dags att runda av den här veckan. Det har varit kul, och jag är glad att jag blev tillfrågad att blogga! Dock har ju kommentarerna lyst med sin frånvaro, trots att jag valt ämnen som jag själv trodde skulle kunna te sig som provokativa. Hallå, är det nån där? Vet umeborna om att denna blogg finns, eller saknas det månne lite folklig förankring kring kulturhuvudstadskarusellen?!

Jag älskar Umeå. Jag kom hit för fem år sedan för att gå på Umeå konstskola, via Vetlanda, Nässjö, Helsingborg, Brighton, Uppsala och Stockholm. Ungefär i den ordningen. Jag har aldrig upplevt en sådan tolerans, en sån öppenhet, lättillgängligt kulturliv eller mött så många likasinnade någon annanstans. Det säger något att Umeå sägs vara Sveriges homovänligaste stad. Här finns inte så mycket det där motståndet mot förändringar som jag upplevt på andra ställen. Så fort jag flyttade hit drogs jag genast in i massor av ideellt engagemang, och upptäckte att här kunde jag genomföra en massa idéer och bidra till att göra skillnad, något som tett sig avlägset för mig tidigare.

Jag hejar på kulturhuvudstadsatsningen, det vore coolt om det går vägen. Men bara om vi alla får vara med och leka, bara om det börjar visa sig lite djärvhet i satsningarna. Jag tycker inte att man kan konkurrera om kultur, och tänker inte klaga på hur mycket pengar som pumpas in i exempelvis Norrlandsoperan, men vi som kör vårat eget race, utanför kommunen, utanför etablissemanget, vi måste också få vara med! Vi är så väldigt viktiga just eftersom vi gör det vi gör på egna villkor, genom en platt organisation som förhoppningsvis ger både medlemmar och besökare en känsla av att vara med i processen att skapa något, en frizon.

Jag hoppas också att affischeringsfrågan verkligen tas på allvar nu. Det är ingen objektiv sanning att affischer förfular och skräpar ner en stad, inte mer än frågan om grafitti. När jag pratat med mina vänner om saken har vi varit överrens om att kvoten grafitti och affischer i en stad är ett sätt för oss att ta pulsen på hur vitalt kulturlivet är där, hur levande den är. För inte är väl ett elskåp så himla vackert som det är? Prioritera frågan, hitta lösningar, men ge plats åt att låta oss som sysslar med oetablerad kultur synas! Vi är beroende av det!

Ha det bra, och tack för mig!

Tullkammaren

82793-420

Jag ligger hemma och undrar om bebisen vill komma ut idag? Fick en känsla av det nyss, och analyserar in i minsta detalj hur min kropp beter sig.

När jag fick nys om ockupationen av Tullkammaren igår for jag genast dit, fotade och lyssnade när aktivisterna pratade med media och polisen, samt läste deras flygblad. Det var synd att i synnerhet VF fokuserade så mycket på deras kritik mot Balticgruppens inflytande och att de låter stora fastigheter stå  tomma i centrum i åratal. En bra ståndpunkt, men ockupationen handlade uppenbarligen om mycket mer än så.

Och nej, jag var verkligen utanför, och inte på insidan av huset. Huruvida jag själv hade deltagit i  ockupationen om jag inte vore höggravid och riskerade att få värkar när som helst avstår jag från att kommentera.

Den av aktivisterna som talade med pressen förklarade att ockupationen handlade om att politikerna inte lyssnar på kulturens gräsrötter. Det håller jag helt och fullt med om. I en kommentar på VK:s hemsida menade en man att det ju är enkelt för ungdomar att få pengar genom Kulturhuvudstadsatsningen, men jag menar att möjligheten för ekonomiskt stöd till ungdomar är alldeles för begränsat. Du måste röra dig inom snäva ramar, tillhöra en snäv ålderskategori och helst hålla till på Hamnmagasinet med ditt projekt. Och så detta snack om "ungdomar". Det är oftast en bit över tjugoårsåldern som engagemanget för kultur sätter fart, då tiden, självförtroendet, erfarenheten och viljan finns. Innan dess ägnar man sig i högre grad åt att konsumera kultur, och lägger sin tid på att bygga en identitet. Problemet är att när de nödvändiga faktorerna fallit på plats börjar man bli för gammal, enligt kriterierna för majoriteten av de bidrag om finns att söka. Vi som närmar oss trettio och ägnar oss åt sånt som ännu kategoriseras som "ungdomskultur" hamnar i en gråzon. Jag är ledsen, men ett kommunalt ungdomens hus uppfyller inte alla behov! Det är lysande på många sätt, men det måste också finnas ställen som drivs av folket, på folkets villkor, för alla åldrar. Som Verket.

Det är skojigt att en av banderollerna starkt kritiserar Kulturhuvudstad. Jag måste ju ta upp den detaljen, och kommentera varför jag själv ger kritik till det forum jag själv bloggar i. Tro mig, jag är inte alls emot denna kulturhuvudstadsatsning, utan vill bara poängetera vikten av just en förankring på gräsrotsnivå. För där sker så mycket bra. Jag undrar bara i mitt stilla sinne vad politikerna är så rädda för? För det ÄR verkligen svårt att nå dem, få en dialog och inte minst bidrag, som ter sig som ljusår bort, om man sysslar med att driva ett alternativt musikhus och arrangerar konserter. Därför sympatiserar jag med ockupationen.

Jag förstår också varför de maskerade sig. Det är sakfrågorna de driver som är det viktiga, inte deras identitet. En maskering ger dåliga associationer och säkert mer upprörda reaktioner från allmänheten än om man sett deras ansikten, men jag förstår helt rädslan för åsiktsregistering. När VK:s utsända frågade aktivisterna vad de sysslade med därinne, och bland annat fick svaret "äter veganmat", högg hon genast och replikerade: "Är ni VEGANER?". Vi utanför skrattade gott. Klart att media vill att de ska vara veganer, vilket scoop!

Jag stod för övrigt utanför huset när aktivisterna frågade polisen om de skulle låta några av de yngsta deltagarna inne i huset passera för att gå på bio ett par timmar senare. Polisen gav dem då sitt ord på att inte gripa någon av dem. Idag fick jag höra av vittnen att när dessa personer kom ut blev de genast identifierade, indragna i en polisbil och ivägkörda. Suck. Polisen alltså, inget nytt under solen.

Vi hörs imorgon om jag inte ligger på BB!

Mina bebisar

image419
www.myspace.com/epidemicspunk


Mitt band Epidemics har sedan starten i somras jobbat hårt med att skriva låtar och spela in våran debutskiva. Det har varit krävande, otroligt utvecklande och mycket dyrt. Jag fick helt oväntat ett stipendium i somras; Årets populärkulturstipendium, och visste direkt att pengarna skulle läggas på en skivinspelning. Vi lade då ner dåvarande bandet Disconvenience, för att få en ny start, nytt sound och ny energi.

Vi frågade vår gode vän Inge Johansson, världens mest intensiva energiknippe med en outtröttlig passion för musik, om han ville producera oss. Sagt och gjort, och det var det bästa tänkbara valet! Han har slitit med oss som djur, fått oss att prestera långt över vår förmåga och fått oss att ta ett jättekliv musikaliskt. Han fick mig att lägga 360 sångtagningar i studion, och ibland ville jag bara klappa till honom, men jävlar vad nöjda vi blev!

Det har varit en galen resa: vi, min sambo, min lillebror, hans hund, jag och bebisen jag har i magen körde av vägen och voltade med bilen just innan skivinspelningen satte igång. En mycket våldsam krasch, och eftersom vi alla klarade oss med endast mindre blessyrer har tillvaron har liksom haft ett magikt skimmer över sig sen dess. Vi lever och mår bra allihop! Jag brännskadade mig dessutom rejält då jag tappade en kastrull kokande vatten över mig en månad senare. På nåt sätt har jag ändå rest mig upp gång på gång och fortsatt arbeta med skivan med min växande mage.

Jag blev gravid i samma veva som Epidemics bildades, och nu när skivan så är klar så kan man nästan säga att det är två bebisar som blivit färdigbakta under de här nio månaderna. Den i magen sparkar igenkännnde varje gång vi spelar skivan, som låter dansant gammal sjutiotalspunk, fast ändå tillhörande i 2000-talet. Peppen är hög! Barnmorskan tippar på att jag inte går tiden ut, så jag har varit på helspänn den här veckan, och skissat på blogginlägg i förväg ifall parveln därinne bestämmer sig för att det är dags att komma ut.

Vi har bildat en veganföräldragrupp i Umeå, som stödjer varandra, ger tips och idéer för en allsidig och komplett mat till våra barn. Den hjälper oss hantera motståndet som man definitivt möter, och som jag mött redan under graviditeten. Det har känts mycket bra att kunna visa upp mycket bra blodvärden som svar på tal!

Veganföräldragruppen kommer att finnas representerade på Vegovisionmässan på Folkuniversitetet den 17:e maj


Säg ALDRIG ordet tjejband!

image417
The Koo-Koo's live på Verket


Är jag helt och hållet onormal som tycker att spela i band är det bästa som finns? En massa killar håller förstås med, men som tjej? Ibland undrar jag. Tio år efter att She's got the beat bildades finns så sorgligt få band med tjejer i Umeå. Jämställdheten på stans och landets scener har hunnit bli en het potatis, en pk-fråga, för att sen dö ut som en alltför tung debatt om ingen orkar peta i. Ingen orkar ta ansvar, vare sig klubbar, skivbolag eller bokningsbolag.

Fortfarande finns inget annat stort rockband med enbart kvinnliga medlemmar förtom Sahara Hotnights i Sverige. Är verkligen behovet mättat sen, och vem styr behovet? Har publiken verkligen en sån omättlig törst efter killar med skinnpaj och gitarrer, medan det räcker med Sahara Hotnights, sen orkar vi inte med fler brudar som tassar på detta så inbitet manliga område? Jag tror inte det är så. Det fegas på alla plan.

Är ni tjejer som spelar i ett band ihop så får ni finna er i vissa saker. Ni får finna er i att det ni gör betraktas som lite gulligt sådär, och inte "på riktigt", som om ni hade varit killar. Ni får även finna er i att benämnas utefter kön, och inte efter hur ni låter. Det finns ett ord för det, ett ord ni kommer få höra till leda: Tjejband. Det mest förhatliga ord jag vet. Så marginaliserande, som om det vore en egen genre. Rockband, popband, bluesband, punkband, tjejband.... Det säger inget om hur ni låter, men visar tydligt att ni avviker från normen: killar. De kan å sin sida spela vilken musik som helst, medan ni tydligen bara kan spela "tjejmusik".

Jag började engagera mig i de här frågorna för fem år sen, i samband med att jag själv bildade mitt första band, och flyttade till Umeå. She's got the beat var nu som då en feministisk musikförening, som syftar till att främja kvinnliga musiker. Där togs jag emot med öppna armar, och jag är dem evigt tacksam för det underbara forum för systerskap som det innebar för mig. Föreningen har alltid varit väl ansedd lokalt och nationellt som viktig, och vi har bidragit till att öppna ögonen för de frågor vi företräder. Samtidigt har engagemanget inom föreningen haft sina toppar och dalar, med generationskiften och skiftande kommunalt stöd. Idag, fem år efter att jag gick med i föreningen, finns det färre band med tjejer som lirar än vad det gjorde då i stan. Jag vågar påstå det. Det känns på så vis mer tungrott än nånsin att jobba med det här.

Musikvärlden är bara så långt efter samhället i övrigt! Sen jag började jobba på Studiefrämjandet i höstas har jag getts alltmer utrymme att jobba med de här frågorna inom musikverksamheten. Jag har bland annat gett föreläsningar inom området, vilket varit jättekul! Jag har själv varit med om att killar i förband på turnéer kommit fram och frågt oss i mitt band vem av oss som spelar bas. När jag räcker upp handen så vänder de sig istället till min pojkvän, gitaristen, och frågar honom vilken input de ska använda på förstärkaren. Sånt är inte ovanligt. Jag förvänts alltså inte veta hur förstärkaren funkar trots att jag är basist.

Mitt råd till er killar är: Skärp er! Ifrågasätt era normer och fråga er om ni själva har några kvinnliga musikaliska förebilder? Om inte, så varför? Mitt råd till tjejer är: Skärp er ni också, för fan! Det finns Typ två förstärkta band bestående av bara tjejer som verkligen vågar satsa på musiken i Umeå idag: The Bombettes och The Koo-Koo's. Det måste välfinnas fler som är peppade? Ni är så viktiga! Just DU kan bli förebilden som får fem nya tjejer att börja spela! Så skit i att få VG på tentan, fika med polarna tre timmar om dagen, följa Grey's Anatomy eller vad som nu tar upp din vakna tid och visa att du vågar ta den där platsen, att "rockstjärnedrömmen" får lov att vara viktig. För din skull, och för den skillnad DU kan göra!

Mitt hopp går till en ny generation, då jag upptäckt att det finns en helt bunt 90-talisttjejer som bildat band i Umeå. När de börjar ta sig ut och spela kan det börja hända spännande grejer med Umeås musikliv.

Veganism

Jag har inte ätit kött på tolv år, och är sen fem år vegan. Det är något av det jag är mest stolt över, ett av de bästa beslut jag någonsn tagit. Jag har jättebra blodvärden, är i god konditition och är nästan aldrig sjuk. Allt detta har blivit till det bättre sen jag valde att helt leva på vegetabilier.

Jag hatar inte köttätare, många av dem som står mig närmast äter kött, familjemedlemmar och vänner. Det sägs att man ska respektera allas val, men jag respekterar inte att de -att NI- äter kött. Däremot accepterar jag det, men däremellan finns en skillnad. Se Uppdrag gransknings lysande program om köttindustrin här: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1083621

Sakta men säkert börjar allmänheten få vetskap om att köttindustrin står för, som det nu verkar, det överlägset största klimathotet, men det går långsamt. Det är dock lite skrattretande hur politikerna i programmet så hårt försvarar sin älskade entrecote. Så är det ofta, det är oerhört känsligt att kritisera folks köttätande. Men med alla dessa nya kunskaper ter det sig rätt galet att miljöbilar subventioneras, medan boskapsindustrin får miljarder i bidrag. Hur vi reser är inte våran ensak, med vad vi lägger på tallriken är det tydligen.

På sistone har jag hört och sett människor uttala sig i media om att de börjat konsumera kött och fisk smartare, i mindre mängd och med tanke på miljön. Sånt premieras. Väljer man däremot bort kött och fisk helt är man fortfarande extremist, tyligen. Men det verkar finnas hopp. Allt fler TV-program tar upp frågor som dessa, som nu senast uppdrag granskning. Programledarna i Du är vad du äter verkar endast rekommendera vegankost, och på sistone har jag hört både läkare och läkarstudenter konstatera att vegetabilisk kost är oerhört mycket bättre för våran hälsa än kött. Idag hittade jag till och med en TV-intervju med Carl Lewis, den enskilt mest framgångrika idrottare jag kan komma på(?), som berättade att han är vegan, och så var under de år då han tog alla de där guldmedaljerna. Vi vet idag att många hjärt- och kärlsjukdomar, flera typer av cancer med mera kan undvikas med en vegetabilisk kost.

Till alla er som äter kött, och detta är det roligaste argumentet, och det jag brukar använda mig av: Ni anar inte hur god mat jag äter! Jag älskar mat, och jag älskar matlagning. Idag åt jag crepes fyllda med tacofärs och täckta med sojaostsås, igår kokt potatis med fejkkyckling och havregräddsås, och i förrgår potatisgratäng med sojafiléer. Jag vet, soja är ingen miljövänlig höjdare, men bättre att äta den direkt än att låta den passera i otroliga mängder som foder genom en ko innan det blir kött av den... Hur som helst, allt finns i vegansk form, jag behöver inte avstå från något!

Veganismen lever fortfarande i Umeå.

Umeås punkscen

image415
Bandet Bingo på Verket


För ett tag sen satt jag med i panelen vid Dialog 2014 om ung, oetablerad kultur på Hamnmagasinet. Mitt bidrag rörde i mångt och mycket att det är fånigt att sitta och prata om vad ungdomar vill ha, som en homogen grupp, eftersom människor inte identifierar sig med en viss åldersgrupp, utan efter intressen. Mycket riktigt så lyste ungdomar med sin frånvaro den här kvällen. Inte konstigt, vem tänker "Aha, de ska prata om ungdomar, och jag är ju nitton år. Jag kommer!".

"Ni som är medelålders, vad vill NI?" frågade jag kostymerna vid borden, för att belysa det bisarra i det hela. Det är jag nöjd med. Någon som sade nåt helt ljuvligt bra den där kvällen var Klubb Subjekts underbara Lena Tomasson. Hon sa nåt i stil med att "Hardcorerörelsen, veganismen, gayrörelsen och feminismen är det bästa vi har i Umeå". Word! Hon sa det med sånt allvar att det verkligen värmde mitt hjärta. Det är kring saker som dessa jag kommer fortsätta skriva i den här bloggen.

Umeå har massor av punk- och hardcoreband, och ni anar inte hur bra vi är! Vi låter ofta väldigt olika, men har lyckat bli världsledande i vår genre över hela världen. I flera år har Umeå, Köpenhman och Portland, Oregon, varit de städer resten av punkfantasterna i världen sneglat på och inspirerats av. Vi spelas i regel inte i radio, och blir inte intervjuade i kommersiell media. Det är ofta självvalt. Därför vet inte många om vår storhet utanför den hängivna publiken.

Många släpper sin skivor själva, eller på små okända bolag, bokar sina tunéer på egen hand, designar tröjor och skivomslag själva. Det är kort sagt som att driva ett litet företag. Mycket kreativt, roligt och utvecklande, och något av punkkulturens signum. Detta kallas DIY: Do it yourself, och handlar om producera istället för att konsumera, att ta kontrollen över produkten i sina egna händer. Vi är ett gäng som träffas på Verket en gång i veckan och gör ett fanzine som ska heta Umeå Punk City 2008, där alla dessa umeå-band, cirka 30 stycken,  finns representerade med intervju och bilder. Det ska spridas över världen av turnérande band, och på konserter i stan. Jag hoppa att fler band ska inspireras av hur punkbanden jobbar, och att kostymerna med pengarna ska fatta att det inte går att ge vår årliga festival Punkfest ett löjligt litet bidrag på nåder, medan högre ansedda musikföreningar som sysslar med "finare" musik överöses med pengar. 

Verket

image414
Låtskrivarkurs på Verket

Jag har under flera år frekvent blivit ombedd att uttala mig om saker som rör sånt som kultur, feminism och musiklivet i Umeå. Detta i egenskap av nån slags eldsjäl med massor av åsikter och svinlång blond tuppkam. Tror den senare bidragit mycket, jag har liksom personifierat bilden av ung, tjej och tillhörande en subkultur, och såna är det populärt och pk att plocka in i kulturella och samhällspolitiska sammanhang. Jag tackar ja än en gång och undrar när dagen kommer då det visar sig att jag inte bara är ett alibi.

Mina blogginlägg kommer att handla om sådant jag brinner för och engagerar mig i. Jag börjar med att berätta om det älskade musikhus som kallas Verket. Verket har funnit i drygt ett år, ett brukarstyrt musikhus drivet av föreningen med samma namn. Hos oss repar 17 band, fördelat på fem replokaler. Vi eftersträvar jämn könsfördelning, genremässig- och etnisk spridning. Vi har nolltolerans mot sexim, rasism och homofobi, samt ett ekologiskt tänkande. Vi har under året som gått arrangerat över 30 spelningar med band från hela världen. Det är alltså en stor verksamhet vi snackar om. Trots detta har vi inte fått ett öre av kommunen för det vi gör. I höstas lämnade jag in en projektansökan för Verket, men det har varit tyst sen dess.

Internationellt kulturutbyte är något som anses viktigt hos kommunen, och Hamnmagasinet har en anställd i syfte att främja sådant. Men att banden som repar hos oss turnerar världen runt, knyter kontakter och i sin tur bokar band som kommer till Verket på turné från hela världen, helt i egen regi, det är tydligen inget som ska premieras!? Snart ska vi ha ett möte med Fredrik Lindegren, och då ser jag fram emot att höra förklaringen!

Jag vet att det pratats om Verket bland fritidsledare och socialarbetare som aldrig satt sin fot där. Till dem vill jag bara säga: Kom och hälsa på, och ta reda på fakta! Verket är inget tillhåll där minderåriga tillåts att supa sig fulla. Verket är en musikalisk, kreativ smältdegel som många människor har kommit att älska, och ett mycket viktigt tillskott i Umeås kulturliv.

Jag är säker på att vi en dag får det ekonomiska stöd vår verksamhet behöver och förtjänar. Den dagen får Umeå kommun gärna nämna det vi gör i sin ansökan att bli Kulturhvudstad 2014.

Tackar för mig.

Har inte haft nåt internet i helgen, så det blev inga fler blogginlägg från mig. Hade tänkt skriva om hur peppad jag är att det börjat dyka upp fler och fler klubbar i Umeå, men att jag också saknar rålokaler. Klubbar hör liksom hemma i underjordiska bergvalv eller nåt. Sen hade jag tänkt skriva om det här med att se saker växa, kan man bo kvar i Umeå och fortsätta utvecklas för att leva på sin talang? Det här med företagande för kreatörer är något som jag brinner extra starkt för, det finns mycket talang och stor potential att ta tillvara i vår region, särskilt om vi vill vara kulturhuvudstad. Håll utkik efter Kreator. Jag hade också tänkt säga något om känslan av att Umeå sover. Att det finns mycket kreativitet, radikalitet och trendskapande under ytan. Jag har en dröm om ett måla-på-allt-rum, som är precis  som  ett vanligt rum med möbler och allt, enda skillnaden är att man får måla på allt. Det gör att man inte kan gå säker utan måste vara med i leken och låta sig förändras och förvandlas. Det tycker jag är spännande. Tänk om hela Umeå kunde vara som ett måla-på-allt-rum dit man åkte för att man visste att man skulle komma härifrån med helt nya perspektiv. Det behöver ju naturligtvis inte bara handla om färg, fast jag längtar verkligen efter färg. Varför måste grå vara standard? Har tänkt på detta med fantasi, och hur viktigt det är att vara i en miljö som är stimulerande. Det önskar jag att vår stad ska vara.

Nordens största fria affischeringsplatser

I Stockholm pågår byggandet av nordens största fria affischeringsplatser. Det är de befintliga trekantspelarna i innerstaden som bytts ut mot nya tavlor där en sida är avsedd för friaffischering för kultur- och föreningslivet och en eller två ytor nyttjas för kommersiell reklam. JCDecaux ansvarar för drift och underhåll av de fria affischeringsplatserna.

Jag blir så otroligt glad när jag tänker på detta!!! Det är som att äntligen anses kulturlivet värdigt att få ta plats i det offentliga rummet. Tänk om vi kulturaktörer kunde få samma värde som kommersiella aktörer även i Umeå.

Läs!

www.stockholmtown.com

Jag vill drömma större.

En person som inte har en dröm kan inte få en dröm att gå i uppfyllelse. De senaste veckorna har jag fått frågan, "vad är det som driver dig", ett antal gånger. Jag tror att jag svarat olika varje gång. Det är känslan av att få se resultat, att det som låg på ritbordet blev verklighet, som är en stor motivation för mig. Att få drömma om att omöjliga saker ska bli möjliga. En vän har en gång sagt att om det är någon som ens skulle orka försöka bygga en pyramid så är det jag, hon syftade på min envishet. Kan hända är det sant.

Min poäng är i alla fall att jag är trött på att drömmarna ska vara influerade av vad som är möjligt. Det här med kulturhuvudstad är bra för det får oss att drömma större och ta in hela Europa i vårt perspektiv.

Om det är någon som inte har sett eller hört Fredrik Häréns föreläsning ännu så se den.

Att jobba med Robert och Koffe

Vi är tre på kontoret. Det är Robert och jag som jobbar med Humlans konsert och festivalverksamhet dvs. Umeå Open, Popup och annat som vi har pågång, sen är det Koffe som jobbar med Humlans kulturgrupper, arrangemang, klubbar och annat. Jag har aldrig varit tre på ett kontor och jobbat med kulturverksamhet förut. Det har många fördelar.

Vi bollar idéer mellan varandra, får återkoppling på en gång och spinner vidare på varandras infall. Vi vågar mer eftersom vi har tid att tillsammans reflektera och tänka genom olika scenarion. Vi har olika perspektiv och vi lär oss jättemycket eftersom vi har olika kunskap sen tidigare.

För en tid kom en vän till mig och tyckte att vi skulle ha en producentklubb, där vi som producenter fick träffas och prata producent saker. Vi träffades och jag insåg snabbt att det är något som jag verkligen har saknat. Tänk om det fanns ett högkvarter för kulturen i Umeå. Där vi som jobbar heltid kunde ha våra arbetsplatser i samma korridor, och där det fanns vakanta projektplatser för arrangemang/klubbar etc. som jobbar ideellt och endast delar av året. Jag tror att samarbeten och nya konstallationer av kulturaktiviteter skulle frodas i en sådan miljö.

Möten mellan människor är otroligt viktiga för att nya idéer ska födas. Kan vi inte fixa lite fler mötesplatser?

Nu är det rensning på schemat

Idag har vi varit ute och rensat afffischer igen. Det är straffet för att vara arrangör. Det är i och för sig väldigt härligt väder ute så idag har det inte varit så illa, det är värre när det blåser, regnar/snöar och är askallt. Försökte hitta lite bilder på nätet på snygga affischväggar i Europa men det tog längre tid än jag trodde.

Att affischering överhuvudtaget diskuteras i Umeå just nu är jag tacksam för. Jag hoppas att det resulterar i något konstruktivt som passar alla parter. Jag tycker man kan ta tillfället i akt och göra nåt nyskapande av hela grejen. Min kollega sa en gång att det borde stå en pelare i varje gathörn, jag är fortfarande peppad på att göra skulturer av trä i olika geometriska former som är till för att affischera på. En affischtavla behöver verkligen inte vara rektangulär, den behöver inte ens vara tvådimensionell.


Andas ut

Nu sitter vi på kontoret igen, Robert och jag, o andas ut efter helgens festivalstök. Det är sjukt kul med arrangemang men det känns lite tomt när det är slut. Nu har vi iochför sig massor av efterarbete att göra, men det där stora, roliga, peppande som man längtar till ligger just nu bakom oss. Det är lite sorgligt.


Hej

Det är jag som är Sofia, som ska blogga den här veckan. Jag har funderat mycket på vad jag ska skriva om och jag har många spår, jag vill att det ska vara något som tillför. I alla fall tänkte jag börja med att presentera mig lite.

Genast kommer tankarna in på vad det är jag definierar mig med? Tycker att det är lite tråkigt att bara berätta att jag är projektledare/producent, kommer från Stockholm, är 25 år, gift sen fyra år, bor väst på stan osv. Jag tänkte därför berätta att jag är en ganska ihärdig person. Envis. Jag har stora drömmar men önskar att jag vågade drömma större. Jag älskar att se saker växa och utvecklas oavsett om det är individer, projekt eller växter. Det är sjukt vackert. Jag är ett lok, på en bil är jag startmotorn, vore jag ett djur skulle det vara en katt eller en delfin. Jag gillar delfinen för att den står för frihet. Jag tror på Gud o Jesus o hela grejen. Jag gillar inte apatisk stämning. Jag önskar att jag tog mig mer tid att leka. Jag tänker mycket. Jag blir extremt nöjd när jag har nått ett mål. Jag började läsa kemi för att det fascinerar mig att se hur allting hänger ihop. Jag tänker ofta på hur man kan utveckla. Det var lite om mig.



Det här är jag.