Alla nya bad i Umeå - kan det löna sig?
Dagens blogg blir om badfrågan i Umeå, det som blivit en långbänk sedan första beslutet togs 2004 om att utreda ny bad- och simanläggning på Noliaområdet och som utvidgades till även nuvarande simhall på Haga/Gammlia, utan äventyrssatsning. Sedan växte det till en Badutredning med äventyr och bassänger i många olika lägen, som smalnade till tre, Nolia, Kajen och Nannakvarteret.
Bara Nolia rekommenderades Badutredningen för 50-metersbassängen. Men Nolia försvann och kvar vara bara två, som efter en utvikning till Stora Hotell-bad, blev ett, Nanna.
Som i sin tur nu växt till ett Stadsutvecklingsprojekt ihop med Mimerskolan, dess tomt och även Vänortsparken till en komplex med bad, kultur, handel, nöjen, aktiviteter, mm som det står i beslutsunderlaget för Närings- och planeringsutskottet.
Men en viktig fråga saknas för en badplanering: "Alla nya bad i Umeå - kan det löna sig?" Med ett jättebad mitt i stan, IKSU:s simhall med 25:a och varmbassäng, Holmsunds äventyrsbad Aquarena (och 25:a) samt utebadet Umelagun sommartid, alla inom en radie på två mil, måste lönsamhetsfrågan ställas. Se medföljande bilder med Nanna, Nydala, Holmsunds Aquarena och IKSU:
Om det gällt varuhandeln skulle en "badhandelssatsning" undersökt samlokalisering eller samgående. För Umeås bad blir det att fråga om bad/simning kan integreras på IKSU och/eller Nydala. Eller att avstå äventyrsdelen och bygga ut i Holmsund. Detta ger synergieffekter i byggande och drift som tilltalar producenterna.
Stadsutveckling handlar om något att det "ska löna sig", särskilt om kommmunen vill att näringslivet ska medverka. Min förhoppning är att de badentreprenörer och "badbyggare" som ger sig in i stadsutvecklingsprojeket har med ovan analyser. Kommer dessa fram till att blir "lönsammare" bad med andra lösningar, bör politikerna lyssna på det örat.
Annars kan man riskera som nedan notis jag hittade vid sökning på Google på begreppet badbyggare:
Badbyggare i konkurs
I ett pressmeddelande meddelar Mölndals Stad att Bellwater AB, generalentreprenör för tillbyggnaden av upplevelsebad på Åby simhall, har på egen begäran försatts i konkurs. Detta kommer medför ett avbrott i arbetet och för tillfället finns ingen information om när bygget kan återupptas.
Just nu utreds vilka konsekvenser den här konkursen kan få och hur Mölndals Stad kan gå vidare med bygget. Besked från konkursförvaltaren avvaktas om vad han avser göra med konkursboet, det vill säga om han tänker driva bygget vidare. Mölndals stad samarbetar med konkursförvaltaren för att minimera förseningar av projektet. För närvarande bedöms inte staden att drabbas av några merkostnader.
Mölndals stad kommer arbeta för att säkerställa att Mölndalsborna snarast får sitt upplevelsebad!
Morgondagens blogg blir om en vision för ett "Sports Camp" i Umeå.
Det finns något sympatiskt med idén att placera badet i centrum. Där ska det vara publikdragande
saker, tycker jag.
Visst kan bad vara publikdragande i centrum. Men det bör då få utrymme som behövs och vara utbyggnadsbar för äventyrsdelen. Bra är också om det ligger synligt på håll
och kan synas från håll. Nannaläget är för litet för både 50:an och äventyrsbadet och badet skyms bort mellan byggnaderna.
Ett kulturhus med annat intressant och lockande kan i stället rymmas bättre där och vara mer publikdragande. På IKSU/Nydala är bad som blir bättre och ryms bättre också publikdragande.
Sammantaget gynnar detta Umeå mera.