En krympande stadskärna
Igår skrev jag om faran med historielöshet både för Umeås kulturhuvudssatsning och för stadens identitet och självbild. Det är naturligtvis ett oerhört stort ämne som jag bara kunde antyda, men jag tänkte att det på ett naturligt sätt knyter an till dagens inlägg som handlar om något så elementärt som stadsplanering.
Det råder ingen tvekan om att Umeå förändras. Det byggs mycket nytt på olika håll i stan och fler planer finns. På senare år har det skrivits mycket för och kanske än mer emot idéer på äventyrsbad, kulturhus, multievenemangsarena, hus på Ön etc. Ändå tycker jag det är slående att en stad som Umeå - en av nordens största norr om Stockholm - så totalt saknar kännetecken. Visst finns epitetet "Björkarnas stad" men ett vitstammigt trädslag är inget åtminstone jag tänker på efter en lång bussresa längs Norrlandskusten, när bussen äntligen närmar sig Umeå Busstation, eller när jag anländer till Umeå Flygplats. Det är inte som i Övik, där hoppbackarna syns från långt håll. Det är inte heller som Sundsvall, som man ju närmar sig ovanifrån kullarna.
Naturligtvis är de flesta norrlandsstäder, i likhet med Sveriges tre största städer, byggda vid havet så man kan säga att Umeå (och Skellefteå) egentligen står ut från mängden. Samtidigt är vatten som just rinner igenom staden ett naturligt och viktigt element i Europas främsta kulturmetropoler: London, Paris, Berlin, Rom. Men - som sagt - Umeå behöver ett kännetecken. Det är alltför anonymt som det är idag. Stockholm har Globen, Slottet och Stadshuset, Göteborg har Ullevi, Avenyn och spårvagnar, Malmö har Turning Torso... vad har Umeå?
Kikar man på stadskartor över Umeå för drygt hundra år sedan (kring 1888 års brand) ser man att staden då hade tre torg: Rådhustorget (med Rådhuset på nuvarande Apbergets plats), Kyrktorget (nuvarande Vänortsparken) och Nytorget (nuvarande Länsstyrelsen). 1974 togs även Renmarkstorget i bruk men då hade redan två av de tre andra torgen stängts. Att byta ut två levande stadstorg mot en blompark respektive en administrativ huskoloss är oförlåtligt, särskilt när man läser mer om torgen och begriper att de utgjorde en livslinje för hela staden.
Ända sedan Nytorget anlades 1864 och åtminstone halvvägs in på 1900-talet var det stans traditionella festplats med cirkus och tivoli sommartid och skridskobana vintertid. Idag saknas sådan festplats helt i Umeå, något som är smärtsamt påtagligt varje gång som tivolit anländer till Stadskajen och än mer då det anordnas evenemang på Rådhustorget - oavsett om det handlar om Kulturnatta, VIP-gala eller den stora förnäma beachvolley-sandlåda som några dagar varje sommar tar upp så gott som hela torget (Rådhusets nya placering gör nämligen att torget är avsevärt mycket mindre än tidigare).
Sammantaget rör det sig alltså om en krympande stadskärna i en stad som saknar kännetecken.
Under de senaste åren har det grävts mer än någonsin (?) på Kungsgatan i centrala Umeå - en ingalunda spektakulär gågata som i ungefär sitt nuvarande skick inte ens har 50 år på nacken. Det råder ingen tvekan om att stråket från säg Stadium till O'Learys är så centralt som det kan bli i den här stan. Alla stora butiker och gallerior finns där med en sådan täthet att jag har svårt att se hur övriga butiker - exempelvis längre bort på Kungsgatan, åt valfritt håll, eller på parallellgatorna Storgatan och Skolgatan - överhuvudtaget klarar sig. Rådhusesplanaden var ju ursprungligen tänkt som en slags entré in i Umeå men utgör numera egentligen bara en utvikning av Kungsgatan, åtminstone vad gäller butikernas placering. Två gator som korsar varandra formar inte för den skull en stadskärna.
På Kungsgatan finns även Sagateatern som för 20 år sedan var stolt repertoarbiograf (något vi har anledning att återkomma till på fredag) men numera står tom större delen av året. Den som till varje pris vill in dit måste uppsöka Rajden för att se när dörrarna till det magiska rummet slås upp.
Det är för mig ett mysterium: varför man gjort om en levande stadskärna med flera torg till en kort gågata med obegriplig city-stämpel som tillåts konkurrera ut allt i sin omgivning?
Tack för den tid det tar att presentera dessa! Se fram emot demvarje vecka.