Umeå 2014, då skall stadsbiblioteket och Folkets Hus födda igen som kulturelltvillingen. Hur ska man göra detta då?

Vid heliga platser, och vid sjukhusen, eller vid biblioteken är det alltid ro och stillheten som är ett stort behov. Att man visar respekt på sådana ställen är ett måste, dock är det en viktig tradition som alla är överens om.

För många veckor sedan besökte en vän mig från Stockholm. Hon arbetar med kultur, och sjunger även. Jag skulle vara stolt över att visa henne många spännande kulturella platser i Umeå.

Innan vi skulle starta vår rundtur i staden, gick vi först till ett gammalt kafé som ligger i centrum. Där blev hon förvånad för att kaféet var väldigt lugnt, kanske hon saknade det på något kafé i Stockholm.

Därefter började vi vår rundtur på Umeås stadsbibliotek, som är en känd kulturell plats, men efter tio minuter orkade hon inte stanna i biblioteket.

-  Varför?

-  Oj, jag kan inte stanna här, det känns som en gata.
    Vad konstigt, kaféet där var det lugnt medan här är det kaos..


Jag tyckte att hon överdrev, men efter några dagar när jag funderade ordentligt på vad hon sade, trodde jag att hon hade rätt. Men hur?


Om man går in från den första stora entrén kommer äcklig lukt av cigarretter. Där står ofta många rökare, bland annat de som är kunder i kaféet bredvid. De röker ständigt bredvid dörren av bibblan.


Om man lämnar den huvuddörren och vill gå in genom den andra lilla entré ser man ofta många ungdomar som står eller sitter där och röker cigaretter, då får man samma äckliga lukt av cigaretter.. 


Om man fortsätter att gå in, ser man massor av folk, många av dem är inte alls besökare av tidningsallen, eftersom många av dem inte är vanliga

biblioteksbesökare, utan att de befinner sig tillfälligt där, eller de här ingen annan plats att vara på. De flesta är luffare, gömda invandrare, eller alkoholister som brukar man ibland se en av dem som sover i stolen på eftermiddagen eller på morgonen. Dessvärre kissar de stundom i stolen när dem är fulla.


Då och då brukar man se på utrymmet mellan dörrarna många som står och pratar högt, eller bråkar med varandra på olika språk.


Det är vanligt att man ser många gående använder utrymmet mellan dörrar som genväg, då går de med hårda steg med mobilen vid örat. Inte så sällan hör man olika låtar av mobiler som ringer. Det är ett vanlig beteende på det här utrymmet.


Ibland när man vill låna en tidning är det vanlig att man inte hittar den. Det är inte på grund av att tidningen inte hämtas till biblioteket, utan att några brukar tog tidningarna till kaféet, kanske tidvis de har rätt, eftersom där i kaféet är det lugnare än tidningsallen.


Vill du gå in i biblioteket och söker efter en bok, så det är inte konstigt att du ser många småbarn som skriker och springer här och där emellan bokhyllorna.

Ja, Kanske barnen har rätt att leka där för att de ser vuxna i bibblan dricker saft, ätter godis, eller smörgås .


Om du vill slå dig till ro med den boken som du har hittat, det är vanlig om plötsligt kommer fram en tiggare, en flyktingflicka eller pojke och visar dig ett papper, där står på svenska att de vill ha hjälp, pengar, av dig som du är biblioteksbesökare.


Det var allt inte en drivandefantasi, utan att det allt händer ofta i Umeå stadsbiblioteket.

Javisst, människor har ansvarig om sitt beteendemönster, men biblioteket - arbetsplatsen - kan undvika sig att inte tillåta detta otrevliga akter att fortsätta längre.

Däremot det blir jobbet arbetsmiljö för alla bibliotekarie om de ger upp och kan inte kontrollera sitt arbete när många betrakta sig att de finns på ett torg ej i en respektplats.


Umeå stadsbibliotek har en stor och viktig historia och den måste man respektera och uppskatta. Det är ett stort fel att stadsbiblioteket har två entréer som passerar mellan två gator, olyckligtvis att det finns koppling mellan kaféet och biblioteket.

Umeå stadsbibliotek ligger på ett imponerande ställe, och lösningen för att rädda kulturplatsen är faktiskt inte svår.

Men först skulle man stänga dörrkopplingen med kaféet, eftersom stor del av problemet gäller bibliotekskartan. 

Jag menar att man skulle fundera över att bygga en annan fasad med enda biblioteksytterdörr som inte är nära kaféet.  


Ny Umeå stadsbiblioteksfasad skall byggas mittemot Folkets Hus, där det alltid finns aktivitetskultur och konst.

Därtill Det innebär i rättan tid, och lämplig tid, att den nya biblioteksfasaden och huvuddörren ska vara mittemot Folkets Hus.       Fadhil  Al  Biaty

Journalist och dramatiker
fsweden@hotmail.com


Kommentarer
Postat av: weronica

ha en trevlig lördag! :)

2008-02-02 @ 13:31:11
URL: http://hedvaalls.blogg.se
Postat av: Patricia Klinteberg

Ha en trevlig lördag! :]

2008-02-02 @ 13:56:33
URL: http://klintens.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0