Gammlia och de nordliga kulturtraditionerna, kapitel 1

Karlssons museiblogg, tisdag 26 feb 2008

 

NORRUM - vad är det?

 

I går måndag inledde jag veckans bloggande med en framtidsbild av hur Västerbottens museum kan fungera om tio år. I dag hade jag tänkt mig att blicka lite mindre långt fram i tiden - men först ska vi gå några månader bakåt!

 

Hösten 2007 fick jag och Ellacarin Blind från Svenska Samernas Riksförbund ett utmanande uppdrag av Umeå kommun. Vi skulle före årsskiftet presentera en förstudie kring de nordliga kulturtraditionerna. Syftet med förstudien var att:

1. långsiktigt stärka den nordliga dimensionen i ett europeiskt perspektiv,

2. utreda på vilket sätt Gammliaområdet i Umeå - utifrån de nordliga kulturtraditionerna som vår landsända är en del av - kan brukas och utvecklas för att öka besöksantalet i området,

3. synliggöra det samiska urfolkets historia och liv på ett tydligare sätt.

 

Vi ställde upp ett antal mål, naturligtvis med sikte på 2014 och kulturhuvudstadsåret. När det gällde den första punkten bestämde vi oss för följande mål: År 2014 hyser Gammlia NORRUM, ett nationellt och internationellt centrum för forskning och förmedling av nordlig natur- och kulturvetenskap.

 

Sådana nordliga centra finns i exempelvis Norge och Finland, men här i Sverige finns ingen motsvarighet. Kärnan i NORRUM ska utgöras av Umeå universitet och Västerbottens museum, som även ska samarbeta med massor av andra aktörer (näringsliv, föreningar, skolor osv). NORRUM är än så länge bara ett arbetsnamn - ett namn som signalerar en nordlig dimension, ett rum, ett centrum samt lokalisering till Umeå.

 

Vilken verksamhet ska då NORRUM bedriva? Viktigast blir gemensamma nordliga forsknings- och förmedlingsprojekt, där universitetets kompetens inom det prioriterade området Nordliga Studier och museets förmedlingskompetens befruktar varandra. Tänk dig alla utställningar som kommer att produceras, alla böcker och tidskrifter - och inte minst webben!

 

Och i NORRUM kan även nordlig naturvetenskap rymmas. Varförinte ett internationellt symposium kring nordliga klimat- och miljöfrågor under 2014? Eller vad sägs om ett motsvarande symposium om dokumentärfotografi? Det borde passa bra med tanke på att Västerbottens museum då hyser ett nordligt centrum för fotografi och att Umeå har en universitetsutbildning i dokumentärfotografi. Och apropå det - år 2014 finns det även en universitetsutbildning i berättande! Detta som ett resultat av att länsmuseet redan 2007 anställde en berättarantikvarie...

 

Vill du veta mer om förstudien? Gå in på www.umea2014.se/gammlia. Där finns pdf-er, filmer m.m. Jag lär återkomma i ämnet...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0