Turismen är en känslig näring

Stränderna har inte varit sa fina i Kovalam på flera år som i år. Vattnet är klart och det går lagom stora vågor. Hotellen har investerat i förbättringar av olika slag, restaurangerna har anställt folk och affärsägarna har målat sina fasader. Allt i väntan på turisterna som man trodde skulle slå förra årets rekord i antal.


Redan i oktober förstod man att den svaga världsekonomin skulle innebära färre turister. Keralas högsäsong sträcker sig från november till mars. Åttio procent av turismen utgörs av indier, resten är från Europa och några få från USA och övriga Asien. Den 15 november när vi kom ner var bokningarna inför högsäsongen vida färre än förra året. Men man hoppades på ett underverk innan jul. Tron på "The shining India" och en ständigt pågående positiv utveckling av vad det än månde vara, är oforbehållsamt stark hos de flesta indier.


Så kom terroristattacken i Bombay och allt hopp om en någorlunda god turistsäsong försvann inom loppet av ett dygn. Avbokningarna från alla håll i världen rasade in. Taj Hotel i Kovalam (samma kedja som Taj i Bombay) fick 300 individuella avbokningar på bara några dagar. Små och större grupper, bland annat flera yogagrupper, avbokade. Alla hotell, husbåtar, resorts, homestays, alla turistoperatörer i hela Indien fick känna av rädslan för nya terrorattacker. Till och med de mest optimistiska måste erkänna att det är kört för turismen i Indien den här säsongen.


Det är värre än September eleven 2001, säger man i Kovalam. Egentligen tror jag inte på det, men skillnaden ligger i att förväntningarna idag är så mycket större. Förra året var ett rekordår och man trodde allmänt att året skulle bli lika bra eller bättre.


Turismen är en känslig näring, konstaterar vi och lider med de drabbade. Brist på folk i allmänhet är det däremot inte. Kerala har 33 miljoner invånare på en yta så stor som Småland och halva Blekinge. Det kryllar för det mesta, däremot inte av turister, detta terrorattackernas år 2008.

Marianne Hård af Segerstad


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0