Framtiden

Så var eldarna uppbrunna och häxorna bortjagade. Min sambos fest visade sig bli en fantastisk uppvisning i god mat och trevliga vänner. Alla ombeddes ta med sig något till buffébordet och något litet att bränna. Detta gjorde att bordet snabbt fylldes med allt från bulgursallad, västerbottens pajer, ostar, tårtor till kallskuret och hembakade pizzor. På elden offrades deklarationer, rulltårtor, julbockar och moderatknappar mm i en härlig blandning.


image180


Var förra veckan på en seminariedag som skulle ta tempen på framtiden inom filmen. Titeln var Film via nätet ? vilka möjligheter finns det?
Kan vi tjäna pengar på de nya visningsfönstren eller springer konsumenterna ifrån oss?. Dagen hade ett antal duktiga talare som gav sin syn på vad som behövs för att filmbranschen skall överleva. Representanter för musikindustrin berättade om vikten av att våga och vara beredda att förändra från grunden, allt med facit om hur snabbt den egna ekonomin kan fallera om man inte förstår vilka krafter man har att göra med. En av de mest intressanta presentationerna stod 25- årige Sorosh Tavakoli för, projektledare för Rörliga bilder 2007. Han har gjort en studie om svenskens nedladdningsvanor utifrån frågeställningar som: vilka är det som laddar ned, hur ofta laddar man ned, vad och hur mycket av det man laddat ned man egentligen ser, var ser man det, var hittar man det, skulle man vara beredd att betala för innehållet etc. Efter denna presentation så gav han en kort redogörelse för hur han som konsument skulle vilja att köp/lån av film på nätet borde se ut. 

 

Gemensamt för alla som talade under dagen var en optimism inför att den digitala transformationen inom filmen på sikt kommer att leda till större mångfald och fler sätt att tjäna pengar. Ett modeord som nöttes var så klart Chris Anderssons The Long Tail. Alla ville exemplifiera med hur konsumenten sitter i bestämmande-stolen och hur vi går från att vilja likna andras sätt att konsumera till att vilja göra det motsatta. Framtiden ligger i nischprodukter och allt och alla får plats i de virtuella lagerhyllorna. Som sagt allt kändes så hoppfullt och intressant, som om jag och alla i rummet satt på en skatt ingen visste om.

 

Sedan kom det? paneldebatten med representanter för filmbranschen. Plötsligt var all framtidsoptimism som bortblåst. Varför? undrar ni, jo, för att enligt dem så är det enda problemet att folk stjäl film och att lagens långa arm inte bryr sig. Tyvärr hamnade all fokus på denna fråga och under avslutande delen av dagen satt panelen i försvarsställning och morrade. Det som skulle kunna ha varit en manifestation för möjligheterna med den nya tekniken blev istället en pajkastning där fienden blev alla som inte vill begränsa utvecklingen. Allra lättast att hacka på blev tidigare nämnda Sorosh, som enligt panelen i princip ville legitimera illegal nedladdning. I stället för att ta till vara på vad en smart konsument i rätt ålder sa, så blev han, bara igenom att förstå nätkulturen, måltavla för bakåtsträvandets och okunskapens riddare.

 

Missförstå mig inte, illegal nedladdning är ett problem för filmbranschen men samtidigt så kan den i det långa loppet vara en tillgång. Problemet för konsumenten i dag är att det inte finns tillräckligt med bra alternativ till den illegala varianten. Visst finns det en del bra försök, t ex film2home, itunes etc, men som konsument räcker inte de till. För att kunna köpa ett avsnitt av Heroes på itunes måste jag ha ett amerikanskt kreditkort eftersom svenska itunes inte tillhandahåller samma utbud som den amerikanska. Vill jag se Babel på film2home så finns den inte, plus att tjänsten inte funkar på mac. Framtidens tjänster måste bygga på enkelhet och ett oändligt stort utbud, från stora blockbusters till kortfilm och dokumentärer, för vi vill se olika filmer. Jobba sedan nära kunderna och lyssna på vad de säger, våga och lär så kommer framtiden att bli otroligt givande för alla parter. För vad Sorosh studie visade är att de flesta vill vara lagliga och göra rätt för sig och de andra? Ja, de finns ju alltid ändå.

 

I kväll blir det fet mat och De andras liv av Florian Henckel von Donnersmarck för andra gången. För er som missat den, spring till videobutiken, bjud in nära och kära och se förra årets bästa europeiska film.


Kommentarer
Postat av: Servil

Jag håller med, den filmen är jättebra. Regissören har ett rätt så häftigt namn också.

2007-05-02 @ 15:33:51
Postat av: Peter Sténs

he he håller med. Fast jag sett filmen tidigare kunde jag inte låta bli att bli helt matt av hur sjuk men samtidigt fin som världen kan vara ibland. Och i detta fall så nära både i tid och rum.

2007-05-02 @ 15:59:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0