Tabbouleh

image230Jag har grubblat hela helgen över första inlägget och vad jag ska skriva om? Men till sist och medan jag följde nyhetsrapporterna från Arabiska kanaler om läget i Libanon, så drogs jag tillbacks med mina känslor till Libanon och dess huvudstad Beirut. Beirut huvudstaden jag kommer ifrån.

?Ett land som har anor så långt tillbaka som till Fenicierna har ju självklart ett otroligt rikt kulturarv, en fantastisk historia, kunskap och en mängd spännande traditioner?.


?Libanon? är ett litet land med 10 452 km2 till ytan. Libanon är beläget åt öster om Medelhavet och som på en och samma gång gränsar i norr till Syrien, Israel/Palestiniern i söder och Syrien till öster. Landet korsas igenom av två parallella bergsryggar, Libanon och Antilibanon. Libanons högsta bergstopp är Quarnat-al-Sawda som är upp till 3088 (m) den befinner sig i norra delen av Libanon. Hermon, vilket har berömmelsen i Antilibanon som det längsta berget och som bl.a. Benämnts i bibeln.
Libanons huvudstad är Beirut. Beirut var för 5000 år sedan ett område där fenicierna fortfarande höll hus och Beirut stod välmående på sin plats. 2000 år senare lämnar fenicierna staden och ger sig iväg. På 100-talet e. Kr övertar romarna staden Beirut och grundar en juridikskola i kolonin Berytus men tiden i Beirut håller sig inte länge för romarna när en jordskalv bryter ut i staden till följd av en intensiv svallvåg som därmed förstör Berytus och andra kuststäder år 551 e. Kr.
image231

Libanon är känt för sin mat, och trots landets storlek så har maten slagit igenom runt om i världen. Det flera hundra år gamla libanesiska köket som är känt över hela världen, men nyligen introducerats i Sverige är förmodligen ett av de mest hälsosamma och näringsmässigt kompletta sammansatta. 


?Libanesisk mat är flertusenåriga traditioner, förfining i råvaror och smakupplevelser, komplett både för öga och gom. Libanesisk mat och dess kökskultur fokuserar också på en annan mycket viktig punkt, nämligen gemenskap. Man samlas för att äta en mängd olika smårätter, MEZA?.
Tabouleh är en sallad som innehåller persilja, tomat, burgul (krossat vete), lök, citronsaft samt peppar och salt. Det är en väldig populär rätt som naturligtvis äts mycket i Libanon. Hoummos är pressade kikärter med kummin och andra kryddor som blandas ihop till en klump och som sedan ger en välsmak. Shish-taok är kyckling bröst som grillas på het låga med andra kryddor som sedan serveras varmt.

Libanesisk mat är en blandning av smaker från väst och syd, med en nypa öst.


image229Tabouleh
(sallad på krossat vete) Tillagningstid: ca 30 minuter
IngredienserBeräknat för 4 portioner
1/2 kg persilja
1 dl bulgur
2 msk torkad mynta, smulad
1,5 dl citronsaft
1 st lök
5 st tomater
1 dl olivolja
 stark paparikapulver, efter smak
 salt, efter smak
 
  Finhacka persilja, tomat och lök. Blanda ingredienserna med bulgur citron och olivolja. Salt och peppar eftersmak.


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0