Raggarsväng & CAR-B-QUE

Vårens första raggarsväng till Umeå gick nattetid. Chaufförerna måste alltid belönas med mat på Citybaren, naturligtvis med en citymacka.  De andra burnade upp däcken från förra sommaren och hetsade andra chaffisar att dra vid rödljusen. Man letade även lämpliga pisspausställen och att dräglade över alla andra jänkare som rullade runt tills vi var samlade igen. Stan sjöd av muller, tjutande däck och raggarattityd.

I den halvmörka natten gnistrade krom , innerlampor lyste och ur stereon vrålade musik.

 

Natten började sakta övergå till morgon. Alla var otåliga, flaskor var tomma och vi snurrade runt i väntan på det största.

 

Gatbilsracet - det som ingen anordnar, som ingen vet vart det blir och som ingen vet något om

varken före eller efter.

 

I en värld utan mobiltelefoner så sprids rykten fort och nu var det nära.

Polisen körde runt stan i mindre och mindre svängar. I mörka gränder gjordes planer och information spreds. Bilar droppade av sakta en efter en. Det kunde bli på en vägraka utanför stan, en gata i utkanten eller inne på ett industriområde.

 

Platsen för racet sjöd av liv, bilar linade upp för kvalrundor, däck värmdes i en skvätt gammal olja för att få fäste. Ficklampor fick agera startgran och ingen fick köra rölykta (tjuvstart) för då var han ute. Det var en farlig plats, bilar som fick wobbel, motorer sköts, andra fick för mycket fäste och gjorde wheelis så bilar stegrade sig men detta var livet.

Ingen , ingen kunde avstå och man hetsade sin chaffisar att åka.

 
Helt plötsligt går larmet att polisen var nära. Platsen måste tömmas, sista omgången för att köra den ärerika sista repan gick förlorad men det bekymrade ingen. Alla hjälpte till och när polisen anlände fanns bara en stor oljepöl från en Malibu SS som sprängt motorn i slutet av "strippen". Det var då på vägen hem, när hungern pockade på som värst, vi för första gången kom i kontakt med mat på motor. I locket på en burk Bullens pilsnerkorv slogs två stora hål, den klämdes sedan fast mellan grenröret och motorblocket. Nästan hemma igen stannade vi av på en parkering och bröt upp burken åt upp den varma korven. 

Detta föll sedan helt i glömska men poppade upp i huvudet när jag skulle hitta ett bra sätt att marknadsföra mig på ? på ett nytt sätt. Tanken föddes om en kalender med recept man kunde tillaga på motorn och den kom ut 2006. Säljs i en butik i Stockholm som säljer vintage- och retrokläder, skivor, prylar, accessoarer och möbler från 40-60-tal med fokus på rockabillykulturen. 

Tankar finns att utveckla denna idé mer men det blir när tid finnes.

CAR-B-QUE

Att värma mat på detta sätt är ingen nyhet för människor som har färdats långa sträckor i bil eller arbetat som chaufförer och maskinförare. Bensinpriset är högt, elen går upp och många tar bilen till mataffären. Varför då inte fixa middagen direkt på motorn så är den klar när Du kommer hem. Ekonomiskt,  KlimatSmart och Tidseffektivt i dessa pressande tider. 

Mat går att tillaga på de flesta motorer bara Du lär dig hur din EGEN SPIS fungerar. 
Jag har utprovat recepten på bästa sätt. Testen sker på tre olika plan, det ena är att hitta den optimala folietjockleken eller någon slags ersättning för själva grytan som maten ska tillagas i samt hur man ska fästa foliepaket vid grenröret. För att inte maten ska brännas vid underifrån måste man hitta ett bra isoleringsmaterial som även fördelar värmen till hela foliepaketet.

Det andra planet ligger på vilken sorts mat man ska jobba med. Ska varorna vara råa eller halvfabrikat. Vilka råvaror fungerar bra och vilka bör man t ex förkoka. Maten bör vara smakrik, god efter att ha legat under motorhuven och lämplig att plocka fram efter cruisingen.

Tredje aspekten vi tar hänsyn till är hur länge (hur många km) man måste köra för att maten ska uppnå rätt temperatur. Motorns effekt påverkar kokningshatigheten. 

Använd dubbla lager foliepapper om foliet går sönder får man varken matrester på motorn, eller får in olja eller avgaser i maten. Gör ett paket per två personer. Ta gärna med mer folie om det helt går sönder.
OBS! Gör 2 portioner i samma papper. 
Lägg antingen ditt foliepaket på motorn eller fäst med järntråd mot grenröret. Men då är risk för att du bränner din mat om du inte ser till den ofta. Det är speciellt bra om du ska köra en längre sträcka att lägga på motorn, med en kortare körsträcka får du snabbare tillagning om du lägger direkt på grenröret.   


Gashängsröra  4 personer
Ris eller potatis
1 grillad kyckling
3 salladslökar eller 1 gul lök.
1 röd paprika
4 dl tacosås
4 dl riven stark ost
2 avokado
salt och peppar 

tillbehör
Sallad av önskade grönsaker 

Koka riset efter anvisningar på förpackningen, Föredrar man potatis så kokar du 6-8 stycken.  Dela kycklingen i mindre bitar. Finhacka lök, tärna paprika och rör ihop med tacosås. Smaka av med salt och peppar. Gröp ur avokadon.  

Använd dubbla lager foliepapper ? om foliet går sönder får man varken matrester på motorn, eller får in olja eller avgaser i maten. Gör ett paket per två personer. Ta gärna med mer folie om det helt går sönder. 


Först i botten på foliet riset eller skuren potatis, sedan kycklingbitarna, lägg röran över med osten.  Blanda i avokadobitar.

Vrid ihop.  Lägg antingen ditt foliepaket på motorn eller fäst med järntråd mot grenröret. Men då är risk för att du bränner din mat om du inte ser till den ofta. Det är speciellt bra om du ska köra en längre sträcka att lägga på motorn, med en kortare körsträcka får du snabbare tillagning om du lägger direkt på grenröret .

Servera med en sallad som innehåller de grönsaker som du gillar. 

image251

Kommentarer
Postat av: Anna

Klockrent skrivet nu längtar man ännu mer tills i morgon då vi rullar mot power meet. Ska prova att tillaga gashängsröran det såg riktigt gott ut.
Vi kanske syns ute på vägarna i sommar....

2007-07-04 @ 10:49:59
Postat av: Lisbet Olofsson

Power Meet - ha det bäst och var försiktiga på vägen. Man kan möta många som inte är det.
Ha det bäst

2007-07-04 @ 15:10:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0