Kost - bantning

Det går inte att hitta en enda dam-, ungdoms-, eller kvällstidning utan tips om; så här går du LÄTT ned i vikt. För oss människor framstår massmedias olika bantningsråd och kostbudskap som motsägelsefulla och förvirrande. Det är allvarligt eftersom forskningen visar att just massmedia är allmänhetens viktigaste informationsfälla i frågor som rör kost och hälsa. 

Osäkerheten om vad man egentligen ska äta och dricka blir knappast mindre av de återkommande listorna på olika farligheter. Problemet är att helheten är så motsägelsefull och förvirrande att läsarna till slut lämnas i sticket. Medieutbytet kan ibland vara så motsägelsefullt att individen fritt kan välja de budskap som hon eller han tycker bäst om. 

Granskar man kostfrågorna noga så hittar man förvånansvärt många tydliga forskningsresultat som pekar på; för att gå ner i vikt måsta man antingen öka energiförbrukningen eller minska tillförseln av energi. 

Fett är det mest energitäta näringsämnen och är lätt att få i sig för många kalorier - fett ger sämre mättnadskänsla än andra näringsämnen. 1 gram fett innehåller 9 kalorier (  kolhydrat och protein ger 4 kalorier per gram) och innehåller många kalorier i liten volym vilket lurar oss att äta för mycket. Det går fort och snabbt att äta en snickers men man får kämpa för att få i sig lika många kalorier om man äter grönsallad. 

Vilka slags fetter man äter har stor betydelse för hälsan men 1 gram fett innehåller alltid 9 kalorier vare sig det är olivolja, avokado eller ister man äter.  Mättnadseffekten är större på kolhydrater och protein. Fett mättar sämst. Om man granskar de studier som gjorts på människor är slutsatsen att det även är skillnad på socker och socker. Socker i flytande form kan slå ut mättnadsmekanismerna. Socker i fast form tycks däremot inte vara inte var alika farligt för vikten. Sötade drycker ger dålig mättnadskänsla och man blir snabbt hungrig igen. 

Olika människor svarar olika på dieterna. Vissa människor blir inte mätta på frukt och grönsaker och bör då öka sitt proteinintag. Andra svarar bra på att öka kolhydraterna. Vad som är viktigt att tänka på är att inte öka så mycket på fettintaget, hellre äta bra fetter. Vi måste tillföra kroppen fett annars kan den inte förbränna bra. 

Dålig förbränning.
Har du dålig ämnesomsättning/förbränning? Dålig förbränning kan sänka kroppstemperaturen. Det visar att kroppen inte fungerar optimalt; att kroppen inte prioriterar fettförbränning. Kroppstemperaturen på eftermiddagen bör inte understiga 37°C. Är din ämnesomsättning låg bör du öka ditt kaloriintag under ett par veckors tid för att få igång förbränningen igen.

Utan förbränning -  kroppen tillgodogör sig inte näring i maten. För att få igång förbränningen krävs att man öka kaloriintaget successivt och därmed undvika att kroppen lägger på sig ett litet fettförråd för sämre tider.

För att hjälpa kroppen på traven och påskynda det hela kan du också ta en lagom snabb promenad på ca 30 minuter fem gånger i veckan.

Ta din temperatur på eftermiddagen i några dagar Kontrollera igen efter en vecka. Har den stigit visar detta att du ger kroppen tillräckligt med bränsle. Fortsätt så tills du når ca 37°C. Då är det dags för dig att sätta i gång att äta bättre och få kroppen att svara ordentligt. Då kan man förbränna det man stoppar i sig och förbruka fett dvs gå ner i vikt. 

Ny trend.
Nu vänder trenden. Kolhydratdieterna är på väg ut;
Atkinsons, South Beach och GI dieterna är på väg ut.

Nu kommer något som man kallar 3 timmars dieten ? man äter varje tredje timme och äter då mindre kalorier per dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0