Staden mellan broarna och nobelpris till Umeå
Stadsplanering är ett viktigt område för att skapa en stad som är välkomnande, och som kan möta upp olika kulturyttringar. Kajområdet nere vid älven, det som blivit benämnt "Staden mellan broarna" är speciellt intressant, då det finns en särskild utvecklingspotential där nere. Det var den här vägen som många långväga besökare närmade sig Umeå en gång i tiden, innan järnvägen kom och "vände staden". Man kan förstå det här, om man betänker att Rådhuset faktiskt har sin pampigaste fasad ned mot även.
Vad ska vi då göra med detta område? Frågan har nu blivit aktuell igen efter att man lagt den befängda tanken om att ockupera hela området med ett långsträckt badhus.
Först skulle jag vilja att vi tog lärdom av Göteborg. Där har man nu fått en nästan trafikfri yta nere vid området vid Operan, sedan man dragit genomfartstrafiken i en tunnel. På så sått har man fått alla möjligheter att knyta samman centrum med vattnet. Det var då man i Göteborg tog till det kloka greppet, att ge olika grupperingar i samhället möjlighet att komma med idéer. Man bildade olika grupper som fick ta fram just sina idéer om hur området skulle användas. Sedan var det dags att med ledning av allt som kommit in, utforma det slutliga förslaget. Jag tycker vi ska ta lärdom av processen i Göteborg.
Sätt samman flera olika grupperingar som får möjlighet att träffas och föra en dialog om hur ytan mellan broarna ska användas. Sammanställ materialet, gärna med hjälp av Designhögsksoleelever som dels skulle kunna hjälpa till i kreativitetsprocessen dels visuellt skulle kunna forma de idéer som kommer fram i grupparbetet. Ge den här här processen en rimlig tid, kanske våren 2008. Sedan - när allt material är insamlat och sammanställt är det dags att forma den nya staden mellan broarna. Det är här arkitekter och beslutsfattare kommer in.
Förresten, nu när jag har chansen kan jag ju inte låta bli att tycka till själv. Jag tycker att kajområdet ska vara ett område för de kreativa och kulturella uttrycken. Bygg en scen ut e i älven i området mellan Hamnmagasinet och restaurangbåten. Här kan man sedan ha konserter på sommarhalvåret. Publiken sitter på nuvarande parkeringsytan och ända upp i slänten mot Plaza. På vinterhalvåret kan denna yta få vara parkering, alternativt en skridskobana eller liknande.
Vidga trädgård i Norr ytterligare en bit mot väster och gör en terrassträdgård av ytan nedanför Stora hotellet. På området nedanför Tullkammaren återskapar man något av det som var en gång, dvs. magasinliknande byggnader i falurött, men naturligtvis med alla moderna faciliteter. Inspiration kan hämtas från Strömpilenområdet och Luleå. I dessa byggnader kan konsultfirmor, kulturarbetare och småföretagare ta plats. Tullkammaren kan i bottenplanet bli en fantastiskt trevlig galleria. Ja detta var mina idéer. Ihop med andras kan det bli nått riktigt bra.
Sedan är det ju så att vi har världsledande Designhögskola och Konsthögskola, och området omkring dessa skolbyggnader kommer att utvecklas inom detta kulturområde. Så jag tycker det är dags för ett "nobelpris" i Konst och Design. Det utdelas samma tidpunkt som det vanliga Nobelpriset, men naturligtvis i Umeå. Detta "Stora konst- och designpris" bör vara på minst 2 och helst 5 miljoner kr. Det kan finansieras av kommunen och dess företag, landstinget, universitetet och det privata näringslivet. Om det blir svårt att finansiera varje år kan man ge ut det vartannat år tex. Det här skulle säkert kunna sätta Umeå på kartan. Första utdelningstillfälle blir naturligtvis under 2014.
Nog med idéer - nu avslutar jag min bloggarvecka. Det har varit kul att få offentliggöra sina tankar och synpunkter. Synd bara att det är så få som reagerar med kommentarer, men det verkar vara genomgående.
I dag, söndageftermiddag ska jag med min kör ha en konsert i Tegskyrkan ihop med Hemvärnets musikkår, och det ska bli riktigt gött. Lev väl till vi ses på Holmön den 25 - 27 juli. För du kommer väl. Och ni i kulturnämnden se till att ge oss det anslag vi förtjänar, dvs. enligt ansökan!!