Den Goda Julen
Hon silade den saltade yoghurten genom ostduk för att göra en krämig labna, rörde ihop löken och linserna i en tung gjutjärnspanna när hon lagade mjeddrah, och späckade kharuf, lammstek, med knubbiga vitlöksklyftor. Sirines tidigaste minne var att hon satt på en telefonkatalog på en köksstol och att luften var mättad av den besk-syrliga doften av inlagda vinblad.
Ur Nymåne av Diana Abu-Jaber
Det är härligt att stifta bekantskap med nya dofter och nya smaker. Och inte minst nya
ord som labna. Även vårt traditionella svenska julbord har influerats av olika matkulturer.
Här återfinns exotiska kryddor som saffran och kryddnejlikor och frukt som clementiner,
fikon och dadlar.
Varje år försöker jag prova minst ett nytt julrecept. Oftast handlar det faktiskt om glögg. I år blir det hemgjord fläderglögg med apelsin och fikon. En glögg som sägs ska slå alla köpta sorter med råge.
Med detta vill jag i dubbel bemärkelse önska er alla en God Jul!
Tack för en fin bloggvecka!