Fredag...

Det har varit en händelserik vecka med besök på akuten i måndags och tre möten under veckan. Jobbar hemifrån eftersom jag inte kunnat ta mig uppför trappan på Umeå Fritid med mitt stela knä. Knät är dock mycket bättre idag även om det känns lite instabilt och hugger till ibland. Men det blir säkert bra. :)

I onsdags var det möte med Skolavslutningsgruppen där vi diskuterade bra och dåliga saker med planering och genomförande av Skolavslutningsfesten. Mest positiva saker kom fram. Vi kom dock överens om att en stadig festplaneringsgrupp skulle underlätta arbetet. När man känner varandra och sina uppgifter blir jobbet mycket effektivare. Det är ett så himla härligt gäng jag har haft äran att jobba med!

Vad är kultur?
Många bloggare har svarat på denna fråga, men jag har undvikit att läsa deras definition för att kunna ge min egen bild av ordet. För mig står ordet främst för musik, film, teater, konst, men även för det engelska ordet "culture" som i levnadssätt och livssyn. Livsstil i olika länder, olika städer, olika stadsområden, ända ner till varje familjs enskilda "kultur". Familjen är viktig, för att känna ett slags sammanhang i tillvaron; "Vem är jag, vad är min bakgrund" och så vidare.

Förra helgen fick jag besök av min mamma från Övik. Hon ska snart flytta ner till Göteborg för att vara nära min syster och hennes familj, och passade på att hälsa på sin yngsta dotter en sista gång. Vi bjöd också hit min kusin med flickvän på fika. De har nyss flyttat till Umeå för att studera. Det ska bli intressant att se hur de upplever staden med sina yngre ögon. :) Det är en liten tröst att ha åtminstone en släkting nära, nu när min egen familj är så långt borta.  

Under Noliamässan slog jag ett slag för kulturhuvudstad och fick frågan varför jag tycker Umeå ska bli Kulturhuvudstad 2014. Ärligt talat hade jag inte reflekterat över det eftersom jag med mina småstadsögon alltid sett på Umeå som en kulturell stad; "mångkulturell" på grund av ett universitet som lockar människor från hela världen och "finkulturell" på grund av ett rikt musikliv, teater och dans.

Likheter och olikheter

Jag har inte kunnat blogga på två dagar. Skadade knät i en cykelolycka i måndags efter jobbet och sedan har jag inte haft tillgång till jobbdatorn där lösenordet till bloggen fanns. Knät känns mindre svullet för varje dag och idag kan jag till och med böja det, så snart åker nog kryckan också. :)

"Kvinnligt" och "manligt"
När jag blev tillfrågad om jag ville blogga tänkte jag först tacka nej, dels på grund av blyghet och dels en känsla av att inte ha något nytt och unikt att komma med.  En kollega fick mig dock på andra tankar. Hon påpekade hur vanligt det är att kvinnor avböjer till att medverka i sådana här möjligheter att göra sin röst hörd. Det är tyvärr alltför vanligt att kvinnor låter bli att göra saker de vill, framhäva sig eller visa upp något de har gjort, på grund av andras och sina egna för högt uppsatta krav på sig själva, med en tro att allt de visar upp måste vara perfekt... Män är ofta uppfostrade till att ta plats, höras och synas, även om de inte är smartast i rummet eller har något specifikt att komma med. Det är synd och gjorde mig lite arg att jag själv också tänker så. Därför bestämde jag mig för att tacka ja.

Generationsöverbyggare
I sommar har jag rest mycket och besökt många festivaler runt om i landet. Det som slagit mig mest är öppenheten i andra städer. Om man nu ska ha fördomar så har Stockholmare och Göteborgare varit mer välkomnande än Umeåborna var när jag flyttade hit. Men det kan ju helt och hållet bero på situationen; sommar, semester och musik gör väl folk öppnare och mer välvilligt inställd till människor med annnan bakgrund än trist grå vårvinter. Men å andra sidan har jag blivit välkomnad med öppna armar på Umeå Fritid. :)

På en festival minskar åldersskillnaderna också. På Stockholm Jazz under konserten med Steely Dan bestod besökarna till största del av medelålders herrar som var unga under bandets storhetstid på 70- och 80-talet. Under Göteborgsfestivalen Way Out West kom jag i samspråk med många trevliga människor i olika åldrar, från 20-årsåldern till 50-årsåldern. När TOTO spelade i Umeå i augusti förvånades jag över antalet yngre människor bland besökarna men tyckte det var roligt och såg det som ett bevis på att musik är en generationsöverbyggare. I vårt i övrigt ålderssegregerade samhälle är det skönt när en sådan sak som musik kan vara den gemensamma nämnaren som för människor samman.  

En ganska enkel sammanfattning: Vi är alla lika, bara i olika faser av våra liv. Äldre har varit där jag är nu, och jag har varit där yngre är nu. Förstålsen borde egentligen vara större mellan generationerna. Eller så är jag ovanlig som fortfarande kan komma ihåg hur det var att vara barn och tonåring. :)


Ungdomsarrangemang

Vem är jag?

Jag som ska blogga denna vecka heter Maria Lindqvist och jobbar på Umeå Fritid som webbredaktör för fritidsgårdarnas portal UNG I UMEÅ: www.fritidsgardar.se.

 

Jag får ofta frågan: "Vad gör egentligen en webbredaktör?" Det är inte en lättsvarad fråga, åtminstone inte i en mening. Mina arbetsuppgifter är ganska varierande; allt från rapportering till vad som händer i ungdoms-Umeå, till utbildning av fritidsgårdspersonal inom programvaror, till att sitta med i planeringsgrupper för arrangemang som exempelvis Skolavslutningsfesten, till att göra grafiska småjobb, till att fota, informera om portalen och dela ut små gröna armband... och mycket mycket mer... :)

 

Det har varit väldigt intressant att, både som nykomling i Umeå och inom fritidsgårdsverksamhet, kastas in i den här världen. Förhoppningsvis har min "okunskap" varit ett plus genom att den har lett till nyfikenhet och att jag kan se på verksamheten med nya ögon och från en annan synvinkel.


Ungdomsarrangemang

Nå, vidare till något annat... Det händer mycket för unga i Umeå just nu: I juni arrangerades den välbesökta Skolavslutningsfesten av Umeås fritidsgårdar och ABF med bland annat högskoleband som uppträdde och en massa skojiga aktiviteter, i augusti arrangerade unga själva en minifestival i Vänortsparken och Edgefestivalen hölls nyligen på Hamnmagasinet. Muziekfest hålls i september på Hamnmagasinet.

 

I lördags återupptogs Rockkrock i Döbelns Park efter några års uppehåll av ABF, återigen i samarbete med fritidsgårdarna. Trots en regnig start på dagen som ledde till en kylig kväll dök många ungdomar upp. Stämningen och volymen var hög och ungdomsombudet Johan Lindgren gjorde en lysande insats som konferencier. Skojiga aktiviteter som mänsklig bowling och även egna initiativ från besökarna som "gratis kramar" gav sitt till. (Jag är tyvärr lite för blyg och vågade inte ta en kram...) 


       


Min frågeställning idag:
Här "uppifrån" har vi översikt över alla arrangemang som genomförs och de möjligheter som ges på fritidsgårdarna, men hur når man ut med den informationen till alla unga?


Söndag, vilodagen

Tänk om söndagen kunde få vara en vilodag.


Seize the day! Carpe diem! 


Snart börjar superallsvenskan i ishockey. Heja Björklöven!!


När får jag resa nästa gång?

I dag är det en månad sedan jag och familjen kom hem från semestern, men redan längtar vi till nästa resa?

 

Att drömma sig bort är den billigaste resan du kan göra. Jag drömmer om London, Paris, Monaco, Italien, Kina, Mauritius och USA. Men vad det blir av drömmarna är ju en annan sak?

 

Tänk om jag kunde få ha lite mer ledigt och lite mer pengar. Huvaligen vad jag skull resa.

 

Långweekends i de europeiska storstäderna ökar i popularitet. Några dagars flykt från vardagen är ofta en lisa för själen. Det behövs inte så många timmar innan ett välbehag smyger sig in under skinnet och pulsen börjar gå ner.


Nu är det snart helg

Då kanske det passar bra med lite matkultur?.

 

Det mesta av maten på vårt bord har sitt ursprung i andra länder.

 

Jag vet inte om dina matvanor styrs av TV-kockarna och tidningarnas bantningstips. Men ser vi till all publicitet som ges i ämnena så torde inflytandet vara betydande.

 

Jag tycker att det har lite av löjets skimmer över sig när man kommer till turistorterna kring Medelhavet och de har menyer på svenska och serverar köttbullar och annan svensk husmanskost. Var är den lokala maten? Att resa är också att smaka på vad landet har att erbjuda i mat.

 

I Sverige har jag aldrig sett en kvinnlig pizzabagare. I Portugal såg jag bara kvinnliga pizzabagare? Varför är det så få svenska kvinnor som grillar? I Sri Lanka så stod värdfolket sidan om och tittade på när vi gäster. I USA bjuder de oftast på restaurang. I England går de gärna på puben. Ja olika är sederna.

 

Jag tillhör koffeinisterna. När jag vid ett tillfälle flög med ett amerikanskt flygbolag så serverades varm dryck. Efter att ha tittat i koppen så sa jag till flygvärdinnan att jag ville ha kaffe inte te. Hon tittade i koppen och sa: - men du har fått kaffe. Tveksamt om det skulle kallas kaffe.

 

Svensk mat har gått på export de senaste åren. Jag läste någonstans att IKEA är en av Sveriges största livsmedelsexportörer. Svensk gädda efterfrågas i Frankrike. Karljohansvamp efterfrågas i Italien. Pepparkakorna håller på att erövra världen.

 

I Sverige äter vi mer pizza, kebab, vårrullar, thailändskt, indiskt, couscous än vad vi äter falukorv, ärtsoppa och pannkakor.

 

Apropå mat förresten?

 

Varför klagar vi på utländskt kött i kyldiskarna i affärerna, när vi äter utländskt kött när vi är på resa?


Norrland - En bra bit av Sverige

Många är vi som har rest och sett mycket utomlands. Men hur mycket har vi sett av Norrland och Sverige i övrigt?

 

Kanske skulle vi lite till mans må bra av att turista på hemmaplan för att upptäcka alla pärlor runt omkring oss. Eller är det så att vi är hemmablinda?.?

 

Det skulle ta väldigt stor plats om jag skulle börja lista alla fantastiska besöksplatser vi har runt omkring oss. Funderar du på vad det finns att göra en ledig helg så sök på www.visitumea.se, www.guldriket.com eller www.kulinorr.se som är några webbsidor med aktiviteter i norr- och västerbotten. Jag vill ge dig några tips på vägen? Olofsfors bruksmuseum, Jukkasjärvi, Norrbyskär, Älgfarmen i Bjurholm, Gammelstads kyrkstad, Gruvan i Kristineberg och Kvarnen i Vindeln.

 

När ni diskuterar nästa års semester, glöm inte bort glasriket i Småland, Bohusläns skärgård, de skånska gästgivargårdarna, Mälardalens små fina samhällen, Visingsö, Gotland, Dalarna och Siljanområdet. Ja listan kan göras lång då Sverige har en fantastiskt stor variation och en rikedom av upplevelser.


Att resa är att dö lite grann.. eller borta bra hemma bäst.

Ett annat sätt att möta olika människor och kulturer är att resa. Vi svenskar har ända sedan vikingarna varit ett resande folk. Vi är båda kända och ökända på många håll i världen. Sett till den mängd resetidningar som ges ut så är vi tydligen mer borta än hemma. Själv har jag haft nöjet att resa mycket, såväl i mina olika arbeten som på min fritid.

 

För en tid sedan fick jag frågan om vilket som är mitt favoritresmål. Det visade sig vara en svår fråga då många platser har olika fördelar. Många resmål behöver också flera resor innan allt faller på plats.

 

London är ett mina och många andra svenskars populäraste resmål. Det är inte konstigt. Redan på 1700-talet myntade Dr Samuel Johnson uttrycket ?När du är trött på London så är du trött på livet, för London har allt att erbjuda som livet har att erfordra?. Trots allt som London har att erbjuda så kan jag varmt rekommendera en tågresa ut på landet eller någon mindre stad såsom Luton eller Milton Keynes. Två mindre städer som är helt olika. England är så mycket mer än London. Vill du ändå stanna kvar i London så glöm inte bort den södra sidan av Themsen som är ett helt annorlunda än West End. Förresten, är du i England så ta gärna en tur till Wales eller Skottland.

 

Många är de svenska besöken på Medelhavets badstränder. Men ack så få som har sett allt det fina, ovanliga, konstiga eller bara den grå vardagen bortom hotellen dess pooler och badstränder. Hyr en bil och kör vilse. Eller varför inte använda dig av allmänna kommunikationer som stannar när du minst anar det. Då kommer du att upptäcka små fina samhällen med vänliga människor, billig mat och mindre krimskrams att handla.

 

Vill du åka på badsemester i sydostasien? Åk inte till Thailand som alla andra, åk till Sri Lanka som är ett fantastiskt land med oerhört vänliga människor. Du får fantastiska natur- och djurupplevelser med en närhet som få länder kan erbjuda.

 

Vill du resa västerut så stanna inte för länge i New York. Satsa på New Orleans som är en stad som kommer att ge dig många musikaliska och kulinariska upplevelser. Kombinationen blir ännu häftigare om du satsar på att åka i samband med Mardi Gras festivalen. Vill du göra en ovanligare utflykt när du är i Louisiana så åk ut till kräftfiskarna i Mississippideltat.

 

Ett annat resmål som jag vill lyfta fram är Kina. Kina är ett stort land med många kontraster. Det finns rika kulturhistoriska skatter, billig shopping och exotiska badstränder. Denna fascinerande blandning ger en upplevelse som jag bär med sig länge och som jag gärna vill komma tillbaka till.


Vi och de andra

När svenskar och utlänningar möts i olika sammanhang uppstår ju kulturkrockar som kan vara fantastiskt roliga, ibland förödande men oftast berikande.

 

I en undersökning som jag vid något tillfälle har tagit del av så visar det sig att vi svenskar är ganska tråkiga. Vi anses vara informella och duar alla oavsett rang och behandlar viktiga personer som jämlikar. Vi är eftertänksamma och introverta, använder lite kroppsspråk och håller avstånd. Vi diskuterar affärer även vid affärsluncher och middagar. Vi kan diskutera tekniska detaljer i timmar, men har svårt att kallprata i 10 ? 15 minuter.

 

Trots alla dessa inskränkningar så anses Sverige vara ett sexuellt frigjort och pornografiskt land, väl(?) underbyggt av tidiga långfilmer med lättklädda kvinnor. Fortfarande så förekommer det i amerikanska serier en önskan om att få träffa svenska flickor eller att få köpa svenska porrfilmer.

 

Vid ett besök på Sri Lanka så bjöd jag på middag, enligt uppgift på landets dyraste restaurang, till en kostnad av 200 kr för 8 personer. Lankeserna ansåg att jag måste vara snuskigt rik eftersom jag kunde använda 10 månadslöner för en enda middag!

 

Jag var i Paris när Mona Sahlins berömda Tobleroneaffär var som hetast för en del år sedan. Fransmännen tog del av mediarapporteringen med stor förvåning. Är det inte så att man ska handla om man nu har fått ett kontokort? Fransmän förefaller att ha en mycket tillåtande attityd till det mesta. Vid en affärsresa för några år sedan så handlade diskussionerna mer om hur vi skulle kunna kringgå landets regelverk än om vilka lagar och regler vi måste följa.

 

När Invest in Sweden för några år sedan gjorde en undersökning för att ta reda på vad amerikanerna visste om Sverige så toppades listan av

 

-         Ingemar Bergman

-         Pippi Långstrump

-         Nobelpriset

-         Kallt

-         Blonda människor

 

Ryssarna å sin sida tror förvånansvärt ofta att Sverige är på gränsen till himmelriket. De har svårt att tro på skatter, sjukvårdsavgifter, hyror och myndighetskontroll. Jag har också mött av en förvåning att jag inte kan hjälpa till med att lösa att problem. Jag som bor i Sverige borde kunna ordna allt ? Finns det verkligen ingen svensk som behöver en rysk u-båt eller en rysk rymdraket eller 10 kilo diamanter?

 

Det är väl just kontrasterna som skapar denna rikedom av upplevelser och historier att berätta.


Vad är egentligen kultur?

Kultur (fr. culture, av lat. cultu´ra ?bearbetning?, ?odling?, bildning?, av co´lo ?odla? m.m.)

 

Kultur, kulturantropologi, matkultur, sportkultur, affärskultur, företagskultur, finkultur, kulturhistoria, förhandlingskultur, filmkultur, kultursidor, kulturredaktör, kulturarv?

 

Kommunen har en kulturförvaltning. Staten har ett kulturråd, regeringen en kulturminister, EU har ett kulturprogram och FN har UNESCO, Convention concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage. Inte minst så vill Umeå bli kulturhuvudstad 2014.

 

Jag sökte på nätet på ?kultur? för att få reda på någon form av definition av kultur och fick nästan 30 miljoner träffar på mindre än en sekund. Uppenbarligen så var man redan på 1800-talet oense om vad kultur egentligen är.

 

På nätet hittade jag bl a Institut für Sportkultur und weiterbildung på universitetet i Münster. I Tyskland så är uppenbarligen sport en kultur då de också delar ut Deutsche fussball-kulturpreis. Även Exportrådet sysslar med kultur. När jag sökte på deras hemsida så fick jag nästan 300 träffar.

 

Sverige är ju med i EU, så de måste väl veta vad kultur är?? EU har ett kulturprogram som skall bidra till att utveckla kulturen i medlemsländerna och till att värna den kulturella mångfalden i Europa. Samtidigt ska EU:s kulturpolitik framhålla det gemensamma kulturarvet. Programmet Kultur 2007 ska stödja utvecklingen av kulturellt samarbete mellan konstnärer, kulturaktörer och kulturinstitutioner. Syftet är att bidra till att det skapas ett kulturområde som delas av europeiska medborgare. Klart och tydligt, eller??

 

Men Nationalencyklopedin måste väl kunna ge ett bra svar?? När jag sökte i NE.SE så lämnas det också ett antal artikeltips. När jag sökte på kultur så fick jag många olika slags artikeltips inom antropologi, cyberspace miljöhistoria, alkemi natur, religion, Asien och mycket mer. Naturligtvis så fick jag också tips på artiklar om delkultur, finkultur, politisk kultur, folkkultur, kulturhistoria mm. Sedan så finns det ju affärskultur, kulturkrockar, förhandlingskultur, matkultur, filmkultur mm.

 

Ja det blev ju inte lätt att reda ut begreppet kultur, snarare blev det ännu mer rörigt än vad det var tidigare. Enligt NE.SE så talade renässansens humanister om att odla intellektet. Kant definierade kultur som ?något högre än vad naturen själv kan åstadkomma?. Spengler ansåg att kultur är en organisk livsyttring som föds, utvecklas, fulländas och dör inom nationer, folk och samhällsgrupper. Kanske är det som Robert M. MacIver (1882 ? 1970) anser: kultur är målet, civilisationen är medlet.

 

Förmodligen så är kultur vad du och jag gör det till och på det som vi vill definiera våra upplevelser av olika slag. För det som jag inte gillar, gillar säkert någon annan.


Trevlig Helg

Hej igen
Jag har inte varit en särskilt flitig bloggare men å andra sidan, så har det lilla jag skrivit varit av en så remarkabelt hög klass så kvaliten får uppväga den något knapphändiga kvantiteten.
 Nåja..
Jag skall fortsätta med mitt skrytande med att meddela att jag nästa veckoslut, närmare bestämt lördag och söndag 25-26 augusti, skall fara ner till Värmland, Alsters Herrgård och framföra tonsatta dikter av Gustaf Fröding.

Det känns som en höjdare!

För att ta en jämförelse med idrotten (som jag brukar göra), så är det som att kvala in till OS i sin speciela gren.

Min speciella gren är att tolka Gustaf Fröding. Alster Herrgård är Gustafs barndomshem!

Torgny Björk har tonsatt mer än 40 dikter av GF och jag hoppas att dessa en dag skall bli lika folkkära som
Dan Anderssons dikter.

Visste ni föresten att alla uppräknade personer i " Det var dans bort i vägen" är "riktiga" personer!
Deras fotografier och fullständiga namn finns i Mangskogs prästgård.
 Den kunskapen ger dikten ett nytt innehåll.

Tack för reaktionerna på min andra blogg. Reaktioner på Blogg 1 har uteblivit. Att vilja ge kulturen plats i
tidningen på bekostnad av idrotten är väl som att svära i kyrkan. Idrotten är en helig ko som det ej kan raljeras med hur som helst., och hör sen!!

För Umeås del så hoppas jag att det snart blir ett rekreationsområde av kajen och att P-platserna försvinner.
Kajområdet är för fint för att slösas bort på bilar.
 Låt Trädgård norr växa västerut och stöd båtrestaurangerna, så dom kan vara kvar. Då kan kajen bli en fin
del av Umeås kulturliv.

Ha det så bra alla bloggläsare. Vi syns i kulturvimlet

Vänliga hälsningar / Pelle

VAD ÄR KULTUR?

Ta nu inte detta som något expertutlåtande, för det är det inte.

Det är snarast en fundering som jag går och grubblar på till och från.

Kulturbegreppet kommer väl alltid att vara föremål för diskussioner och

debatt och därför är det en klar ynnest att få uttrycka sina egna funderingar

på detta sätt.

 

Jag vill inte gå in på att härleda ordet kultur utan fastmer genast kasta mig in i

mina egna definitioner.

För det första vill jag klarlägga att det inte behöver innbära att jag gillar allt jag räknar till kultur.

T.ex är klassisk balett ett självklart inslag i kulturen utan att jag för den skull tycker att

det är särskilt intressant att se på.

 

Vår lokala papperstidningar har två helt skilda synsätt på kulturbegreppet och detta har

gett mig den självklara infallsvinkeln till detta inlägg.

 

VF har sidan ?Kultur & Nöje? och med det så talar man om för läsaren att, -den artikel du

just nu läser hör till en av dessa två kategorier men vilken kategori det avgör du käre läsare-.

 

VK är mera kategorisk och snittar bryskt av bandet mellan ?Kultur & Nöje? genom att ge

dessa två företeelser helt skilda sidor/redaktioner.

Då har man talat om att, -Det du nu läser är KULTUR!!!-, eller ?det du nu sitter och skummar

är en nöjesartikel-

 

På detta sätt talar VK om för var och en läsare att det är en himmelvid skillnad mellan kultur och nöje.

 

Jag tror det är allt för många som gör VK?s indelning av kultur/nöje-begreppet.

Kultur skall vara svårt och ju färre som besöker ett visst kulturevenemang desto

större är dess kulturvärde.

 Gör man inte kulturen en björntjänst när man gör denna indelning? Blir inte

en hel del människor skrämda av att kulturen skall vara så svår?

Vill inte kultureliten att fler människor skall ta del av flera av kulturens uttrycks-

sätt?

 

Jag har just i dagarna avslutat Visfestival Holmön och ett av artistinslagen var

Lill-Babs. Det föranledde en del stickiga kommentarer från en del i kultureliten.

Underförstått ?är Lill-Babs kultur??

 

Visst är hon det!! i allra högsta grad är hon kultur! Sen om man gillar hennes sätt att

presentera sitt material eller inte är en helt annan fråga.

 

Skall Umeå bli den kulturhuvudstad som man eftersträvar så tror jag att detta måste

genomsyra hela processen. Bredda kulturbegreppet så att flera människor kan känna sig delaaktiga.

 

Ta bibblan som exempel: Biblioteket är kultur. Där finns böcker för praktiskt taget alla

kategorier av människor. Därför har biblioteket väldigt många besökare. Ingen stängs ute

av snobbiga pekpinnar.

 Inte är det någon som säger att en viss hyllsektion på bibblan inte räknas till kultur!?

 

Kan man göra umeborna entusiastiska för begreppet kultur, så kan man bli kulturhuvudstad.

Åtminstone för umeborna. Och det är inte det sämsta!!

 

/Pelle


Självuppfyllande profetior

Självklart har vi alla en hel del önskedrömmar. En dag för några år sedan fick jag tillfälle att inför en ganska stor publik på Visfestival Holmön uttala en av mina egna önskedrömmar.

 Den går ut på att en enda gång i livet få höra en TV-hallåa säga någonting i stil med att:

"Dagens förannonserade fotbollsmatch mellan Sverige och Italien kommer att senareläggas

och i stället kommer här en direktsändning från Visfestival Holmön"

 

Kan ni tänka er??!! Vilket ramaskri det skulle bli!!

Men detta är vad en musik- eller film- eller naturintresserad människa utsätts för gång på gång

fast i omvänd ordning. Idrotten (också en kulturform?) undantränger allt annat.

 

Vad beror det på? Varför är det viktigast? Är det viktigast på riktigt eller är det en skapad viktighet?

 Jag tror att man kan skapa graden av prioritet genom att trumma in ett budskap i människor.

Idrott har under helt vanliga vardagar minst fem till sju sidor i en ordinär landsortstidning.

I kvällspressen har idrotten en särskilt egen tidning.

Ingen idrottshändelse är för liten för att inte få en notis eller tas med i en tabell.

 

Om det skulle gälla kultur så skulle vi få läsa om minsta lilla visafton i Ytterfälle

eller poesiuppläsning i Flurkmark.

 Vi skulle få veta hur länge trubaduren Kalle Karlsson tränar varje dag och hur han

lägger upp sin träning för att bli en duktig vissångare.

Tidningarnas sidor skulle dagligen ha reportage från ?Konst i Kvarn? och intetrvjua

besökare.

Dagligen skulle vi få veta hur det är med dagsformen hos sångarna på den aktuella

uppsättningen på Norrlandsoperan.

 

Idrotten skulle få finna sig i att endast de allra, allra viktigaste händelserna, med dom mest kända utövarna skulle få ett reportage i dom snålt tilltagna en till två sidorna som var vikta för idrott.

 Journalister skulle naturligtvis jobba hela helger, kvällar och nätter för att inte missa något

kulturevenemang.

 

Skulle man under ett antal år arbeta efter dessa premisser så skulle kulturen bli sedd som den

viktiga ingrediens i livet som den verkligen är.

Jag tror nämligen att det är ett massivt mediauppbåd som skapar ett massivt intresse.

 

Titta bara på företeelsen "dokusåpor" !!!???  En fullständigt värdelös, för att inte säga,

i många fall, skadlig form av ?underhållning? som trummas ut av TV och kvällspressen.

 Vi blir inom kort övertygade om att det som händer i "big brother" eller "bonde söker..."

är viktigt!!!  Hur kan man på några korta månader skapa ett intresse för en intighet??

 

Det borde vara ämne för en skvadron psykologistuderande att ta reda på mekaninsmerna bakom.

 Kan vi skapa ett massivt intresse för dessa idiotier måste det väl gå att skapa ett intresse för

miljömedvetenhet, fred, jämlikhet, icke våld m.m. m. m.name it!!!

 

Om bara skaparna vill men tydligen så ligger det i dessa ideskapares intresse att främja

konkurrens, egoism, elakheter och tillkortakommanden.

 Människans vägar äro sannerligen outgrundliga!!!


Käftsmällar eller pannkyssar?

Har spenderat en underbar helg ute på Rönnklubben (en ö i havet utanför Nordmaling), där jag har sovit i en hängmatta, på en kökssoffa och en vind, bastat i en vedeldad bastu, badat i lagom kallt salt vatten, paddlat runt en liten liten ö två varv, ätit god mat, gjort nummer 1 och 2  på/i? ett utedass med utsikt ut över vattnet, plockat mastodontblåbär, umgåts med människor jag älskar och andats frisk havsluft.
- - - - - - - - -

Det finns skandinaver, asiater, afrikaner, amerikaner, aaustralienare, irländare, européer, ryssar, indonesier, umebor och många fler. Men bakom alla dessa titlar så är vi alla människor, människor som lever på samma plats, som andas samma luft och använder samma natur. Ser vi världen som en helhet upptäcker vi att alla våra handlingar förr eller senare på något vis slår tillbaka på oss. Blir vi inte mer medvetna och börjar ta mer ansvar för våra handlingar så kommer de att träffa oss som en rak höger. Slutar vi däremot att ta ansvar för oss själv och ge bort vår makt, då yttrar sig slagen kanske mer som en mjuk hand på vår kind eller en kyss i pannan. Jag föredrar i alla fall pannkyssar och mjukhänder. För har vi och världen inte redan fått tillräckligt med knytnävsslag och käftsmällar?

Jag vill leva i en snäll värld. En snäll värld där vi tar hand om varandra och naturen vi lever av. En snäll värld där det finns kärlek, snälltankar och kalasgoda handlingar. En medveten värld fylld av kärlek och omtanke. Ett snällt medvetet Umeå fyllt av kalasgoda handlingar, omtanke och snälltankar.

Vore det inte alldeles fantastisk trevligt att bo i ett Umeå där vi tänkt till lite extra överallt, tänkt till så att vi tar hänsyn och visar kärlek till naturen och varandra. Vi kan ta rekord i bl.a långsiktighetstänk, kärlek, miljötänk, helhetssyn och snälla handlingar.

Det naturliga, hållbara, kreativa, kärleksfulla, inspirerande, nyskapande och levande Umeå som tar tillvara och sätter värde på naturen, miljön, djuren och människorna som bor här.
Det kanske låter som någon alldelesför blomstermålad utopi men varje litet litet steg är viktigt, och det är så vi tar oss upp, upp ur omedvetenhet och ansvarslöshet, ett trappsteg i taget. Det handlar om att hela tiden göra det vi har möjlighet till. Så låt oss nu ta oss i kragen och förstå vår betydelse. Jag tror på oss, jag tror på världen och jag tror på Umeå.

Jag tror och hoppas att Vi i vår kulturhuvudstadssatsning tänker längre än vad näsan räcker och kommer ihåg att utan helhetsyn och hållbarhet så kommer vi kanske inte så långt som vi skulle vilja.

Tänkte avsluta min bloggvecka med ett väldigt klokt citat från Creeindianerna.
"Inte för än det sista trädet har huggits ned. Inte för än den sista floden har blivit förgiftad. Inte för än den sista fisken har fångats. Inte för än då kommer vi att märka att pengar inte går att äta"

Tack, hej och jag ösnkar oss lycka till.

Rekordslagning och nyplockad hallonsmoothie

Fredag. Efter en hel arbetsvecka känner jag mig rätt slut i huvudet, mitt sinne har fortfarande semester. Det känns nästan som att man behöver 3 veckor att komma tillbaka in i allting igen efter semestern. Det är väl egentligen nu man skulle ha varit ledig när regnmolnen skingrats och solen lyser med sin närvaro. Häromdagen var det tydligen värmerekord av något slag här i Umeå, eller om det var Norrland. Jag tycker vi slår de där rekorden hela tiden, regnrekord, orkanrekord, värmerekord, stormrekord, nedsmutsningsrekord, ökadedödsfallpågrundavvärmerekord, farligstrålningfrånsolensrekord, supertuntozonlagerrekord, varmastevinternrekord, mestregnigasommarenrekord, utspridningavökenrekord, klimatflyktingsrekord. På tal om klimatflyktingar så kom jag att tänka på en artikel som jag läste i VK för ca 1 år sedan tror jag att det var. Den handlade om för- och nackdelar med klimatförändringen. nackdelarna var bl.a fler stormar, småfåglarna försvinner, mer nederbörd, ökenspridning, att djur, människor och växter dör m.m m.m. Och fördelarna var att turistnäringen här i framförallt Lappland kommer att gynnas för att de som lever i sydeuropa och neråt kommer att vilja åka hit när det är för varmt för dem. När jag läste detta så blev jag så otrolig förbannad. Tror vi verkligen att de som lever på t.ex kanarieöarna (där de nyligen evakuerades 11.000 människor p.g.a skogsbränder och värmebölja) åker på semester här hos oss istället. Att de som lever i öknen i Sahara bestämmer sig för att ta ett flyg till västerbotten för att ta promenader i skogen och ta ett svalkande dopp i Umeälven eller någon inlandssjö. Att indonesierna åker hit under regnperioderna för att det varit så mycket översvämningar på sistone. Det gör mig så arg så arg. Enligt mig finns det inte så mycket prositivt med de allvarliga klimatförändringar som är påväg att ske. Inte ens att vi om ett tag kommer att kunna odla bananer och mango i Malmö.

Tänkte ta och bjuda på en sida ur min bok (Vem fan bryr sig? - En bok om dig och mig och världen) som jag skrivit om medveten konsumtion. Sen tänker jag ta helg, gå hem, smröja in min näsa, sätta mig i solen och avnjuta en hemmagjord smoothie med nyplockade hallon och svartvinbär (passa på att ta vara på dessa underbara bär som naturen bjuder på, det är faktiskt rikedom för mig, att ta vara på vad naturen ger)

Lite jox ur boken.
- - - - - - - - - - - - - - - - - 
"DÄR BORTA. I dubbelt så många  grader som under våra sommardagar, packade likt konserverad mat i små baracker. Där finns det, 11 åriga fingrar och fötter badande i kemikalier och flinka små händer som syr så fort så fort så fort.

RUNT OMKRING OSS. Där gasas våra växter ihjäl och våra träd huggs ned. Träden - våra lungor som sakta men säkert punkteras. Som småjävlar går vi obrydda (ofta ovetande) omkring, kastar, spolar ned och struntar i. Struntar i sådant som vi så lätt kan göra någonting åt. Våldtar naturen och varandra med vår omedvetenhet. Vi tar och tar och tar.

HÄR BORTA. Vi känner oss lite nere. Vi lessnar på färgen på våra soffor och vår 42 tums tv är påtok för liten. Vi hoppar enkelt över världensidorna i morgontidningen, med ett klick slipper vi både se på utrikesnyheterna och i reklampauserna få erbjudanden om att bli fadder eller skänka pengar till en biståndsorganisation. Vi klagar över att behöva gå till skolan där vi får umgås med våra vänner och lära oss saker. Vi suckar över att kliva upp till våra välbetalda arbeten där våra arbetskollegor säger godmorgon, där vi lunchar med chefen och där kanske även löneförhöjningen kommer på tal.

Läs igenom detta 3 gånger:
´Betydelsen av att ifrågasätta och bli medveten om vad jag gör och hur jag, naturen och andra människor påverkas av mina handlingar. Att verkligen agera och inte känna mig liten och obetydelsefull utan förstå min betydelse i världen och medvetet handla med insikten att förändra och påverka världen till det bättre. Jag påverkar bäst och ärligast genom att själv börja leva medvetet och utifrån det inspirera andra med mig själv´
- - - - - - - - - - - - - -

Ha en fin helg. Det ska jag ha, tänkte även hålla bloggen uppdaterad under helgen, det är ju mina sista tre dagar som jag får sitta här och dela med mig av mina tankar och funderingar.
Tack för alla fina kommentarer, dom värmer rakt in i hjärtat och det är skönt att se att det finns människor som håller med mig. Att vi är flera stycken.

Pusshej 

Autoban för 26 miljoner.

Det verkar som att vi gör autoban av gågatan. Mellan Kungspassaghuset och Ålens breder nu en kolsvart asfalterad motorvägsliknande väg ut sig. Jag tycker inte att det är en allt för vacker syn och jag hoppas verkligen att det ska mer där till (vilket jag tror eftersom vägen nu set ut som en half pipe). Jag har inte sett någon planering över hur gågatan ska byggas om men... jag inser precis nu när jag skriver detta att jag faktiskt kan gå in på Umeå kommuns hemsida och lära mig mer om "autobanbygget". 

"Nu börjar ombyggnaden av Gågatan mellan Vasagatan och Västra Esplanaden med början utanför Åhléns. Målsättningen är att hålla fritt vid fasaderna för att underlätta framkomligheten.
Ombyggnaden ska göras i två etapper och båda ska påbörjas under sommaren. En hel del stora maskiner kommer att arbeta bland annat med att gräva och transportera dit grus och sten. Från september till oktober kommer en asfaltbeläggning att läggas ovanpå och den ska ligga över vintern. Under våren/sommaren 2008 ska så finputsningen med t ex plattläggning utföras. Snöröjningen och sandning utförs som i vanlig ordning. Det innebär att mycket kommer att dras in i butikerna som får mer städning.Ett problem är var cyklarna ska parkeras. Det finns flera modeller för möjliga lösningar, både större uppvärmda och mindre men snyggare och mer lättplacerade alternativ.

Kostnaden som delas mellan Umeå kommun och fastighetsägarna är beräknad till 26 miljoner kronor. Umeå kommun står för större delen, cirka 20 miljoner kronor."

Vad skönt, den asfalterade svarta motorvägen ska bara ligga över vintern. Jag hoppas dock att vi får lite grönska och blomster in på torget.

 

 

Fick plötsligt bara slut på energi och tankar och därför så tror jag att jag avslutar här. Tänkte bara fälla en snabb kommentar om att värnplikten är fruktansvärt dåligt miljöanpassad. 

Ha det gott

 


Kreativitet, inspiration och ett grönt avslappnat hjärta

Gårdagen rusade förbi, som dagarna ofta har en tendens att göra. Svisch säger det bara så kommer man på att klockan är över tolv på natten och att man verkligen borde gå och lägga sig. Jag har alltid haft lite smygdrömmar om att man inte skulle behöva sömn på det viset som vi gör. Att man istället för att verkligen måsta sova 6-10 timmar/dygn så skulle man kunna gå och lägga sig bara för att man ville, för att det var skönt. Och vill man inte ja då kan man vara vaken dygnet runt och dola på. Tänk vad mycket vi skulle hinna med och få gjort. Fast ur miljösynpunkt skulle det vara grymt ohållbart. Tänk om alla Umebor var vakna dygnet runt under våra långa mörka vintrar, vad mycket el vi skulle behöva använda under nätterna. Om min vakendygnetruntochsovabaraförattmanvilliettpartimmar-grej skulle fungera så skulle vi behöva komma på något fiffigt sätt att använda så hållbar energi som möjligt.

Idag tänkte jag klura lite på ansvar, inspiration, samvete och vilja.

Miljö, klimat och utvecklings frågor ger oss ofta väldigt dåligt samvete också går vi runt och känner oss lite dåliga, lite mer dåliga och sen går vi tillbaka till våra små livsbubblor igen. Medvetenhet och ansvarspaketen är ofta alldeles för tunga för oss att bära runt på i våra stressade vardagar. Frågor som dessa som i allra högsta grad berör våra liv, våra drömmar, vår framtid och våra barn och barnbarns framtid borde egentligen vara självklara att ta i tu med. Och för att vi ska orka ta itu med dem så måste de kännas självklara, och för att de ska kännas självklara så kan de inte fortsätta komma i lika tunga paket som de ofta gör. Onödigt tunga paket, för det är inte så svårt som det i många fall verkar och det är ingen som kräver av just dig eller mig att vi ska rädda världen och vår framtid med ett fingerknäpp. Det krävs dock att vi alla börjar tänka efter och bli medveten om vad vi gör och hur våra handlingar påverkar oss själva, andra människor och jorden vi lever på och sedan också ta ansvar för våra handlingar. Försöka göra vårt bästa i alla situationer, leva för det vi tror på och inspirera andra med oss själva.

Frågor som dessa bör vara inspirerande och väcka motivation, ansvarstagande och kreativitet inte ångest, dåligt samvete och illamående.

- - - - - - - 

Promenerade nere längs strandpromenaden igårkväll och insåg (det har jag vetat förut också men nu blev det väldigt tydligt) att Umeå är verkligen fint på många ställen. Där nere längs älven öst på stan med all grönska som breder utsig längs med älvens sida. Där familjer picknickar, vänner spelar brännboll, kärlekspar ligger och är kära, folk som går ut med hunden och någon tar ett dopp i älven. Och tittar man ut över älven så möts man av ön och alla dess träd som reser sig upp ur älven, som en grön boll. Vore det inte vackert att breda ut denna tillgängliga grönska vidare från standpromenaden vid Öbacka över en gångbro till ön där vi skapar en grön lugn idyll att krypa in i. Det tror jag skulle vara otroligt vädefullt för Umeå. Att vi på ön visar kärlek till naturen och tar vara på grönområdena som finns där och använder dem hållbart till ekologiskt odling, vila, inspiration, en plats för umgänge och fritid. Där skulle kunna finnas ett café och ett bageri, gräs att sitta i, träd att ta skugga av, mark att odla på och roliga aktivteter som kan utföras i älven (det finns ju redan ett ´naturupplevelse´företag som håller hus där, de anordnar bl.a paddling i älven). Skolbarnen skulle inte bli av med sin skolskog och man skulle kunna utveckla deras skogsvistelser med kurser i miljö och hållbar utveckling. 

En ekopark på ön. Fast den behöver inte heta ekopark, det ska bara vara självklart att det ska vara uppbyggd på det miljömässigt bästa sättet med bl a mycket ekologiskt och rättvisemärkt mat, hållbar odling och förnybar energi.

Jag tror att detta skulle bli ett guldkorn i Umeå, att ha grönskan så nära till hands. Det skulle även vara attraktivt för många turister och skulle sätta en vacker prägel på Umeå. Som en vacker byggnad eller staty som människor reser jorden runt för att besöka, då kan man komma till Umeå och upptäcka en hel park, en hel hållbar liten avslappnad värld där man erbjuds mycket kreativa sysslor och nya lärdommar. Och för kulturhuvudstaden så skulle detta verkligen visa på helhetstänk och framtidssatsning. Att Umeå värnar om naturen och människors välmående. Det skulle bli en otroligt vacker plats att anordna spelningar, teater, dans, små idrottsturneringar, skrivstugor, studiecirklar av alla de slag och andra kulturella möten på.

Jag tror på detta, mer än att förvandla denna gröna fina lilla plätt som vilar lugnt i Umeälven till ett mini-Manhattan. Och behöver vi mer bostäder och nödvändigtvis på ön så bygg miljöhyreshus, liknande det på Tomtebo.

Helhetstänk och självklarhet

Kanske först ska presentera mig. Jag heter Nanny-Maja och är 19 år. Gick mediaprogrammet på midgårdsskolan och tog studenten förra året. Jag skulle nog kunna kalla mig en miljöfanatiker. Eller fanatiker är kanske fel ord. 

Fanatism (av lat. fanaticus "inspirerad", "besatt", "förryckt") är en allmän, pejorativ benämning på religiösa eller politiska riktningar som driver sin sak utan några hänsyn till rationella argument. 

Nja kändes inte riktigt rätt och vad betyder egentligen "Pejorativ" ?

Pejorativ (adj) innebär att ett ord, uttryck eller tonfall, har en nedsättande eller klandrande karaktär. Ordet kommer troligtvis från latinets pejoratus, som betyder "göra sämre" eller "försämra". Det kan enligt SAOB eventuellt ursprungligen komma från sanskrit pádyate. Troligast är dock att pejoratus och pádyate kommer från samma indoeuropeiskaordstam

Nej jag är nog ingen miljöfanatiker. Jag är nog mer en miljövän, jag är orolig för vad vi håller på att göra med naturen, att metervis med snö och snöbollskrig kanske snart blott är ett fint minne från förr skrämmer mig. Stormar, översvämningar, torka och naturkaos. Naturen är i uppror och skulle behöva lite balsam och avslappnande ört te.

Det är det här jag tänkte skriva om i veckan. Miljö, medvetenhet, helhetstänkande, källsortering, snälla bananer, hänsynslöshet, företag, pengar, makt, goda gärningar, självklarhet, valmöjligheter, ansvarstagande, konsumtion och oss, vi människor som lever och härjar här i världen. Vi hittar på otyg och hyss samtidigt som vi pysslar om och ger kärlek. 

Vad har det här med kultur att göra frågar jag mig då?
- jo allt.

eftersom naturen är grunden till allt så måste det ju också beröra kulturen. Och i Umeås satsning att bli kulturhuvudstad så tror jag att det är otroligt viktigt att tänka på helheten. För vad spelar det för roll om vi bli kulturhuvudstad 2014 om vi ändå spolas bort när Östersjön kanske översvämmas år 2020. För att kunna vara en kreativ, livlig, intressant och nyskapande stad så tycker jag att hållbarhet är en grymt viktig del i detta. Varför inte nu på momangen brörja arbetet med att göra Umeå till en Fair trade city, lägga in miljö och hållbar utveckling som en grundkurs i skolan och bygga en ekologisk park av ön. Miljö och hållbar utveckling borde vara en självklarhet för alla människor i alla situationer. Det är faktiskt våra liv det handlar om. Naturen klarar sig alltid, den ändrar bara form, den bryr sig nog inte om det är istid, öken eller frodig grönska. Det är vi människor som får lida för de otyg vi ställer till med. Vi kan inte överleva istid eller mastodont torka.... 

Jag tänkte avsluta dagen med en text jag skrev på nyårsafton. Så återkommer jag imorgon igen med mer utförliga tankar och funderingar om allt detta.
__________
"Ute och går med syster och mor.
Solen värmer oss skönt i ryggen, träden speglas i den öppna älven och gruset skrapar torrt under våra små nätta skor. 
Gräset är grönt och jag har sett videkissar börjat knoppa.
Vi möter cyklande barn och tanter med bara, nakna,oklädda anklar.
De där frihetspirret som kallas vårkänslor börjar krypa runt i min kropp och luften påminner om en tidig vårdag.
Igårkväll föll varmt regn och luften var fuktig och ljum. Det fick naturen att dofta jord.
Det känns som att vi snart får börja gå barbent och med nakenfötter.
Fast det är något som inte känns riktigt rätt 

Dagarna är allt för korta för att det ska kunna vara vår. Det är hela 6 månader kvar tills mina fotsulor får förenas med varm asfalt och gröngräs igen. Om allt nu var och är som det borde och brukar.
Älven borde vara frusen, kall och vit.
Vi borde vara påbylsade med kläder och varma öronlapps mössor.
Barnens cyklar borde vara undanstoppade sedan länge tillbaka och länge framöver. Tanternas fötter och anklar borde vara omslutna av tjocka goa strumpor och benen klädda med minst 3 lager tyg.
Mina näshår borde frysa ihop i näsan när jag andas in riktigt djupt och jag saknar de små varmluftsmolnen som brukar bildas från våra andetag på grund av den kyliga luften.
Termometern borde åtminstone visa runt 10-15 minusgrader. (eller i alla fall någon enstaka minusgrad)
Den vita snön borde lysa upp med sin närvaro när mörkret faller..
 
...men här är nu bara totalt mörker och förvirrande plusgrader.

Jag tror det är något som inte riktigt står rätt till, för jag har just upplevt min första gröna nyårsafton, fylld av vårkänslor.
31 dec 2006. kl 13:14. +3 grader.
Den första och förhoppningsvis sista.

Vad är det egentligen vi håller på att ställa till med?"

_____________
Solen skiner idag, ta vara på den (kom dock ihåg att smörja in er och vara försiktig med den farliga strålningen, solen är nästan otäckt stark)

Större rättvisa med 12 vinnare

Med 12 vinnare av Umeå 2014:s novellpristävling blir det mer rättvist. Vad tycker Ni?
 
Under Umeå novellpris 2014 planeras att bara en novell och en författare kommer att vinna 100.000 kronor medan alla andra deltagare får inget. Det tycker jag att är en stor orättvisa, samt att det innebär att det är likt ett lotteri. Man undrar om varför det måste vara en som ska få hela 100.000 kronor. Det finns ju möjlighet att dela ut rätt beloppet till flera novellprisdeltagare!

Priset 100.000 kronor är ett stort belopp och om det är bara en som får hela beloppet låter det som att det inte finns någon annan novell som är närmare att vara på andra platsen eller på tredje eller på fjärde.
Men, javisst det finns alltid andra noveller att vara på samma nivå, men hur kan man bestämma att det bara en novell som betraktas "supernovell" och att andra har inte förtjänar något.

Jag har träffat många författare som gärna skulle välja att vara med vid novellpristävling. Men de flesta av de är inte alls säkra på att vara med, på grund av att det bara en vinnare som kommer att få priset 10.000 kronor.

Jag hoppas att Umeå 2014:s styrelse kommer att fundera på detta.
 
Ett tips:
Att priset 100.000 :- delas av fyra vinnare som skapar ordet U-M-E-Å
U - första bokstav får 40.000:-
M - andra bokstav får 30.000:-
E - tredje bokstav får 20.000:- 
Å - och med sista bokstav för namnet Umeå får 10.000:-
 
Ett annat tips till:
Att man kan samla ihop alla de fyra novellerna i en bok sen. Då blir det 12 noveller som kan samlas i en bok eller på tre böcker.
 

Fadhil Al Biaty / Umeå
Svenskirakisk dramatiker och mediearbetare.