Semester

Umeå 2014:s stafettblogg tar en veckas semester, men är snart tillbaka med en ny skribent.

Vill du skriva i bloggen under en vecka framöver?
Kontakta oss!

Alla har en tesked

image244När jag kom till Sverige funderade jag mycket på likheter och olikheter. Mellan svenskar och invandrare. Mellan muslimer och kristna. Det är svårt, kanske omöjligt, att reda ut om fördomarna stämmer så länge man inte träffar varandra.  I sommar fick jag ett ovanligt brev från en lärare, ett brev som väckt många känslor hos mig. Jag är så glad och stolt att just jag fick det brevet. Så här stod det:
Hej! Jag är lärare på en av gymnasieskolorna i Umeå, jag har varit det i mer än 20 år. Jag har alltid varit nöjd med min undervisning om islam tills jag fick kritik från en av mina elever som säger att jag har massor med fördomar om islam och muslimer, samt att jag tar upp bara dåliga saker om islamJag blev väldigt rörd över den kritiken eftersom det sista jag vill är att lära mina elever fördomar eller mina personliga åsikter om islam, skrev läraren och fortsatte: Jag undrar om det finns möjlighet o träffa dig Rima, jag har massor med frågor om islam som jag vill ha svar på?  Jag blev väldigt nyfiken på att träffa den människa som tar ett sånt stort steg för att reda ut de fördomar hon har. Hur många gör det? Vi träffades första gången på ett av kaféerna på stan och efter en vecka träffades vi över en middag hemma hos henne. Jag kan inte hitta ord för hur stämningen var. Jag har hittat en vän för livet. Och dem hittar man inte varje dag. Vi står nu varandra väldigt nära, och har upptäckt att vi kan prata tillsammans om allt möjligt inte bara om islam eller muslimer. Vi tar långa promenader och är hos varandra på middag. Vi planerar en massa kul tillsammans och det känns så rätt och bra att få lära känna henne och ha henne nära mig. Jag tror hon delar mina känslor. En gång när jag var hemma hos henne, hon stod i köket och förberedde middan, då sa jag till henne: vilket steg du tog, jag tror inte att det är många som tar kontakt med en muslim eller invandrare så som du gjorde. Hon gav mig en bok och i den står det så här:Hur handlar människor när det börjar brinna? Förmodligen på ett av följande tre sätt: 1, Hon springer från eldsvådan så fort hon bara kan och struntar i alla dem som inte kan springa.  2, Hon skriver en ilsken insändare till tidningen och kräver en ansvarig makthavares avgång.  3, Hon hämtar en hink vatten och häller över elden. Om hon inte hittar någon hink så tar hon ett glas om hon inte hittar ett glas så tar hon en tesked. Alla människor har en tesked och om alla tar åtminstone denna tesked går det att släcka elden.

Jeïta Grottoes?

image239


ALLAHS UNDERBARA SKAPELSE



image240
Allt som är ljust och härligt
Allt levande, smått som stort
Allt som är fint och ärligt
Allt är det Gud som gjort.
Var liten blomma som strålar
Var fågel i skyn sig svingar
Gud deras färger målar
och ger dem deras vingar.
Bergen i blått mot himlen stiger
från forsen hörs ett mäktigt brus
Solen ännu en dag inviger med
sitt varma och strålande ljus.
En mening finns i allt som sker
Hans kärlek räcker för världen vida
Hans bok, naturen, oss omger
Vart skapat är en uppslagen sida.

image243  image241
Jeita Grotta i Libanon

Allah är min och din Gud

image236   Vad är Islam? Och varför kallas de för muslimer?
Ofta får jag såna frågor, av både unga som vuxna.  Man tror att muslimer dyrkar en egen gud eller prpfeten Mohamed frid över honom. Men så är inte fallet. Utan ordet "islam" är ett arabiskt ord som betyder "underkastelse" och "överlämnande av din vilja åt Gud Den Allsmäktige". Ordet har samma rötter som det arabiska ordet "salam", vilket betyder fred. Nämligen den att endast genom att överlämna sin vilja åt Gud Den Allsmäktige kan man få sann frid både i detta liv och i livet efter detta. Islam lär att alla religioner från begynnelsen hade samma budskap - vilken var att överge hela hjärtat åt Guds vilja och att dyrka Honom och Honom enbart. P.g.a. detta så är islam ingen ny religion utan samma Absoluta Sanning som Gud uppenbarade för alla profeter, inklusive Noak, Abraham, Moses och Jesus.

image237
Väldigt ofta hör man det arabiska ordet "Allah" användas i samband med islam. Ordet "Allah" är helt enkelt det arabiska ordet för Gud Den Allsmäktige, och samma ord används även av arabisktalande kristna och judar. Om någon skulle ta upp en arabisk översättning av Bibeln, skulle man se ordet "Allah" användas på samma sätt som ordet "Gud" används i den svenska översättningen. Det arabiska ordet för Gud Den Allsmäktige, "Allah", är ganska likt ordet för Gud i andra liknande språk - t.ex. är det hebreiska ordet för Gud "Elah". Av olika anledningar tror en del icke-muslimer av misstag att muslimer dyrkar en annan Gud än judar och kristna men detta är absolut inte fallet eftersom islams sanna monoteism kallar människor att dyrka Noaks, Abrahams, Moses, Jesus och alla de andra profeternas Gud. Men även om judar, kristna och muslimer dyrkar samma Gud - eftersom det bara finns en Gud - skiljer sig deras koncept omkring Honom på ett markant sätt.



 ALLAHS UNDERBARA SKAPELSE
image238

Hemma bäst

Min sjutton årig dotter bjöd sina gamla skolkamrater på hembakat pizza igår kväll, så det vart lite för mycket liv hos mig. O Så klart jag fick hjälpa till med degen och ingredienserna.
Till sist med flera kockar i köket så var det en god pizza i alla fall.

image235

Ikväll ska jag ta hand om min pappa och sova över, han opererades i käket och ser inte alls pigg ut. Jag passar på att ta med en bra bok som jag kan läsa i lugn och ro. Köpt några böcker på rea som jag tänker läsa ut under sommaren, jag får se vilken bok det blir. Min dotter vill att jag ska läsa "Ondskan", jag får kanske börja med det.



Fly för livet

image232Hur skulle det kännas för dig ifall du tvingas av någon anledning lämna ditt land, familj, vänner, arbete eller skola för att fly till ett främmande land, med främmande språk, och en helt annan kultur än din. Där du nödgas leva i ovisshet i flera år, och samtidigt dela rum med folk du aldrig har träffat förut. Att inte veta hur imorgon skulle se ut eller framtiden, att inte få veta vad som kommer o hända dig om en månad, om du får stanna kvar eller återvända till ditt hemland som du av en allvarsam orsak tvingats fly ifrån. Människor som nödgas fly pga. krig, statslös, tortyr, förföljning, könsdiskriminering, mm. och söker sig till Sverige eller ett annat land i Europa är ideligen ute efter trygghet, demokrati och att få leva i frid och fred med sina familjer och barn.  


Eftersom jag är ordförande för muslimska kvinnoförening så brukar jag möta människor som har åtskilliga förhållanden och svårigheter, en del av dem är asylsökande och har bott i Sverige i mer än två år utan att få klarhet om hur deras framtid kommer att se ut. Om de får stanna eller återvända för att möta en svårare öde. Jag har varit på besök i ett flyktingläger i västerbotten där ca 6 kvinnor som kommer från olika länder delar en lägenhet, varje två kvinnor gemensamt delar ett rum. kan du tänka dig dela ett rum tillsammans med en främmande person? En person som du inte ens kan kommunicera med.

Antal asylsökande och antal invandrade 1992-2002

 

image233

Många asylsökande har på sätt och viss upplevt traumatiska upplevelser i sitt hemland, och när de kommer hit de får inte möjlighet för psykiatrisk vård förutom akuta fall så som ?självmord?. Och de lever i ännu större period med ovisshet vilket gör att de mår ännu sämre. Gömda flyktingar som saknar frihet, vård, och pengar har det ännu sämre än de som lever i flyktingläger. Jag och min familj kom i kontakt med en man vid 26 års ålder ?gömd flykting? som på grund av näringsbrist väger 45kg.

 

Alla människor är på besök på jorden, samtidigt som ingen kommer att leva för evigt.

Kan vi inte göra livet bättre för oss och för andra.

 image234

Tabbouleh

image230Jag har grubblat hela helgen över första inlägget och vad jag ska skriva om? Men till sist och medan jag följde nyhetsrapporterna från Arabiska kanaler om läget i Libanon, så drogs jag tillbacks med mina känslor till Libanon och dess huvudstad Beirut. Beirut huvudstaden jag kommer ifrån.

?Ett land som har anor så långt tillbaka som till Fenicierna har ju självklart ett otroligt rikt kulturarv, en fantastisk historia, kunskap och en mängd spännande traditioner?.


?Libanon? är ett litet land med 10 452 km2 till ytan. Libanon är beläget åt öster om Medelhavet och som på en och samma gång gränsar i norr till Syrien, Israel/Palestiniern i söder och Syrien till öster. Landet korsas igenom av två parallella bergsryggar, Libanon och Antilibanon. Libanons högsta bergstopp är Quarnat-al-Sawda som är upp till 3088 (m) den befinner sig i norra delen av Libanon. Hermon, vilket har berömmelsen i Antilibanon som det längsta berget och som bl.a. Benämnts i bibeln.
Libanons huvudstad är Beirut. Beirut var för 5000 år sedan ett område där fenicierna fortfarande höll hus och Beirut stod välmående på sin plats. 2000 år senare lämnar fenicierna staden och ger sig iväg. På 100-talet e. Kr övertar romarna staden Beirut och grundar en juridikskola i kolonin Berytus men tiden i Beirut håller sig inte länge för romarna när en jordskalv bryter ut i staden till följd av en intensiv svallvåg som därmed förstör Berytus och andra kuststäder år 551 e. Kr.
image231

Libanon är känt för sin mat, och trots landets storlek så har maten slagit igenom runt om i världen. Det flera hundra år gamla libanesiska köket som är känt över hela världen, men nyligen introducerats i Sverige är förmodligen ett av de mest hälsosamma och näringsmässigt kompletta sammansatta. 


?Libanesisk mat är flertusenåriga traditioner, förfining i råvaror och smakupplevelser, komplett både för öga och gom. Libanesisk mat och dess kökskultur fokuserar också på en annan mycket viktig punkt, nämligen gemenskap. Man samlas för att äta en mängd olika smårätter, MEZA?.
Tabouleh är en sallad som innehåller persilja, tomat, burgul (krossat vete), lök, citronsaft samt peppar och salt. Det är en väldig populär rätt som naturligtvis äts mycket i Libanon. Hoummos är pressade kikärter med kummin och andra kryddor som blandas ihop till en klump och som sedan ger en välsmak. Shish-taok är kyckling bröst som grillas på het låga med andra kryddor som sedan serveras varmt.

Libanesisk mat är en blandning av smaker från väst och syd, med en nypa öst.


image229Tabouleh
(sallad på krossat vete) Tillagningstid: ca 30 minuter
IngredienserBeräknat för 4 portioner
1/2 kg persilja
1 dl bulgur
2 msk torkad mynta, smulad
1,5 dl citronsaft
1 st lök
5 st tomater
1 dl olivolja
 stark paparikapulver, efter smak
 salt, efter smak
 
  Finhacka persilja, tomat och lök. Blanda ingredienserna med bulgur citron och olivolja. Salt och peppar eftersmak.


 

Blues i sommar Umeå

När denna text skrivs så är det tidigt söndagsmorgon, sitter framför datorn och lyssnar på det mina musikvänner borta i Chicago lyssnar på just nu, Magic Slim and the Teardrops. Magic Slim avslutar lördagens program på Petrillo Music Shell, huvudscenen, på Chicagos Bluesfestival.
Cd som snurrar på med Magiska Slim är Anything can happen. Kanon!

Magic Slim, en sann Bluesman, en av de sista av den ursprungliga Bluesgerationen, det sades att han gjorde sin sista Europaturné i våras, låt oss hoppas att han ändrar sig. Vi, Umeå R&B, har nämligen ställt oss i kö för att boka honom. Skulle vara fantastiskt kul att få lyssna till en av mina absoluta favoriter på en hemmascen


image221

En Magisk man för Umeå

Nåväl, även här hemma i Umeå bjuds det på en hel del fin Blues denna sommar.
Ångbåtsbluesen startar kommande torsdag, den 14 juni, Hoover Band heter inledningsbandet och dom följs de elva kommande torsdagarna av andra lokala Bluesband. Allt detta sker ombord på Sjöbris. Håll koll på Umeå R&Bs hemsida, för aktuell Bluesinformation.
Under sommaren kommer också Dave Edmunds att spela på Droskan och den 30 juni är det Bluesfest på Droskan med bl.a. Sven Zetterberg, Wentus Blues Band och Carlos del Junco med flera. Gå dit och lyssna på högklassig Blues, det mår ni bra av.

Hösten kommer bland annat att bjuda på Coco Montoya, Chris Hiatt, Bob Brozman, Robben Ford, Wilko Johnson, samt Sky-High. Som ni förstår så är Umeå ett av Sveriges starkaste och bästa Bluesfästen.

Låt mig avsluta detta bloggande med en text som jag såg på en T-Shirt från en Bluesförening från Dallas.

¨The Blues is all about:
Heartbreak,
Loneliness and
Despair
and you can dance to it.¨

Jag har hört talas om en undersökning som sägs visa att människor som lyssnar på Blues är snällare, trevligare och finare än andra människor, så lyssna på Blues du också, och bli en fin människa!

 

Take Care och ödmjuka hälsningar
Anders
www.umeblues.com


Vi ska bli Kulturhuvudstad 2014, men hur!?

Jag har under våren besökt Stadsbiblioteket vid de månatliga träffarna som anordnats av arbetsgruppen som jobbar med Kulturhuvudstad 2014. Det må hända att jag är lite trög och inte fattat upplägget, men jag måste säga att jag har nog inte riktigt förstått meningen med dessa möten. Vid varje möte har det dykt någon företrädare för någon kulturyttring och marknadsfört sina idéer och sedan har personen försvunnit för att aldrig återkomma.
Jag har inte hittat någon röd tråd vid dessa träffar och är heller inte förvånad över att deltagarantalet minskat för varje gång. Tar man bort politiker, press, anställda vid Umeå Kulturkontor så återstår ca 10 ? 15 övriga intresserade. Det är inte bra, det är väldigt dåligt! (Umeå har en befolkning på 111 000 innevånare)
Ska man lyckas med att utnämnd till Europas Kulturhuvudstad 2014 måste man entusiasmera fler, det måste bli alla Umeåbors angelägenhet att nå detta mål. Inte minst eftersom alla får vara med och betala.

Jag kan bara hoppas att man tänker om, och försöker hitta en annan väg som kan engagera fler att delta i denna spännande uppgift. Som föreningsrepresentant så upplever jag att inget större intresse har visats för Umeås alla kulturföreningar. Och det är faktiskt alla dessa föreningar som är grunden för Umeås kulturliv. Vi inom dessa föreningar bidrar mer än någon annan aktör till att Umeå betraktas som en kulturstad av rang.

Det ska bli spännande att se hur höstens upplägg kommer att se ut, det väcktes faktiskt en bra idé om ett bättre upplägg från en åhörarna vid den senaste tisdagsträffen. Hoppas att projektgruppen tar väl hand om den idén, så kanske träffarna får en funktion att fylla.

Vi behövs alla för att nå målet, Kulturhuvudstad 2014!


Stadsfest/Sommarfestival i Umeå?

I min blogg igår skrev jag om Chicago och deras festivaler, jag hade tänkt spinna vidare på den tråden idag.
Sommarfestival eller inte har för många här i Umeå blivit en viktig fråga. Det finns dom som anser att Umeå är ingen sommarstad av rang eftersom det inte anordnas någon stor festival/stadsfest.  Jag anser inte att en festival typ, Skellefteåfestivalen eller Piteå Dansar Och Ler är något att stå efter. Jag blir närmast beklämd när jag ser landets alla stadsfester presentera sina program, det är samma artister på stadsfest efter stadsfest, inte särskilt spännande. Dessutom tror jag mer på att satsa på mångfald, dvs. många mindre arrangemang istället för ett stort arrangemang som gör att alla mindre arrangörer inte har en chans att överleva i konkurrens med dessa, ofta kommunalt sponsrade, stadsfester som också brukar blir rena ungdomsfylleslag.

Chicago som jag skrev om igår har den storleken och det publikunderlaget som gör att man kan satsa på både och, dvs. både en kommunalt sponsrad fest och ett levande privat anordnat kulturutbud. Dessutom så ligger Chicagos festivaler under dagen samt tidiga kvällstimmar, så övrigt kulturutbud på kvällstid får draghjälp istället för konkurrens.

Vill man se Carola eller E-Type för förtiandra gången så får man väl åka till Skellefteå eller Piteå eller Luleå eller någon annan stadsfest. Och avstår man så har man ju inte missat särskilt mycket, dessutom har man dyra entrépengar kvar till något skoj. Fast i ärlighets namn så finns det en stadsfest som kommer undan med hedern i behåll, nämligen Storsjöyran, Östersund. Här finns några artistbokare som inte bara bokar Idolvinnare och andra dagsländor utan som verkar ha gedigna musikkunskaper.
Så ska ni på en stadsfest så åk till Östersund!
Ska ni gå på festival åk till Chicago!

Så var det dags för lite kvalitativ Blues igen, i cd-spelaren snurrar Steady Rollin? Bob Margolin ? In North Carolina. Musik att bli lycklig av.
image220

Yours truly och Steady Rollin' Bob Margolin i Grant Park sommaren 2006


Bluesfest i Chicago

Idag känns det jobbigt.
Nej, det beror inte på att veckans bloggare firat alldeles för mycket på Nationaldagen, utan mer på att idag, den 7 juni, startar världens största Bluesfestival i Chicago och undertecknad finns i år hemma i Umeå.

Efter att haft förmånen att vara på rätt plats, 2005 och 2006 så passade det inte riktigt med att resa över i år. Men jag har massor av positiva minnen från fantastiska musikdagar i Grant Park 2005 och 2006 och dom kan jag leva på tills nästa Chicagobesök. Man får som festivalbesökare under fyra dagar ta del av det bästa som den internationella Bluesscenen har att bjuda på och det tillsammans med hundratusentals andra musikälskare, inte en massa fyllskallar, utan folk som kommit för att lyssna på bra musik.
Publiksiffran 2005 var fantasiska 750 000 besökare. En publiksiffra som får de svenska stadsfesterna att framstå som kvartersfester. Sex scener som rullar från 12.00 till 21.30 i fyra dagar visst låter det kul?! Och som inte det vore nog, det är GRATIS, ingen entré tas.
Klockan 21.30 avslutas dagens festivalspelningar, men då har man som Bluesälskare 10 -12 bluesklubbar att välja bland för att fortsätta fylla på med blå toner.

image219
27 grader varmt, på scenen Buddy Guy, vad mer kan man önska

Staden Chicago eller rättare sagt The Mayors Office i Chicago bjuder varje år på ett antal gratis festivaler i Grant Park, (en stor park i centrala Chicago) det är en Bluesfestival, en Gospelfestival, en Jazzfestival, en Världsmusikfestival, en Matfestival, en Latinofestival, en Popfestival m.fl. Det är nästan en festival i veckan under sommaren. Tro nu inte att staden Chicago har en egen guldgruva att gräva ur, nej här har man tänkt till och räknat både dollar och cent. Till varje festival kommer tiotusentals och åter tiotusentals besökare till Chicago, både från USA i övrigt och Europa och resten av världen, gäster som hyr hotellrum, äter och dricker, shoppar och gör av med pengar så att det står härliga till. Det handlar alltså om den gamla hederliga principen om gungor och karuseller.
Staden Chicago går i vinst med sina festivaler.
Chicago är världens bästa Festivalstad!

Dessutom så bjuds det varje tisdag under hela sommaren på konserter av klassisk karaktär i parken invid Grant Park, nämligen Millennium Park. Och detta under sommaren som även i USA betraktas som en slow season.
Om USA skulle haft en utmärkelse som vår Kulturhuvudstad så är nog Chicago ganska given som näst intill ständig innehavare av denna utmärkelse.

Chicago är nog min favoritstad alla kategorier, efter Umeå förstås.
Sätter på cd:n Can't Quit the Blues med Buddy Guy för att så här på avstånd få njuta av det som sker over there.

Umeå Rhythm and bluesförening

Det har inte ordats särskilt mycket i denna blogg om den kulturyttring som ligger mig närmast om hjärtat nämligen Bluesen. Så dagens blogg kommer att handla om vad vi inom Umeå R&B har på gång under kommande månader.
Ett årligt återkommande och om jag får säga det själv väldigt uppskattat arrangemang är ?Ångbåtsbluesen? ombord på Sjöbris. Ett perfekt tillfälle att avnjuta blå toner under en blå sommar himmel. Vi är faktiskt inne på sjätte året, så man kan nog säga att vi med ?Ångbåtsbluesen? utgör en del av Umeås fasta sommarutbud, till glädje för både Umebor och turister. Torsdagen den 14 juni tas de första ackorden, premiärbandet denna sommar är Hoover Band, sedan rullar det hela på ända fram till den 30 augusti. Varje torsdag med undantag för den 21 juli kommer lokala Umeåband att bjuda på Blues.

Under hösten kommer föreningen att tillsammans med Umeå Folkets Hus att bjuda på en Rock och Bluesfest den 29 september. Coco Montoya, Animals, Spencer Davis samt Chris Hiatt finns med bland de artister som tar plats på de fyra scenerna.

Redan den 11 oktober kommer nästa arrangemang att äga rum, den fantastiske världsmusikanten Bob Brozman återkommer till Umeå.

Senare under hösten gästas vi av Wilko Johnson samt en sann Umeåfavorit Clas Yngström med Sky High.

Troligtvis så blir det också ?LånglördagsBlues? på Harrys en gång i månaden i samband med Långlördags shoppingen.

När vi närmar oss årsskiftet så ska vi ha hunnit med ca 28 arrangemang under året.

Dagen till ära, Nationaldagen, så ska en cd med Sven Zetterberg, den svenska Bluesens nestor, få förgylla min tillvaro. Cd:n heter ? Soul of a man? och borde ingå i allas skivsamlingar.

image217

Blues ombord på Sjöbris en sommarkväll


Umeå, en kulturstad av rang

Miromuseet en tidig söndagsmorgon i maj
Miromuseet en tidig söndagsmorgon i maj.

Umeå är en kulturstad i allra främsta ledet, med svenska mått mätt.
Men för att vidga vyerna så har jag som så många andra svenskar besökt Barcelona för att få ta del av allt som en gammal klassisk kultur ?Hot Spot? har att erbjuda. Jag tror dock att man ska akta sig för att göra alltför noggranna jämförelser mellan Umeå och Barcelona på kulturområdet.

Umeå är en ung, vibrerande kulturstad med ett kulturliv som sjuder och lyfts fram av ett väl fungerande föreningsliv och ska och kan inte jämföras med Barcelona där de tunga kulturvibbarna funnits i många hundra år.
Men det gäller att spela med de kort man har på handen och sköter Umeå sina kort rätt så står vi där som Europas Kulturhuvudstad 2014. Men då får man nog ha lite större urskillning än när man bjuder in pinsamma kvinnor som pissar på golvet inför en fundersam publik och att låta detta ske under kulturens fanor. Låt oss hoppas att detta skott i foten var ett olyckligt misstag från MADE-ledningens sida, om inte så blir jag orolig. Jag undrar vad de stora mästarna från Barcelona skulle ha sagt om detta elände.

Nåväl om du vill ta del av kultur av allra högsta klass så rekommenderas ett besök i Barcelona, ta del av Picasso, Gaudi, Miro och mycket annat.
Men ett litet tips åk på våren alternativt på hösten, en tre miljoners stad i mer än 30-gradig sommarvärme kan knäcka vem som helst.
Så var det dags att snurra igång cd-spelaren igen denna gång med Los Lobos ?La Pistola y El Corazon?. Det passar bra med lite latinsk touch efter dessa rader om Barcelona.


Anders Sundén presenterar sig.

Så var det vecka 23 och veckans bloggare ber att få presentera sig.
Namnet är Anders Sundén, ursprungligen från Ö-vik, men känner sig numer som äkta Umeåbo (Fast laget i hjärtat heter Modo)
Kultur ligger nära hjärtat speciellt då musik. Musiken har alltid fått ta en stor plats i allt som jag ägnat mig åt under åren. Fast jag kan nog anses vara en kulturallätare, men jag väljer noga vad jag vill se alternativt höra.
Började min bana inom kultersvärld som discjockey under gymnasiestudierna i Ö-vik och fortsatte med det under studieåren i Umeå, fast då på Gamla Kåren (det som idag heter Scharinska Villan) och Krogen Krogen och Universum. Åtta år var jag vara med som programledare för radioprogrammet "I Afton Dans", en vansinnigt rolig tid. Säg den dansbana i norra Sverige som jag inte besökt.
Idag återfinns jag som handläggare inom Arbetsmarknadsverket på en specialförmedling för kulturarbetare. Jag har rollen som samordningsansvarig för de kulturarbetare som finns inom Scen och Tonområdet, dvs. skådespelare, musiker, dansare, ljud och ljustekniker m.fl. Arbetsområdet är i princip från Gävle i söder och till Kiruna i norr, med ett speciellt ansvar för Västerbotten. Jag jobbar alltså med arbetsmarknadspolitik inom kulturområdet.
På fritiden jobbar jag gärna med Umeå Bluesförening, där jag sedan 5 år är ordförande.
Att få vara med om denna resa som vi alla nu befinner oss på, dvs., färden mot 2014 och Kulturhuvudstadsåret känns enormt spännande, för mig känns det nästan som om resan i sig själv kan få bli målet
Efter att ha skrivit ner dessa rader så ska jag lägga på en CD med Gary Primich "Ridin? the Darkhorse", en alldeles utmärk CD.

Tack för mig

Då var veckan slut, det har blivit mycket prat om Skuggteatern och kultur, men jag lovade mig själv att avsluta med något som är viktigare än allt detta. Naturen.

Jag växte upp med två friluftsmänniskor till föräldrar. Jag sov i mitt första snöbivack när jag var 6 månader, men såg aldrig ett hotell förrän jag var 15. Andra åkte en gång per år till Mallorca, för mig var det varje år en paddeltur, en klättertur, en hundspanns tur och någon annan utflykt i vildmarken.

Och det här har satt djupa spår i mig, framför allt fjällen. Fjällen är en sån otrolig gåva vi Svenskar har, det är en magnifik vildmark med en alldeles särskild kraft och harmoni. När jag vandrar i fjällen gör jag det oftast ensam, och det blir en slags meditation. Jag går bort från leden där jag inte kan se någon civilisation, slår upp mitt tält och bor där någon natt ensam med naturen. Man får en insikt att vi bara människor är en del av ett ekosystem som existerat i flera miljarder år.
Jag brukar sätta mig på toppen av ett fjäll och titta ut över landskapen och då känner jag att det är såhär man borde leva sitt liv, och jag känner en kontakt med något som vissa kallar gud, själv vet jag inte vad jag ska kalla det. Men aldrig är jag så lycklig som då jag sitter där och andas in den friska vinden och ser solen gå ner över fjällviderna.

Tack för en härlig vecka som bloggare. Nu säger jag adjö med en bild av Jämtlandsfjällen där jag oftast brukar vandra...
image214

Äntligen helg!

Ännu en otroligt härlig dag! Efter att vi arbetat klart igår och jag tog min första helg på länge så såg kroppen genast till att sätta igång en förkylning.  Så går det när man jobbat för mycket, kroppen tvingar en att ligga och vila :). Idag hade vi, trots lördagen ett konstnärligt möte med Skuggteatern. Vi har såna regelbundet då vi diskuterar meningen med vår konst och hur vi vill utveckla teatern. Idag handlade det om jämställdhet, att vi vill få slut på likgiltigheten och hur vi ska nå ut till en ny publik. Det känns för mig otroligt viktigt att man som kulturutövare har en mening med sitt arbete, det blev intressanta diskussioner och lite fotografering, vi höll till på gräsmattan utan för mitt och Monas Lilla hus, här är en bild på dem som var där:

image213
Mange, Jag, Carro, Malin, Karin och Emil. Största delen av Skuggteatern, de som saknas är Sara och Martin...

Jag har under våren arbetat som producent för Skuggteatern tillsammans med Karin, och trots att jag är ganska duktig på det så känns det väldigt tungt, det är så otroligt många bollar att hålla i luften och om man är en perfektionist som jag är det lätt att arbeta ihjäl sig. Och det är lät att tappa sin konstnärliga inspiration.

Under hösten kommer jag att fokusera på min roll som Skådespelare, eller för mig har den rollen flera olika sidor. Dels är jag Skådespelare i ?vanlig? teater, med text och medspelare. Jag har också gjort lite film, men det var ett tag sen nu.

Men jag arbetar väldigt mycket som ?Improvisatör? i Skuggteaterns Improshow, där spelar vi improvisationsteater helt utan manus eller andra förberedelser än vår regelbundna träning av improvisationsmusklerna. Att Improvisera är en väldigt speciell teknik som handlar väldigt mycket om att kasta sig ut i osäkerheten och lita på att allting löser sig, vilket det oftast gör. Tyvärr är improvisationsteater ofta sett på som något sämre än vanlig teater, trots att det ofta kan ligga minst lika mycket arbete bakom.

Sen är jag Berättare, det är en spännande form som börjat vinna ny mark under senare år. Jag har gått en massa kurser i muntligt berättande och känner att det är en form som tilltalar mig väldigt mycket. Man arbetar med en färdig historia och färdiga bilder som man sedan framkallar i stunden inför sin publik. En historia blir aldrig likadan två gånger och samma berättelse kan utspela sig på olika platser, och beroende på vilken publik man har så anpassar man den. Det är alltså både inrepeterat men också mycket improviserat. Och så arbetar man med publiken på ett helt annat sätt än inom teatern! Istället för att visa upp ett skeende för dem så framkallar man det i deras fantasi, precis som inom litteraturen så låter man åskådaren skapa sina egna bilder och man släpper aldrig kontakten med dem.

Jag är med i Styrelsen för Berättarnät Norr och arbetar med ett Projekt som heter ?Ung Berättarscen? som är ett samarbete men en massa organisationer då jag arbetar med en grupp ungdomar i berättande. Jag är också aktiv själv som berättare då jag har en förkärlek till visdomsberättelser som för fram viktiga frågor och tankar om livet, ofta i de främmande sagornas land. Det är mycket sällan jag berättar något ur mitt eget liv eller skriver egna berättelser. Dessutom har jag en specialitet i Improviserade berättelser.

Oj, nu sitter jag och skriver om jobb igen, egentligen borde jag ju skriva om solen som kommit, fåglarna som kvittrar utanför mitt fönster och älven som flyter förbi. Hur mycket vi lyckas i våra arbeten, tjänar pengar, blir omtyckta så kommer vi aldrig att kunna nå upp till den lycka som det innebär att uppleva den rena ostörda naturens skönhet och energi. Nu ska jag släppa konsten ett tag och gå ut och andas av sommarluften.

Imorgon kommer Mona hem!

Vilken underbar dag...

image212

Jag sitter på apberget och njuter av solen och en fräsch frukost av persikor och päron. Det är verkligen underbart med vår, solen som återvänder och alla umebor trotsar den småkalla blåsten med t-skirts och linnen.

Jag var nyss förbi kommunen och lämnade in vår bidragsansökan, så otroligt skönt, nu är det bara att väntas och hoppas... Och att fortsätta arbeta för att göra grym och viktig teater för Umeborna och länsinnevånarna. För mig är det sjukt viktigt att teater är något för alla. Jag vill inte spendera mitt liv i en bransch som bara rör en liten grupp specialintresserade personer. Teatern måste återta de stora folkmassorna, men det går inte att göra detta genom att fortsätta i samma gamla upptrampade spår. Vi måste hitta nya vägar att nå ut?

Idag känner de flesta sig obekväma med att gå på teater, allt för ofta är den riktad till gruppen för inbördes beundran av kulturarbetare och kulturrecensenter. Jag menar inte att vi ska sluta vara konstnärliga och bara spela buskis, människor vill ha allvar och bli berörda, och här har teatern fantasiska möjligheter. Filmen kan aldrig bli lika verklig som teatern där skådespelarna faktiskt existerar framför en på scenen och allt försiggår i nuet.

Skuggteatern har hittat en väg genom vår Improshow som har fyllt salongerna på Norrlandsoperan i flera år med en publik som sällan eller aldrig går på teater. Dels för at de får vara delaktig, men till stor del för att de känner sig välkomna och inte utestängda. Den publiken har sen gärna fortsatt att gå på våra andra föreställningar, och på det sättet hoppas vi bygga upp en ny teaterpublik i Umeå.


Alla kulturarbetare behöver arbeta aktivt för att hitta nya vägar att nå ut, vi måste göra en teater som når ut till ALLA människor och en teater som är viktig och har en positiv påverkan på vårt samhälle. Annars kan vi inte ta emot våra bidragspengar med gott samvete.