Från det ena till det andra

Är imponerad över Vårdcentralen på Ridvägen. Blev uppringt inom en minut och fick tid hos läkaren samma förmiddag. Allt bara för att jag fortfarande inte repat mig efter halkolyckan förra veckan, utan bara blivit sämre. Dessvärre är det inte så mycket att göra åt annat än vila och fortsätta med två alvedon och en ipren var sjätte timme och halta sig fram i sakta lunk.

 

Hade dock bestämt mig att oavsett vad så skulle jag ta mig till Stadsbiblioteket för att lyssna på Birgitta Englin, Riksteaterns VD. Hon skulle prata om jämställdheten inom scenkonsten som hon granskat. Jämställdheten är inte en rättvisefråga utan en utvecklingsfråga påpekade hon. Vi ska ju tänka på att vi fick rösträtt först 1921. Alla höll inte med henne när hon menade att konstnärlig frihet inte inskränks av jämställdhet. Det som jag tyckte var intressantast var beskedet om att Riksteatern påbörjat ett samarbete med Östgöta teatern kring ett antal 1800 tals kvinnliga dramatiker. Dessa var på den tiden mer spelade än Strindberg. Ska bli spännande att se vad som kommer utav det. Som tack för sitt anförande fick hon Kent Lundholms bok Konungarnas Konung från Baklandet av Riksteaterns ordförande Lena Sandlin Hedman.

 

Att söka projektbidrag

 

Det har varit en intensiv dag för mig idag. Har hållit kurs i Skellefteå på Medlefors folkhögskola tillsammans med Länsbildningsförbundet och Nordiskt informationskontor.
Kursen handlade om att förmedla grundläggande kunskaper om att söka och få projektbidrag. Målet var naturligtvis att öka deltagarnas chanser att beviljas projektbidrag. Deltagarna från bl a Lycksele hade haft en lång och dramatisk resa till kursen.
Inlandsvägarna var så hala att en skolbuss inte lyckades ta sig uppför en backe utan tvingades vänta på sandbilen. Eleverna fick skickas in i en närliggande lokal för lunch, så de åtminstone fick mat medan de väntade. På tal om mat så är maten på Medlefors folkhögskola en klass i sig, tur att man inte går på långkurs där, det skulle inte vara bra för figuren.
Som ett slutord efter kursen kan jag bara konstatera att huka er alla potentiella bidragsgivare för dagens kursdeltagare var verkligen på hugget!

   

Köpenhamn 1996, Stockholm 1998, Helsinki 2000

Är hemma i Umeå igen efter intensiva timmar hos Riksteatern i Hallunda. Har inte kunnat släppa tanken om Köpenhamn och 1996 när Köpenhamn var första nordiska stad som blev Europas Kulturhuvudstad. Åren efter kom Stockholm 1998 och Helsingfors 2000. När jag tänker tillbaka på de åren så är Köpenhamn min favorit– jag bodde ju i byn och kunde uppleva allt som hände på ort och ställe. Det var ett fantastiskt år. Säkert också för besökare. Minns särskilt containerutställningen i hamnområdet, konstnärer från när och fjärran hade fått var sin container att skapa loss på. Det var spännande för publiken att se resultatet och vandra runt bland alla dessa containers med vitt skilt innehåll. Det fyrverkeri som ordnades i Köpenhamn, var ett annat oförglömligt minne, marken skakade under oss när vi tittade på den ena färgsprakande explosionen efter den andra. Nog vore det roligt om Umeå vann kandidaturen.

 

Jobbmässigt innebar dessa nordiska nomineringar en hel del arbete för mig. Arbetade åren 1994-2000 på Nordiska Kulturfonden och fick på mitt bord mängder av projektansökningar just i anslutning till Kulturhuvudstad aktiviteter i Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors. För nog behövs det pengar om man vill slå på stort. När jag nu kommit in på pengar så är det bevisat att Finland och Danmark är bättre på att söka och få EU stöd för kulturaktiviteter. De kan fixa sin nationella medfinansiering mycket lättare. Här behöver våra statsmakter tänka om – vill vi ha EU medel för kultursatsningar, måste vi också ha nationella stödordningar för medfinansiering även regionala och lokala sådana för internationella samarbetsprojekt.

 

Nee, nog om detta. Ska blogga om något helt annat imorgon.

    

Den internationella aspekten

Jag heter Kirsi Abrahamsson och har de senaste 20 åren jobbat med nordiskt samarbete i Umeå och i Köpenhamn och innan dess med allt möjligt annat. Jag är född och uppvuxen i Vasa, Finland, dvs i Umeås närmaste stad. Just nu freelancar jag med olika uppdrag i Köpenhamn och Stockholm som handlar om internationellt samarbete och kultur. Här i Umeå har jag inte fått några större uppdrag än?! Jag bodde och jobbade i Köpenhamn 1996 när Köpenhamn var Europas Kulturhuvudstad. Det känns därför extra roligt att skriva om sina tankar om livet i Umeå på vägen mot Kulturhuvudstad 2014. Som nu för övrigt bytt delar av projektledningen för att betona den internationella aspekten i arbetet? Ska bli intressant att se vad det innebär.

Naturligtvis bloggar jag den här veckan när jag har så mycket annat att göra. Barnbarnet Selma har fått vattenkoppor. Skyltsöndag har varit, sägs det, en vecka för tidigt. Själv har jag ont i ryggen efter att ha halkat och landat på ryggen på den garanterad sista isfläcken på vår bilparkering. Därutöver så börjar den här måndagen med en massa möten. På eftermiddagen skall jag åka med 17.10 flyget till Stockholm. Ska möta upp på Riksteatern tisdag morgon och träffa producenter. Vi ska diskutera internationellt teatersamarbete – det ska bli otroligt roligt att få höra om deras tankar, erfarenheter och framtidsvisioner – Riksteatern har ett uppdrag av Regeringen att utveckla ett varierat internationellt utbyte och samarbete. I det arbetet har de användning för mina kunskaper och det känns extra roligt.

Världen har krympt, vi flänger och far överallt, hur många internationella människor bor och verkar i Umeå egentligen? Och hur nyttjas deras talanger i denna stad? Bara inom min lilla familj har vi en blandning av folkslag, min man är 8-dels same, mitt barnbarn är en halv marockan, yngsta sonen är mer dansk än svensk efter att ha bott i Köpenhamn sen han fyllde 14, mellansonen bor i Möllevången i Malmö som betraktas som en rätt internationell stadsdel, själv är jag finne. Jag är garanterat inte ensam om denna blandning, såhär ser det säkert ut i många familjer i Umeå.

Nu måste jag rusa.


Något i paritet med Christiania!

Sista dagen, idag. Jag sitter just nu och betalar fakturor åt alla håll och kanter medan jag har öppet för en skyltsöndag som mången tycks bojkotta..! Lite folk på stan tydligen och naturligtvis än mindre i ett antikvariat ett par hundra meter från rådhustorget, där jag sitter bland högar av papper och böcker.

Det för tankarna en smula till Umeå C, organisationen som har företag och butiker i centrum som medlemmar, en förening som försökte värva oss som medlem precis när jag hade dragit igång här (då tillsammans med Jan Berglund,
Antikvariat Bothnia). Jag och Jan gick med glädje med, sporrade av ordförandens fina prat om att "hela centrum ska leva" (och då refererade han till centrumfyrkanten, från älven upp till järnvägen, från E4an till ÖK).

När det då började att bli dags att göra centrum julfint med belysningar osv, så ringde vi upp honom och frågade om det nu alltså fanns planer att fortsätta med julbelysningen som då sträckte sig fram till Sagagallerian, även ut till oss, längst bort på Skolgatan mot E4an.

Men tji fick vi - det visade sig att allt det fina prat som han talat om bara gällde det centrum som Rådhusesplanaden och gågatan utgör. Det fanns inga som helst planer att tydligt visa att centrum inte slutar vid Sagagallerian. Vi hade naturligtvis inte trott att de första året skulle få för sig att dra ström och osv för att hänga upp julkrusidullerna, men att det åtminstone fanns en ärlig vilja att utvidga centrum - det hade vi tagit för givet.

Han kom förbi och i en diskussion som blev lite hetsk (jag har en tendens att bli irriterad - en av mina svagheter), så kunde han inte för allt i världen sätta några konkreta ord på sitt tal om "ett levande centrum". Det var snack om Rådhustorget. Det var snack om Renmarkstorget. Men, försökte vi säga, precis som du säger måste man väl ändå se centrum som denna centrumfyrkant, inte som två uschla gator i stad med över 100.000 invånare.

Han höll med, men kändes bakbunden av de stora medlemmarna och gallerierna längs nämnda gator. Om pengar och energi skulle läggas utanför Umeås två shoppinggator, så skulle han ha fått det väldigt besvärligt - det var min känsla.

I vilket fall, vi sade omedelbart upp medlemskapet i denna förening för två gator.

Det är synd om Umeå, tycker jag, vad gäller detta. Umeå förtjänar ett bättre centrum än det har. Det är i mångt och mycket urvattnat, tråkigt och oengagerat. En viss uppryckning har på de senaste åren dock hänt mellan Renmarkstorget och E4an, där Schmäck, Kii, News etc slagit upp nya portar. Men på andra ställen i stan spikas skyltfönster igen och butikslokaler omvandlas till lägenheter eller, än värre, till kontor.

Att Umeå bara har ett (1) centrum märks på just människoströmningarna, de går på dessa nämnda gator och törs närapå inte ta sig utanför den (av bland annat Umeå C) snitslade banan.

Problemet är att det i stort sett inte finns någon diversifiering bland butikslokalerna i den här stan. Kvadratmeterhyrorna är ordentligt höga på nämnda två gator. Bara hundra meter från vår butik på Skolgatan 41, så är kvadratmeterhyrorna runt fyra gånger så höga. Men runt om oss så finns bara Korskyrkan och det nu utbrända Kafé Björksta. Det fanns en trevlig liten lokal i det fjärde hörnet av korsningen, men den murades igen.

Det finns inget alternativt centrum, där mindre butiker, kaféer, restauranger etc kan samlas i lokaler med någorlunda rimliga hyror för den typen av verksamheter, som exempelvis Andra långgatan i Göteborg. Kanske kan man skylla på Umeås korta historia - det finns inte några tillräckligt "nedgångna" stadsdelar i centrum som kan utgöra basen.

Kanske kan man också skylla på branden 1888. Tänk om de vackra och gyttrande fiske- och sjöbodarna hade funnits kvar nere vid kajen? Vilket strålande litet centrum med små mysiga gränder och dito butiker, restauranger, kaféer!


Varför inte skrota det här vansinniga förslaget om ett badhus på kajen och istället bygga upp en replika av de gamla bodarna och integrera Hamnmagasinet, Tullkammaren och Station i denna "gamla stad", och se till att hyrorna hålls på en rimlig nivå så att de kan fyllas med intressant och småskalig verksamhet? Där har vi en strålande turistmagnet i paritet med Christiania om vi sköter det rätt!

Nåväl, nu ska jag återgå till betalningarna och de goda kunder som faktiskt letat sig hit.

Om jag inte kommer på något "genialt" att skriva ikväll, så blir det här det sista inlägget från mig - jag tackar i sådana fall de som läst och tyckt till! Det har varit trevligt.

Med goda hälsningar,
 - Johan.


Hur når vi en vital kultur?

Vill börja med att tacka för kommentarerna på mina inlägg. Tack - det är kul att folk läser! Och vill fortsätta med att kommentera dem en smula, kanske särskilt de två senaste av Åsa på Operan och "Jag":

Jag har absolut ingenting emot Norrlandsoperan per se (eller Folkets hus) och alla ni engagerade människor som jobbar där - det händer många gånger strålande saker, som kulturpubliken bör både hylla och stötta på alla tänkbara vis. Jag har haft många trevliga stunder på Operan.

Men jag har däremot något emot politiskt styrd och tjänstemannastyrd kultur. Jag har något emot att en stad och en kommun satsar enorma mängder pengar på stora strukturer som styrs av ett fåtal människor, istället för att satsa och uppmuntra (inte i första hand med skattepengar, utan med just (infra-)struktur) de mindre aktörerna.

Det finns självklara problem med att centralisera kulturutbud - och det är problem som i sig själva är allvarligare än centralisering på många andra områden; områden som vi tar för givet inte bör centraliseras. Ingen förnuftig människa vill bara ha en stormarknad eller en enda skobutik - vi ser det som något positivt att man kan välja om man vill handla på Strömpilen eller Ersboda, på nya DNA eller gamla Ecco. osv.

Men ska man konsumera (eller arrangera) kultur, så finns det inte ett speciellt stort urval. Ska det dessutom konsumeras eller arrangeras sådant som ligger en aning utanför majoritetens smak så stöter man fort på patrull. Vad gäller Operan kan vi ju i förbigående nämna det sorgliga som hände för några år sedan med de två utställningarna av
Bo Cavefors och John Duncan.

En centraliserad kulturorganisation blir inte bara direkt hämmande för kulturen, utan smittar hela samhället. Säger styrgrupperna för de stora institutionerna "bu" åt något visst, så får det en tyngd som i praktiken är skadlig ur demokratisk synvinkel. Lokaltidningarna hänger med i ramaskriet och rätt som det är så har vi en stämning av 1930-tal i luften. Jag har varit där och med, känt de stämningarna.

Så - vad jag försöker att diskutera är inte NorrlandsOperan eller enskilda politiker egentligen (all heder åt det goda jobb de/ni utför!), utan själva stommen och koncentrationen i Umeås kulturliv. Hur når vi en vital kultur, som kan komma människor till godo?

Min övertygelse är att den kulturen når vi om vi får en mångfald av yttringar, och då krävs det något mer (inbillar jag mig) än 1 opera och 1 folkets hus, och det krävs att politiker och tjänstemän, istället för att försöka styra kulturen, istället banar väg och skapar kontaktytor. Och det kan inte nog betonas: inte med skattepengar till enskilda kulturarrangörer eller yttringar (för sådant tenderar bara att föra med sig snedfördelning), utan en långsiktig och frisinnad och öppenhjärtad struktur.

Ett konkret exempel togs faktiskt upp på det där första officiella mötet med projektgruppen för Kulturhuvudstaden: en (eller gärna flera) digitala annonspelare i stan med information om all kulturverksamhet för dagen och morgondagen, stor som liten. Tekniken finns idag, se bara på Digital poster, att styra sådan information trådlöst. Sätt upp dem på Rådhustorget, Renmarkstorget, Umedalen, Strömpilen, Ersboda, universitetet, Ålidhem, samt i utfartsvägarna, nord/syd/öst/väst (och ta ned de där ålderdomliga och ruskigt fula skyltarna som sitter vid infarten till staden idag), och koppla kulturkalendern på umea.se till dem. Låt varje programpunkt för de närmaste 48 timmarna visas under 20 sekunder. 

Det är inte bara ett bra sätt att framhålla Umeå som kulturstad, det är dessutom en arbetsmarknadsåtgärd, då det förhoppningsvis leder till en ökad kulturkonsumtion och därmed förbättrade villkor för kulturarbetarna.

Nåja, det som en kommentar på kommentarerna. Känner faktiskt att det här bloggandet är en rätt bra yta för reflektion - kanske ska man återuppta det egna bloggandet när man blir utslängd härifrån på söndag.. Men nu börjar det att bli dags för mig att gå från förlagskontoret ned till antikvariatet för att betala räkningar och förbereda bokföringen och momsen. 

Till senare..

Kulturhuvudstadsprojektets största utmaning...

Jag hann inte alls få ur mig något till den här bloggen i går - ber om ursäkt för det, om någon över huvud märkte det. Jag satt bland annat på ett långt möte tillsammans med ARCIV och länsbiblioteket inför den litteraturfestival som vi kommer att anordna tillsammans 2-3 februari nästa år.

Det var i vilket fall ett gott möte, där vi lyckades ro iland lite av planeringen till en schemaläggning av seminarier, workshops osv. Fram emot nästa vecka så ska vi förhoppningsvis ha en del namn och möjligheter att gå ut lite mer officiellt med den här saken. (Omnämnandet här får ses som en liten förhandssmak.) Jag återkommer antagligen i slutet av den här veckan med lite mer info om den här saken.

Annars så flyter veckan på som den brukar - det är mycket vatten. Patrik på förlaget har börjat att sälja in de senaste böckerna och själv fick jag igår iväg ett korrektur på Gunnar Lundins kultur-filosofiska bok jag nämnde i mitt förra inlägg. En vacker och stilskön bok (om en partisk inlaga tillåts), eller vad sägs om:

"Om solljuset inte fokuseras och bryts på en sak, kommer denna inte till intensitet och värme; den som man sedan, även om den långsamt avtar och måste fyllas på, kan ha med sig."


Ja... Men om man inte tillåter sig att byta fokus med någorlunda snabba mellanrum så lyckas man inte åstadkomma mycket här i livet. Själv tycker jag mycket om att ha tydligt fokus på en sak under en relativt kort stund (jag håller med Lundin om tesen, så länge man inte stirrar sig förstummad och apatisk), för att sedan skifta och ha tydligt fokus på nästa sak, och så vidare.

Apropå fokusering: det klagas så vansinnigt i kretsar att Norrland inte kan föda sina söner och döttrar - vill man exempelvis verka kulturellt så krävs det att man flyttar till Sörlandet, både av sociala och ekonomiska skäl. Detta har jag svårt att tolka som annat än ren och skär fantasilöshet. Själv mår jag utomordentligt av att jobba i vad som kan uppfattas som något av ett branschsocialt tomrum - att slippa alla dessa kotterier som finns i de större städernas fabriker. Jag trivs utomordentligt av att kunna åka ned till Göteborgs bokmässa, Stockholms textmässa, träffa lite folk och utbyta en tanke eller två, för att sedan kunna packa ihop sin kappsäck och resa 70-120 mil därifrån - för att jobba vidare.

Inget saknas oss här i Umeå, som inte antingen kommunikationen av idag eller människors initiativkraft kan råda bot på - om man har den läggningen.

Jag retar mig dock på inställningen om den "nödvändiga flytten". För den förutsätter en motsats till den nybyggaranda som borde finnas som glöd i varje människa. "Det händer ingenting" - "Det finns inte x eller y", är vanliga synpunkter i en mindre storstad eller större småstad av Umeås snitt. Men nog händer saker och ting och är man missnöjd med händelsemönstret - skapa något själv! Uträtta något! Tycker du att något saknas, så nog finns tillräckligt med folk i den här stan för att kunna göra något åt det, att antingen erbjuda det själv eller tillsammans med andra.

Vi kan inte tillåta oss att vara ledsna över att exempelvis Astoria säljer sin biograf till SF, som lägger ned den i sann monopolistisk anda. Låt oss göra något åt det istället! Låt oss dra slutsatserna över Astorias misslyckande och gör något annat åt situationen! Tekniken finns och är rimligt billig för att starta en mindre kvalitetsbiograf med låga rörliga kostnader. Allt som krävs är en eller ett par ivriga själar.

Men för att initiativkraft ska kunna fjutta eld på idéer krävs ett klimat och lämpliga vindar. Finns det i Umeå? Politikerna och tjänstemännen har, under det decennium jag själv bott i den här kommunen, många gånger visat tydliga prov på trångsynthet och ingenjörskonst av en helt annan skola än den som kan kallas den "tillåtande" och "frisinnade". Sådant skapar bara tomma glashus - ingen iver eller glädjefull kamplust. Och denna administrativa trångsynthet står i tydlig konflikt gentemot all den kulturella livsenergi som finns i den här staden.

Det är nog det som jag finner vara kulturhuvudstadsprojektets största utmaning. För precis som de själva säger, så är kultur inte bara salonger och uppklädda söndagsgäster. Kultur är vad vi som människor i var stund tar oss till. Kultur är de inställningar och de handlingar som vi gör bruk av i det vardagliga livet. Kultur är livsfilosofi - och har man tur så kan en sådan livsfilosofi få offentliga uttryck och komma andra till godo, vare sig det gäller teater, litteratur, gatukonst eller musik (osv naturligtvis).

I vilket fall, det är torsdag eftermiddag och det är dags att jobba med Tidningen Kulturen - den utkommer ju varje natt mot fredag, så det är dags att lägga in alla texter och snickra med weblayout, så att man slipper sitta uppe till sent i natt.

Men som avslutning, fundera över det: vilken är din kultur? Din personliga, mänskliga kultur? För nog har du en sådan, likväl som du har en natur. När du kommit på det - är det en kultur som du är stolt över? Som föder dig, på nytt och på nytt var dag - och låter andra göra detsamma?


Som en kuvad al-qaida.

Jag upptäcker när jag jobbat i ett par timmar att jag har persiennerna fördragna och att rummet känns som en förkrympt grotta - det är inte för intet att man känner sig en smula som al-qaida där man sitter hukad. Jag slår upp persiennerna och märker att det blir varken speciellt mycket ljusare eller trevligare i rummet. Man gör sitt bästa för att hålla ned koldioxidutsläppen, men nog är det bra underligt att vi inte kan få någon rejäl vinter.

Nåja, efter ett trevligt samkväm med revisorerna i går eftermiddag, så har jag sysselsatt mig med "viktigare" göromål nu på förmiddagen: insäljningsmaterial till förlagets senaste böcker. Vi har precis börjat en utgivning av avhandlingar och de första två har just utkommit, dels
Maria Jönssons avhandling om Agneta Klingspor, dels Jonas Danielssons om skräckfilmsentusiasterna. Bägge kommer att disputera inom en snar framtid: Maria lördag 25 november och Jonas fredag 15 december. Sugna på att närvara? Disputationerna är öppna för allmänheten, se närmare i UmU's kalendarium!

Charles Fourier

Dessutom har en riktig klassiker kommit från tryckeriet, Charles Fouriers (se bild ovan) Teorin om de fyra rörelserna och de generella ödena; en sant absurdisk, socialistisk utopi från det gyllena 1800-talet. Fourier ansåg sig ha upptäckt lagarna för den "sociala rörelsen" - de mest kända exemplen från hans forskning är exempelvis hans lösning för världsfreden: låt generalerna ställa sig på led och kasta pastejer på varandra istället för att driva soldaterna i döden. Eller hans lösning för att skapa förstående och empatiska människor: gräv snäva tunnlar mellan bostad och arbete, så att människorna inte kan undgå att vidröra varandra... Det låter mer som Antonin Artaud och Bo Cavefors än som en realpolitisk social ingenjörskonst, må man säga. Läsvärt och intressant är det! (Kanske just därför.)

Men det får vara hur läsvärt och intressant som helst - den 352-sidiga luntan kommer inte att sälja i många exemplar. Det är väl det som är pudelns kärna vad gäller vår utgivning, gissar jag - fascinerande böcker som når precis så många att det lönar sig, men inte så pass många att man gör sig någon vidare förmögenhet på sitt arbete. Men man får ju vara glad för det förstnämnda...

Nå - nog skrivet här - nu återgår jag till jobbet: sättning av Gunnar Lundins nya filosofiska lilla skrift, som ska utkomma under början av 2007. Jag återkommer!

En enkel presentation och en smula föraningar.

Goddagens,
Lika bra att börja veckobloggningen med en liten presentation. Mitt namn är Johan Hammarström, är 32 år gammal och driver allmän litterär verksamhet här i Umeå, med bland annat
antikvariat, bokhandel och förlag.

"Bland annat" skrev jag, av den enkla anledningen att man som kulturarbetare knappast kan försörja sig på ett enstaka litet engagemang. Det är väl lite av sådant som den här bloggen kommer att handla om under kommande vecka - konsten och förutsättningen att trampa vatten med fler än två ben; en enkel redogörelse över en kulturarbetares vardag i Umeå.

Naturligtvis kommer det även att bli en hel del åsikter och funderingar kring Umeås kulturliv i samma veva. Anledningen till att jag hamnat i den här situationen med bloggskrivandet under umea2014.se är att jag deltog i projektgruppens första offentliga möte för någon tisdag sedan. Jag blev en smula frustrerad och skrev en liten debattartikel som publicerades i VK några dagar senare. Jag skickar med den nedan, för den som är intresserad.

Jag kan gott säga att jag tycker att initiativet med att ansöka om att bli Europas kulturhuvudstad är bra. Men som så ofta när sådant sköts av politiskt ansvariga och vissa andra högre potentater i en stads kulturliv så blir det så tunnkulturellt att det för alla genuint intresserade blir meningslöst. Även en del om hur vi undkommer det problemet kommer man att kunna läsa på denna blogg under veckan.  

Nåväl, det får vara nog med vad saken kommer att innehålla - jag hoppas att ni följer med.

Med goda hälsningar,
 - Johan.



Debattartikel, publicerad i VK för någon vecka sedan:

Umeå som kulturhuvudstad?

Vad skapar kultur och vad gör en stad kulturellt extravagant? Umeå arbetar för att bli Europas kulturhuvudstad 2014 och projektgruppen hade i tisdags sitt första offentliga möte.


Vad är det då som politikerna anser ska framhävas i Umeås kulturliv inför denna kampanj? Jo, fyra synnerligen politiskt korrekta dimensioner: ungdomlighet, modernitet, det nordliga rummet och mångkultur. Även om politisk korrekthet många gånger kan vara förnuftigt, så är det likväl urbota tråkigt och knappast intressant ur ett livfullt kulturellt perspektiv.


I Umeå talas det intill vidskepelse om "ungdoms- och barnkultur" och allt från spädbarnsteater till Midgårdsskolan rullas fram som exempel på storheter. Men ärligt talat, spädbarn roar sig bra utan gycklande skattefinansierade skådespelare och eleverna på Midgårdsskolan är kulturarbetare in spe - var framhålls den "vuxna", utbildade, försörjningskapabla och ambitiösa kulturen?


Det som är särskilt lustigt på sådana här tillställningar, där politiker och tjänstemän kliver ned i staden för att framlyfta kultur, är att de träffar så fullkomligt fel i alla sina pretentioner: de lyfter fram det ungdomliga, det moderna och sätter Teatermagasinet som ansikte för Umeås kulturliv - men när de bjuder in till offentligt möte så är genomsnittsåldern 50+. "Ungdomarna" är uppenbarligen ointresserade. Så, vad gör de för fel?


Ungdomar av idag har per se inget intresse för "ungdomskultur" och vill inte bli ihopknådade i en sådan deg - i alla fall inte om de har kvar något av sin kritiska ådra efter att ha blivit jästa i det kulturklimat som spädbarnsteatrar alstrar.


Ett problem i all denna ungdomshysteri är den kompletta avsaknaden av historia. Ett av de explicita kriterierna för Kulturhuvudstaden är att stadens historia framhålls och belyses. Ingenstans görs detta i Umeås fall - har vi ingen historia? Det är som om ledningen av detta projekt tror att "ungdomarna" skulle skrämmas bort ifall man framhöll stadens och bygdens historia, allt från Sara Lidman till timmerflottningen. Men icke - vad "ungdomarna" skräms bort av är 30-60-talisternas erbarmliga tal om "ungdomlighet".


En eloge ska dock projektledare Fredrik Lindegren ha i sin presentation av satsningen: att inrikta sig på kulturkonsumenternas definition av kultur snarare än kulturarbetarnas (även om det ofta går hand i hand) - den goda kulturen har sina konsumenter. Men för att talet om att nå ut med kulturbudskapet till umeborna ska slå väl ut så måste de börja med att vända sig till de som faktiskt utövar den, presenterar den, representerar den.


Jag talar då inte om kolosserna NorrlandsOperan, Folkets hus etc, som i sig är monument för kulturen som social ingenjörskonst i motsats till en konsument- och personinriktad. Jag talar om kultur som sann initiativrikedom och ambitiöst engagemang.


När tänker politikerna och tjänstemännen i projektet vända sig till oss kulturutövare som faktiskt har en konkret erfarenhet om att verka med kultur i Umeå, utanför de allmänna farvägarna?

Symptomatiskt för projektledningens arbete fram till nu har varit att knappast några av de som stångar pannan blodig i ett dagligt kulturellt arbete har hört av dem, än mindre har klart för sig vad denna projektgrupp kan åstadkomma, annat än att få oss att skämmas över den dråpliga och helt fantasilösa framtoningen av Umeå, som staden framstår i deras presentationer.


Om Umeå ska ha någon som helst chans att bli Europas kulturhuvudstad år 2014 behöver projektgruppen ärligt talat bli mer ambitiös och allvarlig, den behöver kräva bättre förutsättningar för ambitiös kultur - och det är en demokratiseringsprocess, inte en önskan om skattepengar. Kultur som social ingenjörskonst i all ära, men hur lyfter man alla gräsrotsprojekt som snarare försöker att spräcka den sociala asfalten?


Johan Hammarström

Förläggare och antikvariatsbokhandlare


Måndag - favoritdag!

Internet funkade inte som det skulle igår när jag tänkte blogga. 
Nu är det måndag- min favoritdag! Ny vecka, nya möjligeter!

TACK för mig!


Ensamheten som serie!

I dag har jag varit i Dorotea och hållit föredrag, det var inspirerande!
Jag pratar gärna och med förtjusning om sådant som jag brinner för!
 
Jag har nya uppslag till Ensamhetsserien och ska försöka få tag i farbror Leif. Han är världens bästa på karikatyrer! När jag gick på lågstadiet så startade jag tidningen; Ensamhetens Nyheter och Skvaller och lyckades engagera alla i byn att medverka på något sätt. Farbror Martin (äldst i Ensamheten och egentligen pappas farbror) skrev om Ensamhetens historia och Leif ritade suveräna serier om oss Ensamhetara, övriga fick bidra med nyheter, skvaller och ställa upp på intervjuer.

Här är exempel på en av Leifs serier (jag ska lobba järnet för att han så småningom ska ge ut ett album!):

82793-81

Att teckna och måla är ett stort intresse och farbror Leif är den stora förebilden och inspirationskällan. Jag har drömt om att en dag ha en konstutställning och i år har jag haft 4 stycken (i Göteborg, Storuman, Gävle och på Öland) och har fått förfrågningar att medverka på fler utställningar nästa år - helt otroligt! Men roligast av allt är att jag lyckades "lura" med både farbror Leif och kusin Fia på 3 av de 4 utställningarna! I Göteborg var även pappa, mamma, lillebror Torbjörn och Björn "tvungna" att ställa upp för att vi skulle fylla upp utställningslokalen. Vi hade en stor skapardag förra julen. Pappa gav 100 % och målade så svetten rann!

82793-80
Trollkulan - mer bilder på min tavlor finns på min hemsida!

Här kommer uppslaget till serien jag ska tipsa Leif om uppslaget kommer från min gästbok på
www.heidiandersson.com:
Min lillebror Torbjörn skulle gå till skolbussen och mamma Jeanette råkade se att dagens namn var Torbjörn. Hon öppnade fönstret och skrek "Grattis på namnsdagen!!!" Varpå han skrek tillbaka; "VA, ÄRÄ ANDERSSON IDAG?
- Ha ha jag ser serien framför mig- klockren!






Jag laddar...

I morgon bär det av till Dorotea för att hålla föredrag och instruera armbrytning och målet är att jag ska hålla mig på vägen. Har lyckats köra fast två gånger på en vecka :). Först i Ensamheten på farsdag- pappa fick dra upp mig med traktorn och idag fastnade jag i sörjan när jag hämtade armbrytarbordet som blir kvar på plats i Dorotea. Jag har ingen fyrhjulsdriven snöbil, jag har en flygarbil som går som bara den till flygplatsen!

Doroteabesöket ser jag framemot, fast jag är nervös, men det ska man vara- det är när det tar emot som man utvecklas! Jag tror att Dorotea har goda förutsättningar att utveckla en framgångsrik armbrytarverksamhet och jag ska göra mitt bästa för att inspirera och lära ut så mycket som jag bara kan!
 - Har du vägarna förbi Dorotea och Medborgarhuset i morgon kl 12.00, så är du varmt VÄLKOMMEN!

Armbrytning

Originell rubrik.
Idag har jag tränat och jobbat med lägenheten - tråkigt att skriva om. Roligare var det igår då Björn och jag bröt arm på köksbordet så grannen var tvungen att ringa och fråga vad vi höll på med - ha ha! 

Datorn är seeeeeg ikväll, så vi laddar båda för morgondagen istället.

82793-79

Relationstest!

He he, idag har vi tapetserat.  Björn och jag. Det gick bra - vi är fortfarande gifta.
Vi har hemmakontor och delar på ett litet skrivbord. Björn får sitta på korsidan på en hård pinnstol. Det är trångt, så en ny lägenhet med var sitt skrivbord blir kanoners! Målet är att ha allting färdigt på söndag och flytta i början på nästa vecka. Nu ska vi iväg och fortsätta tapetsera!

Ricky Bruch ringde

Idag har jag filat på nya lägenheten. Vi ska flytta- tjohoo!

Tänkte lägga in en ”före och efter bild” på ngt rum, för att visa hur fint det blir, men

bilderna var värdelösa, så Björn i snickarbyxor och hammare får representera fixandet.

Det mest oväntade som hände idag var att Ricky Bruch ringde. Han hade sett dokumentärfilmen och hade en massa träningstips han ville dela med sig, men tyvärr var det omöjligt att ta per telefon. Skånska är  lurigt och styrkemoment ska visas på plats, men vem vet kanske dyker han upp i Ensamheten en dag? Det kan bli intressant.

82793-77



EM i Lycksele

För exakt en vecka sedan kom vi hem från VM i Manchester med 15 VM medaljer till Sverige = HISTORISKT! För min del blev det 2 silver, (vänster och höger arm). I vänstern vann ukrainskan Natalya Truskalov och i högern vann ryskan Olga Gavrilova, Bara namnen inger respekt. Jag räckte inte hela vägen fram denna gång, men jag är nöjd och vänsterresultatet är imponerande, för jag är tre gånger så stark i högern (känns det som J )  

GULD blev det i alla fall till Ensamheten tackvare min far Kent i Grand Master (+50år) -75kg. Försökte lägga in bilder, men då försvann all text och nu hinner jag inte göra ett nytt försök, för jag ska iväg och träna- tjohooo! Bilder och mer info finns på min hemsida www.heidiandersson.com.

- Jag vill lova att det tränas bland Sveriges alla armbrytare för ALLA vill ha en landslagslats nästa år när EM avgörs i Sverige, i västerbotten, i LYCKSELE! Missa inte det - veckan innan midsommar!


Tack för mig

Denna sista blogg, sen söndag kväll efter en resa till Skövde, är ett tack till alla som orkat läsa den smörja jag skivit.
Jag är ingen författare men det har varit oerhört kul att få skriva ner lite tankar.
Tack alla för era inlägg och jag hoppas att jag inte sårat någon. Då ber jag i så fall om ursäkt.

Men lite får man tåla, även jag.

Nu hoppas vi på Kulturhuvudstadens fortsatta fantastiska jobb och ser fram emot nya äventyr i kulturens tecken.
Ha´re
Lars

Kom att tänka på

Kom att tänka på vatten idag. Vattnet är mycket viktigt. Om det inte fanns vatten skulle ingen lära sig simma och alla skulle drunkna.

Kom att tänka på att det är val i USA. Läste om en undersökning att i vallokalerna är var tredje amerikansk väljare ”pånyttfödd kristen.” USA blir mer och mer ett jättelikt Knutby.

Appropå Knutby så tänkte jag på Fossmo. Pastor Helge Fossmo säger att han varit ett svin. Det vete faan. Snarare en bock…..

Kom att tänka på att starta en hemsida för dumma frågor. Eftersom jag bor på Umedalen kanske namnet på saiten kan vara www.tareidalen.nu

Tänkte också på Umeå FC, vårt stolta fotbollslag. Kanske även dom kan få en ny hemsida, typ www.saknarbollsinne.com

Familjen har precis investerat i en ny bil, Toyota. Tänkte en stund på Nissan men vem vill ha en bil uppkallad efter en halländsk flod.

Sen tänkte jag på min Fritidsledarutbildning på 70-talet i Skå-Jonsson-anda. -Ursäkta mig, men jag måste gå på toan. -Jaha, och vad tycker ni andra….

Vi har skaffat hund och då tänkte jag på det gamla uttrycket att det är ”svårt att lära gamla hundar sitta”. Det tycker inte jag stämmer. Dom sitter ju överallt.

Då tänkte jag på ordet lagom, detta fantastiska ord i mellanmjölkens Sverige. Kan vi inte bannlysa ordet och kanske börja tala om olagom. -Hörru, banta olagom ska du se att det blir bra.

Till sist tänkte jag på att det ibland kan vara svårt att soman. Vilket trick ska man använda? Räkna får eller avslappning typ du blir tung i tårna, du blir tung i vaden, du blir tung i benet. Ett oändligt entonigt rabblande. Eller varför inte prata med sin fru, men hon sover.

Vi ses i morgon
Ha´re Lars

Jag gillar lärare

Jag har sett dom.

Kille, över 30, slips, designglasögon, portfölj, mobiltelefon mot örat och byxben från någon av våra västa butiker. Svarta lågskor förstås.

 

På andra sidan en lärare, snus under mustaschen, låg tyngdpunkt, öronlappsmössa och med jättekängor som påminner om larvband.

 

Känner ni igen er?

Vem är bäst?

 

Jag har en uppfattning att läraren är bättre. Han/hon hjälper mina barn att bli bra medborgare, Designmannen vill bara ha mer pengar.

 

Men vi är bara människor som Karl-Alfred sa.


Nu till vad som händer:

Jo, kommunala skolan dräneras på elever eftersom en friskola öppnar.

Men är det ett bra vägval? Jag bara frågar.

 

Jag säger inte att det är fel men ibland får man känslan av att det är den enda vägen.

Och gympatimmen, vart faán tog den vägen?

Är det inte bra med folkhälsa?


 

Nu kan skolorna dessutom välja fickor för sig och pojkar för sig.

Herregud, 30-tal, 40-tal, 50-tal, jämställdhet, lära av varandra, respekt, Fredrika Bremer, rösträtt, kreativitet, utveckling, framåtanda, science fiction, Hets, alianer, kvalitet, fråga barnen, vandrande pinnar…..


 

Har upptäckt att ordet kultur inte förekommit i mina bloggar.

Nu kommer det: KULTUR.

Jag har alltid funderat över finkultur. Men då borde väl fulkultur också finnas?

 

Ungefär som hur man kan kalla en jättestor röd tomat för en grönsak?

 

Vi ses i morgon

Ha´re

Lars


Varför är alla så kändiskåta?

Jag tycker att alla dokusåpor är meningslös skit.

Varför är alla så jävla kändiskåta?

 

Såg du på Naken-Janne från Farmen som viftade hejvilt med sin snabel så fort han rörde på sig.

Hur många gånger har inte Robinson-Robban hamnat i publikationer för sina otroligt korkade upptåg?

Eller när någon dum blondin visat lökarna och”rajjat” under täcket.

Personer som har ställt upp i någon slags dokusåpa är inget annat än B-kändisar.

Eller Ö-kändisar för min del.

 

Nu har det vuxit upp en ny era inom såpa-industrin, klass-såpan.

Här ska man träffas, rik och fattig, för att på något sätt komma överens om nåt jävla hus.

Vad blir nästa steg, judar och arier, cowboys och indianer, svarta och vita?

Eller varför inte ringa in på ett 071-nummer och rösta på vem som mördade Palme och vinn en resa till Indonesien.

Och tänk vilka förebilder det är för våra ungdomar. Wow!

Varför inte ge ut eländet på DVD.

”Absolute Shit” volym 1 och 2.

 

Personligen har jag en nykter syn på den nya tiden.

Stäng av Tv:n!

Ta en långpromenad!

Läs en bok!

 

PS

När man ser dessa dokusåpa-Ö-kändisar tänker jag:

när man betraktar vissa exemplar av Homo Sapiens inser man direkt att människan inte kan vara skapelsens krona.

Möjligen kepsen....

 

Själv går hela familjen ut med hunden.

Nu måste jag kyla ner mig.

Ha´re

Vi hörs i morgon.

Lars


Ryms vi alla i helvetet?

Detta är en fundering jag gått omkring och tänkt på.

Säg så här:

Ryms vi alla i helvetet?

 

Först och främst måste vi då veta hur helvetets massa förändras med tiden. Vi behöver alltså veta hur många själar som kommer till helvetet och om dom eventuellt försvinner därifrån.

 

När det gäller antalet själar så kommer man osökt in på religiösa frågor. Vår kristendom säger att om du inte sköter dig så kommer du till helvetet. Flertalet andra religioner säger att om du inte är anhängare av just deras religion så kommer du att sluta i helvetet.

Eftersom det är fler än en religion som säger så och eftersom människor i regel, eller alltid, är anhängare av en religion kan man faktiskt anta att alla kommer till helvetet.

Har du tänkt på det?

 

Min slutsats är därför att inga själar kommer därifrån utan alla blir kvar.

 

Nu måste vi som nästa steg räkna ut volymen. Som jag ser det ger det två möjligheter:

 

Om helvetet expanderar av antalet själar och inte volymen så kommer trycket att öka så att helvetet brakar loss.

Men om volymen ökar mer än antalet själar blir det ju iskallt.

 

Således är detta en fråga för fysiker och inte religiösa samfund.

 

Ha´re

Vi hörs i morgon.

Lars


Jag har en relation med en dator

Jag heter Lars och jag är med dator.
Om jag skulle beskriva min relation med min dator med ett ord skulle det nog bli att vi är tillsammans. Ungefär som partners i CSI Las Vegas.

Jag och min dator har varit tillsammans i snart 15 år och det har fungerat väldigt bra. Vi har hjälpts åt under mina ensamma kvällar. Hon har hjälp mig att söka kunskap och vår relation har blivit bättre och bättre genom tiden.

 

Jag har under det senaste året märkt att det är just datorer man ska vara kompis med för genom dem kan man bli kompis med andra. Ibland undrar jag faktiskt om det är jag som behöver datorn eller datorn som behöver mig. Är det verkligen sant att jag hittar kontakter och vänner genom Internet, kanske är det så att min dator hittar andra datorer istället.

 

Nu har vi också förökat oss. Min dator har fått små hårddiskbarn som tassar omkring, helt trådlöst, och bevarar alla minnen. Dom kan också sätta på TV:n, spela spel, titta på film och musik. Tänk vad dom lär sig snabbt.

 

Ibland är jag säker på att min dator skrattar åt mig bakom min rygg.

Ibland skrattar jag åt min dator men det brukar vara ett nervöst skratt, för ibland känns det som den slutar fungera bara för att få mig ur balans. Den dör, men bara tillfälligt.

Det är sådana dagar som man vill göra slut med sin dator och lämna den. Men vi bygger alltid upp en relation igen.

 

Att göra slut med sin dator får stora konsekvenser. Man måste starta upp en helt ny relation, jag skulle inte kunna jobba på ett tag, inte beställa pizza, inte veta någonting. Helt dött. Usch!

 

Det är bäst att jag slutar skriva innan min dator infiltrerar texten och märker att jag är henne på spåren.

 

För övrigt har jag Sveriges bästa jobb på Umeå Fritid.

Jag gillar fotboll och tycker en hel del om föreningslivet, religion, såpor, finkultur, snabba pengar och lite annat smått och gott.

Jag har också världens bästa familj.

Du får veta mina tankar om du följer min blogg.

Ha´re

Lars

Umeå som Europas Konst- och Kulturhuvudstad 2014

Så var veckan över. Tack till MF och Lina för era kommentarer. Det är svårt att veta om någon över huvud taget läser det man skriver. Därför blir man glad när någon kommenterar. Det känns liksom mera verkligt på det viset.

Umeå visar sig från den vackraste sidan just nu. Julkortsvacker ligger snön. Vindstilla och ganska varmt. Suveränt promenadväder. Ingenting är så bra för tankeverksamheten som en promenad. 

Funderar på ordet "kultur". Det väcker helt tydligt känslor. Så många som på olika sätt finner anledning att känna sig provocerade. "Idrott är väl också kultur". Klart som korvspad det är. Problemet är att vi använder ett och samma ord för att beskriva hur vi lever och bygger vår gemensamma identitet och som samlingsbegrepp för konstarterna. I sin antropologiska betydelse innefattar kulturbegreppet både fotboll (tack UIK förresten för gårdagens uppvisning i Norge!), umgängesformer ("cafékultur"), trädgårdsodling och parlamentarism - osv. Men pratar vi konstarterna så talar vi om något helt annat. Jämställer vi bildkonst med trädgårdsodling, litteratur med cafékultur eller danskonst med fotboll så blir det bara förvirrat. Konstens roll är ju bland annat att ifrågasätta den rådande kulturen... 

Kanske skulle allt bli mycket tydligare om vi började använda ordet konst lite oftare. I Västra Götalandsregionen skriver man tydligt om "Konst och Kultur" i utvecklingsplaner etc. Och på regionen har man en särskild avdelning för "Konst- och kulturutveckling". Det gör mig avundsjuk.

Så, som avslutning på min blogg-vecka, en liten hälsning till kommunen och projektgruppen för Umeå 2014: Jag önskar att vi i fortsättningen pratar om Konst och Kultur. Umeå har mycket att ge på båda fronter. Låt oss satsas på att bli Europas Konst- och Kulturhuvudstad 2014!

Tack för mig och välkomna till oss på NorrlandsOperan!
Där bjuder vi både på konst och kultur

Åsa Södeberg

Betraktelser från ankdammen

Blev ingen blogg igår. Var i Stockholm hela dagen på möten, repetitioner och föreställningar. Fick möjligheten att se två fantastiska verk; genomdrag på Dansens Hus av Örjan Anderssons Ready to explode, som har premiär på torsdag. På kvällen premiär på Moderna Dansteatern med Petter Jacobsson & Thomas Caley och Paradise! 
Så jag önskar att vi kunde ta hit alla tankeväckande, omskakande, starka föreställningar så att alla Umebor fick möjligheten till dessa upplevelser! Men jag inser att Umeå är trots allt för litet och suckar uppgivet. Ett par timmar av dagen ägnas åt branschskvaller och min uppgivenhet vänds i triumf. När det gäller småstadsmentalitet och Jante lag-tänkande så leder Stockholm med hästlängder. Kanske handlar det om det där med att förstå att man endast är centrum i sin egen värld. I Stockholm tycks man tro att Stockholm också är centrum i alla andras världar, från Korpilombolo till Tokyo... Nåja, jag är orättvis och generaliserande. Men dagen får mig ändå att stolt utropa till mina kollegor i huvudstaden:

VÄLKOMNA TILL PERIFERIN, DÄR GILLAR VI VARANDRA!

vilket naturligtvis också är en generalisering...

Åsa Söderberg


Kalla kulturkrockar

Tillbaka i Umeå. Luften är hög och klar. Vintern är här. De vietnamesiska sångarna i Cosi fan Tutte fryser. De italienska koreograferna till Turbo fryser. Internationella samarbeten har många sidor. Hur förklarar man att 5 minusgrader i vår värld är måttlig kyla när den vi talar med aldrig varit i närheten av detta och snarare upplever det som den absoluta fryspunkten, en köldkatastrof som förmodligen redan skördat flera männsikoliv? Umeborna cyklar obegripligt obekymrat vidare. Med sadelskydd och täckbyxor är det inga problem. Italienarnas imitation av olika påpälsade gångstilar är obetalbar. 

Och det får oss att fundera. Vad händer med konsten och kulturen i olika klimat? Eller spelar det ingen roll? Väl inne i repsalens värme är allt sig likt och språkförbistringarna som bortblåsta. Men ändå... 
Min vietnamesiske vän Phuong försökte beskriva den svenska kulturen så som han lärt känna den: "utanpå är det så lugnt och kontrollerat, men inuti finns något väldigt vackert - stora önskningar och vackra tankar". En komplimang som värmer men som får mig att fundera vidare: Att se en motsättning mellan lugnt och vackert är för mig som svensk väldigt intressant och märkligt!

Åsa Söderberg

Politisk koreografi i Vänortsparken, valrörelsen 2006

Göran i pop pose