vilken IDIOT!

Möjligheterna är oändliga, i det närmaste allting kan åstadkommas. Ny teknik utvecklas för att kunna tillgodose våra aldrig sinande behov. Denna utvecklingshysteri som präglat vårt samhälle de senaste åren präglar också den musikaliska sfären i allra högsta grad. Både på gott och ont förstås. Den nya tekniken som gjort det möjligt för allt fler att både producera egen musik i större utsträckning, men också att komma i kontakt med ny musik via nätet. är förstås en otrolig möjlighet. 

 

Problemet med denna nya möjlighet där allt är tillgängligt och bara ett knapptryck bort blir att risken är stor att man också som konsument missar själva essensen med musiken i sig. Det finns ingen ro till att lyssna färdigt på den musik man finner, p.g.a att det  känns som om nånting ännu bättre väntar på nästa sida... I denna "zappningskultur" finns det heller inget utrymme till att fördjupa sig i musiken, vilket leder till ett alltmer ytligt lyssnande. Den här gäller förstås inte bara musik utan egentligen all form av kultur. Det märks tydligt på hur det i t.ex tv-mediet utformas program som ska vara "zappvänliga" och lätta att komma in i, utan krav på eftertanke. Vilket förstås också leder till att innehållet i programmen blir i det närmaste obefintligt. 

 

För några dagar sedan läste jag hur programchefen för kanal 5 resonerade kring sina programinköp. Han sa att i dessa tider när vi befinner oss i en stor finanskris världen över behövs det program där människor inte behöver tänka, för att på så sätt kunna koppla bort det negativa runtomkring oss. Vilken IDIOT!. Det är väl just p.g.a ett alltför lite reflekterande/tänkande och kunnande av gemena medborgare, som en liten klick välbärgade/rika människor i åratal kunnat ostört skapa ett orättvist och ohållbart ekonomiskt system som nu när det brister bara drabbar oss vanliga medborgare. Det är just i dessa tider som det behövs ännu mer tänkande och reflekterande. Mer innehåll och djup. Allt som för tanken vidare är bra för oss, t.ex som i riktigt bra musik...

 

Tack för mig och denna gången!

 

/Anders Lind

www.soundslikelind.se

 

Dagens ljud: Vår alltmer knarrande innerdörr.


Kommentarer
Postat av: Muurk

Den ekonomiskt bekymrade individen har varken tid eller vilja till att förkovra sig i kultur som får denne att reflektera mer över sin nuvarande situation, därför kan nöjesindustrin vältra sig i lågriskinvesteringar och lägga de stora kanonerna åt sidan tills ekonomin åter vänder. De stora kanonerna, den mer påkostade, intellektuella och sammantaget bättre underhållningen, kommer till bättre användning när konsumenternas plånböcker är fulla och luggas av andra likasinnade aktörer. Det är ju då som man behöver konkurrera ut motståndet. Just nu nöjer sig alla blott med att överleva.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0