Ungdomsråd och inflytande

Nu får det vara slut med myten att ungdomar inte är lika engagerade som förut. Vi är engagerade, men på andra sätt än i politiska partier och det syns kanske inte på de papper som ni läser.

I Sverige finns det olika sorters varianter av ungdomsråd, några mer politiska andra mer fritidsinriktade. Ordet ungdomsråd är inte heller universellt använt, det är bara ett samlingsord för lokala inflytandeforum för ungdomar. Vad som är gemensamt för alla är att de är religiöst och politiskt obundna, samt att de arbetar för ungdomars möjlighet att göra sin röst hörd i hemkommunen.

Berit Andnor, socialminister 2004-2006 kollade noga på oss tio ungdomar under ett Ett Sverige För Barn- möte i Nynäshamn under 2005 och sa att kanske var vi de nästa ministrarna för Sverige. Vad hon nästan satte spiken på just där och då, var att vi som är unga kallas för framtiden. Och det är just det som är min poäng. Om ungdomar och barn är framtidens beslutsfattare vad är då nutidens beslutsfattare - dåtiden? Alla lever här och nu, ska det verkligen vara en sån stor skillnad på grund av hur många år man levat? Mäts erfarenheten med åldern? - Nej säger jag.

Tycka-projektet i Umeå har jag varit tveksam till ända från början. 800 svaranden av alla ungdomar som bor i Umeå kommun svarade på enkäten som låg på internet. Fortsättningsvis så visst, satsningen var positiv, men kraften i själva budskapet har ramlat mellan stolarna. Vad är det som är viktigt med tycka - att politikerna/tjänstemännen ska ta med ungdomarnas åsikter som statistik? Är det DET som är politiskt inflytande för ungdomar i umeå idag - att hjälpa till med statistik, att mjölkas som kossor på sina åsikter?

Såg idag en reklambanner på ett community för just Tycka och följde länken, men som vanligt var det fattigt. Det har inte hänt något på det året som har gått. Pinsamt. "Dialogen är avslutad" står det på Umeå kommuns hemsida för Tycka. Och med det så är det slut på den minimalt existerande tillfälliga relationen mellan politiker och unga engagerade, som gav märklig publicitet, några ord och en statistik som politikerna kunde grunda sina beslut på när ungdomarna inte var med.

Tänk, om unga verkligen fick vara med i diskussionen, i beslutsfattandet. Unga, studenter har genom historien varit den vanligaste gruppen som förändrat samhället genom exempelvis revolutioner. Att inte ta vara på det brinnande engagemang, den starka viljan att forma samhället som finns hos unga är ren arrogans av de som bestämmer. Erfarenhet, engagemang, idérikedom och drivkraft är några av de aspekter som krävs för att lyckas med projekt. Något man kan nå genom att mixa unga gamla medelålders,popare med hårdrockare, alla grupper i samhället in i politiken. Det krävs en kraftansträngning för att få det att gå ihop - men är det inte det dags att vakna upp till dagens samhälle - alla är vi annorlunda men ändå vi kan samarbeta mot samma mål. Politiken borde börja reflektera samhället.

Umeås ungdomsråd var ursprungligen tänkt att vara lokala ungdomsråd placerade i bostadsområden, eftersom då ville flest ungdomar vara med och påverka - i sin närhet. Det är en idé som inte borde förloras. Och kanske borde Umeås Centrala Ungdomsråd fungera mer som ett Ungdomsforum, eller att det skapas ett nytt forum att diskutera ungdomsfrågor för alla föreningar, alla grupper som driver ungdomsfrågor i Umeå kommun. Alltså fungera som en möjlighet att påverka på kommunal nivå. Till ungdomars fördel. Och från kommunens håll skulle detta forum tas på högsta allvar.

Så uppryckning Umeå kommun! Ungdomsfrågor är svåra och viktiga - ta er an utmaningen på riktigt! Frågor som borde diskuteras på allvar i kommunfullmäktige är (hur, varför, när, vilka) - ungdomens hus - umeås ungdomsråd - ungdomsfullmäktige - ungdomsombudens roll - ungdomars situation idag- och framförallt när det diskuteras och fattas beslut - ha med ungdomar på riktigt. Då kommer det att bli ett lyft. För om ungdomars åsikter tillåts ta en verklig plats så kommer de att göra det. Det finns mängder av engagemang i Umeå. Tro inte några tillfälliga satsningar räcker. Nej, det behövs och krävs mycket mer långsiktiga ansträngningar för att vår gemensamma framtid ska bli bättre.

Elina Andersson.

Nyttiga länkar:
Sveriges Ungdomsråd
LSU
Umeås ungdomsråd
Fryshuset
Hamnmagasinet

(I mitt tal under den första delen av Tycka den 20 januari kritiserade jag öppet Tycka-satsningen inför kommunfullmäktige, vilket inte togs med i redovisningen av Tycka. Och jag har nu väntat i över ett år på att få filminspelningen av mitt tal som blev bortklippt.)

Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra skrivet bruden!

2008-03-14 @ 15:52:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0