Umeå behöver ett kulturhus - del 2

Fick en kommentar på förra inlägget som gör mig både glad och lite förtvivlad. Kulturnämndens ordförande Tomas Wennström skrev en debattartikel i VK den 27/3-07 om att vi behöver ett kulturhus i Umeå. Det är en intressant debattartikel som är väl värd att läsas.

Bl.a. står det:
Både Kulturverket och Kulturcentrum för barn och unga behöver nya och ändamålsenliga lokaler för den omfattande kulturverksamhet som växer lavinartat både i centrum och i våra stadsdelar. Efter beslutet att bygga badhuset på Mimerskolan, så måste vi hitta en ny och central placering för den växande barnkulturverksamheten.

image326image327Har det hänt någonting? Nej. I allafall inte så att vi vanliga umeåbor har hört något. Eller så har jag missat någon central information. Senast idag har familjen varit på Skapande lördag som drivs av Kulturcentrum för barn och unga, och de lider av växtverk. Överallt är det tjo och tjim, stök och bök. Det börjar redan i hallen där det dräller av barnvagnar, och sedan får man kliva över berg av skor i alla storlekar.

Hela Skapande Lördag sjuder av aktivitet. Till vänster ser ni en väldigt nöjd dotter när hon gått igenom hela kostymförrådet innan vi drar vidare längre in i lokalerna och ska pyssla. Den andra bilden är den rymdraket som var dagens tema i pysselrummet på Skapande lördag.

Det här är en aktivitet som vi försöker besöka varje helg, ibland en liten stund, ibland flera timmar.

Att en sådan här aktivitet finns, speciellt som alternativ till att ränna runt på stan är guld värt! Och jag hoppas att den kommer att fortsätta i någon lämplig lokal som ligger minst lika central i framtiden också.

Varför kan inte Umeå få tummen ur och inte dra allting i långbänk!? Kulturcentrum för barn och ungdomar är inte det enda exemplet på att kultursatsningar i Umeå drabbats av växtverk och skulle behöva om inte större så kanske lokaler med för nya ändamål. Ur debattartikeln:
Kulturnämnden har ännu inte beslutat om att vi vill bygga ett Kulturens hus. Vad vi har beslutat är att vi vill göra en utredning om behovet och förutsättningarna att bygga ut stadsbiblioteket.

Jag tycker att den satsningen är helt rätt. Och som blivande bibliotekarie är jag överförtjust. Men jag tycker samtidigt att man borde våga tänka lite större och djärvare.

Är det inte lika bra att vi på en gång planerar för ett kulturhus? Istället för att bygga om/bygga nytt för enskilda kulturinstitutioner o. liknande. Låt dem samlas under samma tak och dra fördelar av den oerhörda variation som finns i Umeås kulturliv och förenkla för dess besökare. Ett kulturhus med olika slags aktiviteter under samma tak kan ge spontanbesök inom områden man som besökare kanske inte hade tänkt sig: Ett besök på biblioteket gör att man slinker in på konserthallen vägg i vägg eller gör att man uppmärksammar någon utställning som pågår.

Jag tycker exemepelvis att satsningen på ett konstnärligt campus nere vid älven är lovvärt. MEN varför inte satsa på ett stort kulturhus med fler aktiviteter? Flytta ihop detta med Stadsbiblioteket, Kulturcentrum mfl och skapa något ännu större som gagnar fler av besökarna!

Den andra kommentaren jag fick på förra inlägget var att idella satsningar är beroende av sina intäkter. Och det förstår jag verkligen. Genom ett kulturhus måste det ju gå att ta betalt för vissa delarrangemang. Eller? Och allt kommer inte att rymmas (även om det vore lite häftigt).

Kommentarer
Postat av: Urban Bengtson, idékonsult

Problemen med långbänkar i planering beror ofta på att planeringarna inte är tillfyllest. För ett Kulturens hus i Umeå beror det på att det bästa läget för detta hus är just nu upptaget av planering för ett annat stort hus i Umeå, nytt Badhus.

Det handlar om Umeås mest attraktiva tomt centralt, grusplanen vid Mimerskolan/P-huset Nanna. Som simaktiv i olika sammanhang i decennier, menar jag att Nannatomten inte är bra läge för ett bad. Bättre är IKSU och Nydala där det också finns utvecklingsmöjligheter.

Så flyttas badplaneringen dit kan "badlångbänken" kortas av. Kulturhusaktiviteter med nytt hus placeras då i Nannaläge centralt och bra. Och även denna "långbänk" får ett slut.

2007-10-28 @ 09:03:24
URL: http://app.blogg.se/trackback/ping/10211368
Postat av: Tomas Wennström

Långbänkarnas längd beror ofta på att olika partipolitiska intressen inte kan komma överens utan varje parti driver sina intressen och ståndpunkter. Nu har vi äntligen kommit överens och har en bred politisk majoritet för att bygga det nya badhuset på Nannatomten. Låt oss därför inte göra den långbänken ännu längre. Låt oss istället se framåt och komma med idéer om hur vi kan utveckla staden mellan broarna på bästa sätt för umeborna. Det är en annan långbänk som vi måste sluta prata om och göra något åt istället. Mitt förslag är ett kulturhus som ett av många olika inslag, kanske tillsammans med nya restauranger, caféer och spännande boende längs älven bort till det nya konstnärliga campus som förhoppningsvis blir klart för beslut nästa år.

2007-10-28 @ 12:49:47
Postat av: Urban Bengtson, idékonsult

Nannatomten för badet är och förblir en nödlösning, kohandel, där politiska partier inte ville medge att varandras alternativ kunde vara bättre. Därför valdes Nanna som inget parti förordade tidigare och Badutredningen avrådde den tomten för 50:a och äventyrsdel pga trångboddheten.

Nu har politiken i Umeå övergett den tidigare inriktningen att bygga själv, och vill i stället att det privata ska ordna byggandet och driften tillsammans med annan kultur och kommers i centrumkvarteren. Och det utan veta att det finns privata erfarenheter ute i Sverige på att det fungerar med att bygga privat 50:a och äventyrsbad ihop.

Bad, inte minst en 50:a för allmänheten och simsporterna, är en infrastruktur som skattemedel på ett klokt sätt ska användas till. Inte som nu osäkert skickas ut till företag och andra
privata intressenter att pussla ihop med annat än badet.

I ett samhälle som bryr sig om kultur är historien viktig, vet man den, är det lättare att spå framåt. Så här var det för ett 10-tal år sedan.

Aktivariet på Nannatomten lyftes 1996 fram som den stora badsatsningen med äventyr, vård, hotell och kommers. Det trodde politiken skulle fixas med privata intressenter. Så blev det inte utan efter en fyra års långbänk Aktivariet gick "på grund". Just pga privatas ointresse.

Därför är det klokaste att ta den historiska erfarenheten nu och avbryta nuvarande badplanering. Låt det privata pröva att klara enbart ett äventyrsbad där den har bäst efterfrågan. Lägg 50:an ihop med IKSU Sportcenter där synergieffekterna ger bättre ekonomi för investering och drift. Och bättre valuta för skattemedlen.

2007-10-28 @ 19:12:01
URL: http://app.blogg.se/trackback/ping/10211368

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0