Kultivering

En lång dag är över, har haft några för många för långa arbetsdagar på raken. Ser fram emot att fara hem och bli bjuden på cypriotiska köttbullar och rödvin.

Jobbade i kaféet på Schmäck under dagen och höll sedan en chokladprovning för en möhippa. Våra chokladprovningar inleds alltid med ett föredrag om choklad: dess historia, samtida produktion och kakaons effekter på vår hälsa. Chokladen har delvis en mörk historia med kolonialismens exploatering av fattiga länder. Även idag finns plantage med närmast slavliknande förhållanden som levererar kakaobönor till stora Europeiska chokladhus. Vi ser alltid till att informera om rättvisemärkt eller "Fair Trade" vid provningarna. Det är en etisk och social märkning som finns på bl.a. choklad, kaffe, te och bananer. Genom att handla rättvisemärkt verkar du för demokrati och jämställdhet samt till fattiga länders utveckling

För några veckor sedan var kommunens inköpare här och blev intervjuad i P1 om varför kommunen inte anser sig ha råd att köpa rättvisemärkt. Om vi ställer frågan så här: har kommunen rätt att spara pengar genom att köpa kaffe som kan ha producerats av barnarbetare eller människor som inte får engagera sig fackligt eller som får betalt i sprit?

Om kommunen tog hit asiatiska byggarbetare och betalade dem 20 kr timmen skulle alla bli upprörda men eftersom att man kan hålla en distans till detta så undviker man ansvar. Det är okultiverat att inte kunna lägga ett par öre extra per kaffekopp, banan eller chokladbit för att se till att producenten har ett drägligt liv.

För ett mer kultiverat Umeå!  Ha en skön lördagskväll.

PS. Varför söker vi inte också att bli "Fair trade City"?
Läs mer på:
http://www.rattvisemarkt.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0