Kulturhuvudstad

Så Umeå vill bli Kulturhuvudstad.
Då måste man kanske börja med att definiera vad som är kultur?
Är kultur bara garneringen på livets tårta eller är det själva jästen i degen? Har ni tänkt på att ordet kultur innehåller de två orden kul och tur. Kan kultur vara tur? Kan kultur vara kul? När är kultur kul? Är kul kultur tur? Är tur i kultur kul? Om man har tur att ha kul, har man då kultur eller turkul? Finns turkul? Finns kulturkul? Finns turkultur? Finns turkulkultur? Eller kulturturkul? eller kulturkultur? Kanske är kultur med tur kul om turen är kul i kulturen utan tur.
Eller ett Kult ur?

Stockholm var ju Europas kulturhuvstad 1998. Det var stor invigning den 17:e januari. Ni kanske såg på TV hur kungen, kulturministrar, ambasadörer och annat fint folk blev underhållna i blå hallen. Själv åkte jag på tunnelbanas linje 19 mellan Hässelby och Hagsätra och försökte fånga folks intresse med berättelser från västerbotten.
Tanken var att det skulle vara en stor kulturbombning av Stockholm. Vi var hundratals kulturarbetare som underhöll på bussar och tunnelbana.
Jag var väldigt nervös kvällen innan och hade svårt att sova på natten. Kommer dom be mej att hålla käften? Kommer dom att slänga ut mej? Det har man ju hört att stockholmarna vill vara ifred i sin tunnelbana och sitta och stirra ut genom fönstret, vilket jag tycker är konstigt för det finns ju inget att se där.
Men?
Det var inte en enda som bad mej hålla käften eller slängde ut mej. Dom kanske tyckte synd om mej. Nåväl. När jag hade fullt upp med att skrika ut mina berättelser (det är nämligen väldigt bullrigt i en tunnelbanevagn som åker) så funderade jag inte så mycket över det här med kultur. Då försökte jag bara förmedla något. Men senare på kvällen, när jag botade min sönderskrikna röst framför teven, och såg kungahus och politiker smörja kråset i blå hallen så började jag fundera:
Kultur - vad är det egentligen?
Dags att gå till källorna. Norstedts svenska ordbok med 80 000 ord och fraser.
Det finns tre stycken betydelser på ordet kultur. Där ser man.
ETT: "Form i vilken (viss) större grupp människor ordnar sin försörjning och organiserar gemensamma angelägenheter."
Det där lät krångligt. Men det finns exempel; "kulturlämningar, högkultur, indiankultur o.s.v." Aha.
TVÅ: "Sammanfattning av allt som skapats av människor för att ge (högre) andliga upplevelser."
Sedan står det med små bokstäver: "särk. om konst,litteratur,musik o.d. men även om vetenskap; i allmänhet eller under viss tid, inom vissa områden etc."
TRE: "Det att systematiskt odla jord."
Om vi håller oss till förklaring nummer två som jag tror är vad dom flesta av oss ändå tänker på när vi talar om kulturhuvudstadsår, så kan vi väl stanna upp en stund och fundera lite på vad det kan betyda med;
"Sammanfattning av allt som skapats av människor för att ge (högre) andliga upplevelser"

Vi lyckades trots regn och rusk genomföra vår föreställning igår. Det är kul när man får göra några hundra personer lyckliga och även få ge högre andliga upplevelser.

Kommentarer
Postat av: Tomas Wennström

Hej Gunnar
Tack för dina synpunkter och reflexioner.
Ja, det här med kultur är inte lätt. Inte ens för en kulturpolitiker. När det gäller definitionen av kultur brukar man enklast tala om att kultur kan betyda de traditionella konstarterna (litteratur, teater, musik, sång, dans och konst). Sedan kan ju kultur också ha ett slags antropoligisk betydelse och motsvara våra levnadsformer eller olika uttryck skapade av människor. Denna senare betydelsen brukar många hävda när de säger att även fotboll, hockey, mat m.m. är kultur. Förr i tiden, för 100 år sedan, så infattade också vår kunskap- människo- och samhällssyn (vetenskaplig, religös, filosofiskt m.m) i kulturbegreppet. Vi kanske ska försöka återerövra denna kultursyn?
Jag har också sett att vi i Sverige har lika många definitioner av begreppet kultur som samerna har av ordet snö, dvs närmare 40 olika sätt att beskriva vad som ryms inom begreppet kultur. Då brukar vi tala om populärkultur, finkultur, folklig kultur, stadskultur, vardagskultur, modern kultur, traditionell kultur, föreningskultur, subkultur, rockkultur, teaterkultur, m.m. Ja, det är bara att fylla i det som man själv tycker.
Själv tycker jag bäst om att beskriva kultur som ett slags odling, växande av människans inre förmåga och samhället och hur vi förhåller oss och våra mänskliga (historiska, nutida och framtida) relationer till varandra och omgivningen. Vad tycker du? Och vad tycker alla andra som läser denna blogg?
Vad är viktigast att lyfta fram när vi nu ska försöka profilera och utveckla Umeå som kulturhuvudstad?
Mvh Tomas Wennström, kulturnämndens ordförande.

2007-07-14 @ 23:01:50
Postat av: Gunnar

Tack för din intressanta reflektion över kulturbegreppet. I stort håller jag nog med dig, men jag tror också att vi måste passa oss för att göra kulturbegreppet allt för urvattnat. Om allt till slut är kultur så kan det bli svårt att bevara vissa värden. Om det blir lika mycket värt att kasta frisbee som att sätta upp en operaföreställning var hamnar vi då?

2007-07-15 @ 11:35:19
Postat av: Tomas

Jag håller med dig, Gunnar. Jag ville inte med mitt inlägg vurma för att vi ska urvattna begreppet kultur, tvärtom. Jag ville bara beskriva hur brett och svårt kulturbegreppet är.
Därmed inte sagt, att jag tycker att fotboll är kultur. Det tycker jag inte. Möjligtvis kan vi tala om fotbollskultur i en antropoloigiskt mening, men det är något annat.
I vår strävan att bli Europeisk kulturhuvudstad så har vi detta bredare, antropologiska perspektiv, som inte bara innefattar de traditionella konstarterna, utan också olika levnadsformer såsom livsmiljö, stadsmiljö, fritid, vår kulturhistoria, nutid och framtid. Det är inte alldelens enkelt och därför behöver vi diskutera vad som förenar och skiljer de olika kulturbegreppen åt.
Jag tillhör inte heller dem som tycker att vi ska slå ihop fritid- och kulturnämnderna, som man gör i många andra kommuner. Härmed gör jag ingen värdering, att kultur skulle vara finare, eller mera värt än idrott. Båda har sitt fulla
berättigande. Jag ser gärna, precis som många andra, en bra fotbolls- eller hockeymatch och älskar friidrott. Men om jag måste välja (vilket jag sällan behöver) så uppskattar jag en bra teaterföreställning, en god bok, en bra konsert mer än en fotbollsmatch, men det är mitt högst personliga val och värdering.
I min roll som kulturpolitiker möter jag också många kulturutövare som gör skillnad och värderar olika former av kulturuttryck. Inte sällan möter jag de som tycker vi borde satsa mer på det fria kulturlivet (olika slags ideella kulturföreningar) och mindre på den professionella, yrkesutövande kulturen. Andra försöker göra skillnad och skapa motsättningar mellan "finkultur" och "populärkultur". Jag har aldrig riktigt förstått skillnaden, eftersom jag lika gärna ser en bra teater- eller operaförställning, går på en intressant litteraturföreläsning på biblioteket, hör en bra blues- eller rockkonsert och hyr en aktionfilm på fredagkvällen.
Problemet för oss kulturpolitiker är att vi tvingas välja och prioritera utifrån de resurser/skattemedel vi har till vårt förfogande när vi ska stödja olika kulturaktörer. Vi tycker och gör vad vi kan för att kulturen ska få mer pengar, men det en ständig kamp med fördelningen av resurserna till skola, barn- och äldreomsorg, sjukvård, gator och vägar.
Du skriver att vi ska eftersträva att slå vakt om vissa "värden" när det gäller kultur. Jag håller med dig, men samtidigt är jag nyfiken på vilka dessa värden är som du tycker att vi ska försöka bevara.

2007-07-15 @ 13:48:07
Postat av: LennART Frostesjö

Kultur eller Konst, det är ej frågan. Det viktiga är att vi ges möjlighet att utöva dessa, för detta behövs rum.Ytterliggare, vill jag framhäva likheten/jämförelsen mellan kultur och lek. Så här skrev jag under min bloggperiod:
"Att odla, är något som vi alla kan och känner till hur det fungerar och vad som behövs. Dock varierar resultatet när olika personer gör detta.
Kan man använda detta kunskapsområde för att tillika förstå vad som händer med KULTUREN, tillka vad som behövs för att den skall kunna blomstra så bra som möjligt. Jag vill hävda att så kan man.
Vi mår gått av variation, tillika en Trädgårdsmästare blir glad av att se sin trädgård blomstra med många olika färger samt i varierande längd.
Skall Kulturen vara en spelplats för samhällsmedborgarna eller en plats
för politikerna - givetvis det först nämnda. Politikernas uppgift är att se till att denna plats har god näring, vilken kan ge förutsättningar för en god växt. De skall verka utan synas!
Denna plats skall vara av sådan karaktär att den gör att vi höjer oss över världens nycker och fäster blicken på högre lagar.
Platsen måste hela tiden vara i förändring, man får ej börja slå sig för bröstet oss säga vad BRA jag är, Trädgårdsarbetaren måste alltid kämpa på, för att hålla kampen vid liv.
Miljön är ej en Neutral och
Oföränderlig bakgrund, utan den lever och
förändras hela tiden, och med den kulturen liksom de människor som nyttjar den.
Vad gör Kulturen med oss människor, den får oss att observera, minnas,
lära oss av misstagen, dela med oss samt lägga band på oss så att vi både skall förstå överleva civilisationen.
Hos barnen har Leken denna uppgift, för att barnen skall få rätt stimulans så är det bra att deras lekmöjligheter är så mångfacetterade som möjligt."
/LennART

2007-07-18 @ 18:37:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0