We feed the world

Hej.

Det har varit några dagar sedan sist. Beror på att jag varit upptagen med ett grupparbete. Jag tänkte använda detta inlägg till att diskutera hur vi ska kunna hantera maten i framtiden. Även om vi idag producerar mat nog för tolv miljarder människor (det är inte brist på mat som orsakar svält, utan snarare att efterfrågan bestäms av vem som har mest pengar som är grundorsaken), så finns det en risk för att vårt beroende av fossila bränslen kan slå tillbaka på matpriserna globalt, då de flesta gödningsmedel innehåller fossila ämnen som substanser.

NET arbetar med ett projekt för att tillverka experimentell biodiesel, men det kan under inga villkor sägas vara ett substitut för dagens enorma behov. Dessutom så kan minskande tillgångar på oljekällor innebära en förändring av produktionsmönstren inom några årtionden, från globalisering och specialisering till lokalisering och diversifiering.

Vi tror att en central aspekt är att till exempelvis norra Sverige i framtiden ska ha kapacitet att producera all mat för sina behov. Ett väsentligt problem i jordbrukskulturer som gödningen kan sägas råda bot på är den kontinuerliga utsugningen av jordar. Detta talar för att vi behöver ett alternativ till jordbruk när det gäller att producera grönsaker och frukt.

En lösning kan vara vattenkultur (hydroponics) där näringsämnen tillförs genom en vattenlösning, inom ramen för konstgjorda miljöer.Det här är ingen science fiction, utan förekommer redan idag. Det här är till exempel en avocadoodling.

Vad vi behöver diskutera när det gäller matproduktionen i världen, är tre saker.

1. Hur ska vi kunna se till att alla människor får ta del av maten som produceras?
2. Hur ska vi kunna tillgodose att ekologisk mångfald går hand i hand med ett behov att producera mat för miljarder människor?
3. Hur pass lokaliserad bör matproduktionen vara?

Finns lika många svar som det finns sätt att se på världen. Mat är helt enkelt - klyschigt uttryckt - en del av våra basala behov.

En dokumentär som kritiskt granskar dagens matindustry är "We feed the world", som visar hur dagens hantering av matproduktionen fungerar. Även om den målar upp en mörk bild, så åskådliggör det varför vi behöver diskutera omfattande förändringar av vårt sätt att hantera mat.

Bon VoyageKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0