Future by design

Ingenjör, humanist


Jacque Fresco, som är 93 år, har spenderat huvuddelen av sitt liv i framtidens tjänst. Han har skapat en rörelse som kallas "The Venus Project" (TVP), namngiven efter en liten ort i Florida där han de senaste decennierna skapat en experimentell ekoby.

TVP blandar samman innovativ arkitektur och nyskapande tekniska lösningar med en humanistisk vision om hur en framtida värld skulle kunna se ut. Även om vissa iakttagare menar att Fresco's visioner förefaller högst utopiska menar han att det TVP strävar mot är bästa möjliga genomförbara.

Jag måste medge att jag själv har blandade känslor för The Venus Project. Delvis för att det finns lite väl centralistiska tendenser som kan leda till att om fel sker, så blir felen gigantiska. Delvis för att Fresco enbart fokuserar på hur framtidens värld skulle kunna se ut, men inte hur vi kan nå dit. Dessutom har Fresco's TVP på sistone sugits in tillsammans med "The Zeitgeist Movement", som jag själv tycker både har väldigt många oseriösa och omogna inslag och en saknar gemensam linje i dagsläget.


Tänk er denna i Holmsundstrakten!

Torn med påtagbara lägenheter - kanske något för Ön?


                                                                                    Framtidens bostadsområde?

Givetvis handlar Jacque Fresco's livsverk om mer än arkitektur. Det rör frågan hur vi ska kunna skapa ekologisk hållbarhet och garantera en framtid där varje människa når sin högsta möjliga potential.

Varje dag ser vi dokumentärer som handlar om hur pass utsatt människan är, hur pass mörk vår framtid ser ut, och hur pass svårt det är att enas kring internationella insatser av rätt blygsam art mot gränsöverskridande miljöproblem och säkerhetspolitiska hot.

Vad vi idag lider brist på, är modet att våga ha positiva, djärva visioner för framtiden.

Jag har funnit dokumentären "Future by Design" som beskriver Fresco's livsverk på video.google.com. Denna dokumentär har grekiska subtitles (jag är ledsen att det ännu inte tycks finnas en variant med svenska subtitles).

Länk

Dokumentären är 82 minuter lång. Men tro mig, den är inspirerande och kan tjäna som ett underlag för en diskussion om framtidens kultur.

Bon Voyage!Kommentarer
Postat av: max

http://www.youtube.com/user/thevenusprojectmedia#g/c/2C4319DF762C8951enjoy! :D

2011-02-12 @ 04:18:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0