Varför gör ingen någonting?

Det har vi kanske alla tänkt någon gång. Men visste du att:
- 51 % av alla svenskar är engagerade i ideellt arbete. Detta gäller framförallt inom idrott, kultur, fackföreningar/boende och socialt arbete.
- 25 % av svenskarna har ett styrelseuppdrag i någon förening
- Ca. 20 % av medborgarna är engagerade inom idrottsrörelsen och lika många inom socialt inriktade organisationer
- I snitt lägger de frivilliga 14 timmar i månaden på ideellt arbete. 
- Totalt utförs ca 350 000 årsheltidsarbeten på ideell basis varje år. Det är lika många timmar som i Sveriges tio största företag
- Värdet av de ideellt producerade tjänsterna beräknas till 150 miljarder per år
- I Umeå deltar mer än 50% av alla ungdomar i åldern 7-20 i någon form av föreningsdriven aktivitet
- Det skulle krävas minst 120 årsheltidsarbeten för att ordna dessa aktiviteter i Umeå om inte de ideella ledarna fanns

Föreningar har det funnits länge i Sverige. Ändå dröjde det ända till 1999 innan någon gjorde någon större forskning på området. Bakom alla siffrorna i demokratiutredningen SOU 1999:84 kan man utläsa vad många av oss redan visste. Att den ideella sektorn är en drivkraft och utvecklingsfaktor i Sverige.

Tvärtemot vad media vill förmedla visar erfarenheter från Volontärförmedlingen i Umeå och Volontärbyrån i Stockholm att unga är väldigt intresserade av att göra en frivillig insats. 72% av alla volontärer är i åldern 15-35 enligt volontärbyrån www.volontarbyran.org Det är något jag försökte lyfta många gånger när jag jobbade med projektet volontärförmedlingen i Umeå. Men på något sätt verkar det som om media är mer intresserade av att skriva om ungdomsgäng, våldsbrott och förstörelse än om unga människor som gör en viktig insats och engagerar sig frivilligt.

Sedan är inte föreningslivet särskilt bra på att släppa in dessa ungdomar och ta tillvara deras engagemang men det är en annan fråga som jag kanske återkommer till.

Vad jag vill säga är att i arbetet med att bli och att vara kulturhuvudstad, så får vi inte underksatta den kraft, energi och styrka som finns bland Umeås föreningar. Och den får inte heller utnyttjas! Ideellt engagemang bygger på en känsla av delaktiget, meningsfullhet och glädje. Något att tänka på i samarbetet med föreningslivet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0