Universitetsstad lyft av tredje uppgiften?



I Högskolelagen från 1997 kan man läsa: "Högskolorna skall också samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet." Detta krav på samverkan kallas ibland för högskolans tredje uppgift. I akademiska kretsar hörs det sistnämnda begreppet lite här och var, men jag måste erkänna att det gick flera år som student innan jag fick det förklarat för mig. Någonstans i samma veva lärde jag mig också vad högskolans två första uppgifter var: utbildning och forskning - hör och häpna!


Universitetet ska alltså samverka med hela det omgivande samhället - näringsliv, kommuner, landsting, myndigheter, organisationer och allmänhet - och blir på så sätt, i tredje uppgiftens namn, en mycket viktig part även för Umeås kulturklimat. Desto luddigare är vad denna breda samverkan ska gå ut på, vad man ska våga läsa in i det. För mig kan det bland annat handla om högskolans samhällsrelevans men kanske än mer om att levandegöra Umeå som studentstad och att låta universitetet nå ut längre - att låta det finnas med som en oumbärlig del i så gott som alla sammanhang.


För ett par år sedan blev Umeå utsedd till årets studentstad, med särskild grund i det välfungerande samarbetet mellan universitet, kommun, studentkårer och näringsliv. Här finns sedan drygt 30 år tillbaka två universitet (förutom Umeå universitet även Sveriges lantbruksuniversitet) och därtill flera populära högskolor, här finns ett erkänt gott studieklimat och högklassiga möjligheter till träning och friluftsliv, här finns sammantaget närmare 30 000 studenter.


Ändå är Umeå på många sätt ingen riktig studentstad. Utanför campus och möjligen stadsdelen Ålidhem är det svårt att finna tecken på att vi har ett av landets största universitet. Trots att universitetsområdet ligger relativt nära Umeås stadskärna (det har höjts röster om att flytta det ännu närmare) så känns campus tämligen avskuret från övriga stan. Av logistiska skäl rör sig studenterna oftast i de pubar, kaféer och kårhus som ligger på campus, men också i övrigt är nöjesutbudet i Umeå - åtminstone om man ser till de få klubbar och uteställen som finns - tämligen skralt för att tillfredsställa 30 000 studenter.


Ett annat exempel på Umeås brister som studentstad är att många traditionellt starka kulturella studentmiljöer här är förhållandevis svaga, alternativt saknas helt. Själv var jag till en början en av de drivande krafterna bakom Umeå Nya Studentteater, som startades upp hösten 2004 och redan därpå följande vår arrangerade Sveriges första nationella studentteaterfestival. Vi bjöd på lokala produktioner, gästspel från Stockholm och Göteborg, en isländsk performancekonstnär från Paris, mini-filmfestival, föreläsningar av Fredrik Lindegren (numera kulturchef och projektledare för Umeå 2014-satsningen), Staffan Ling och teaterprofessor Per Ringby - bland mycket annat. Läs gärna mer på http://www.studentteatern.se/festival/index.html. Sedan hände dock något som inte är lätt att sätta fingret på men som likväl gjorde att studentteatern under nästföljande år bara satte upp en pjäs och därefter sakta men säkert dog ut, trots exempelvis teaterworkshops, improvisationsgrupper och en välbesökt inspirationsträff med Rikard Wolff. Så - inte nog med att det kapitlet i Umeås kulturhistoria numera är över - det statuerar även ett beklagligt exempel på studentkulturens uthållighet och vara i stan.


Naturligtvis kommer det an på studenterna att själva skapa sin egen studentkultur i Umeå men det är också viktigt att universitetet kommer såväl stan som studenterna till mötes - något som Högskolelagen uppmanar till. Ett mycket positivt initiativ är projektet Kultur på campus, som flera gånger i månaden ordnar gratisarrangemang för universitetets studenter och lärare. Det kan till exempel röra sig om filmvisningar, konserter och författarbesök; som igår, när Per Olov Enquist inför stora Aula Nordica berättade om sin nya Augustprisnominerade roman Ett annat liv. En annan lösning tror jag skulle vara om universitetets närvaro blev mer påtaglig i stadskärnan, även utanför nuvarande campus - kanske i form av fler campus?


Kommentarer
Postat av: Ola

Nog är Umeå en riktig studentstad, men inte likadan som andra studentstäder! Befolkningsrörligheten gör att det är svårt att bygga traditioner här, men det öppnar å andra sidan för ett fräschare klimat.

2008-10-23 @ 07:26:10
Postat av: Ingo

Å äntligen intressanta, genomtänkta och kloka inlägg i debatten!! Ser verkligen fram mot kommande... Tack så länge Christo

2008-10-23 @ 10:53:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0