Assembly of European Regions

Assembly of European Regions (AER) är en organisation för alla regioner i Europa, oberoende av om regionen har eller inte har medlemskap i EU eller liknande. Det är ett övergripande interregionalt samarbete som grundar sig på att utbyta erfarenheter och hjälpa varanda. Vissa regioner runtom i Europa har större inflytande och ofta större möjligheter att bestämma, än exempelvis våra landsting i Sverige, men det bästa med AER är att alla regioner får möjlighet att yttra sig, att driva frågor de finner viktiga.

Västerbotten har stort inflytande i många frågor inom AER, men många gånger tar inte politiker och tjänstemän den möjligheten. Befolkningen (läs: väljarna) bor i Västerbotten och vill se resultat, förbättringar på plats. Det man inte som vanlig Västerbottning får se eller höra om är hur givande och positivt det är att arbeta med utrikespolitiska frågor. Att personer som arbetar med regionala frågor får åka iväg och byta perspektiv eller se att andra regioner kämpar med samma saker som vår region här hemma kämpar med är bara bra. Helt enkelt utbyta erfarenheter, tänka efter och sedan driva igenom något på hemmaplan.

Men vad som krävs för att saker och ting ska drivas igenom här hemma är ENGAGEMANG. Det är inte lätt att förändra något. Det nästan k r ä v s att det går emot strömmen, att det stöter på motstånd  för att det ska göra skillnad till det bättre. Jag har ofta hört meningen - Man vinner inga val på att prata om utrikespolitik. Vilket är märkligt, för det är DET som fascinerar de flesta ungdomar idag. Jättemånga unga väljer att studera ett halvår eller längre utomlands, många reser iväg. Vidga vyer, kalla det vad ni vill, men som befolkning har vi helt enkelt en mer internationell basis än för bara 10 år sedan. (globalisering)

Problemet för politiken idag - missförstå mig rätt - partipolitiken, är att det inte kommer fram nytt engagemang, att det finns för få unga medlemmar som driver på. Sist jag hörde en undersökning om antalet unga partimedlemmar i Sverige låg det på 4%. De politiska frågorna som drivs i vårat land är galet viktiga. Men ofta blir de så dammiga och tråkiga att de helt enkelt förbises.

Många unga vill se förändring omedelbart. Allt går fort i samhället. Jag hörde nyss en berättelse om en kille härifrån trakten som åkt ner till Stockholm, hamnade mitt i morgonrusningen på t-centralen och han sprang med alla andra för han trodde det brann någonstans. INGEN gick eller stod stilla...

Alternativa sätt att påverka är bra, som exempelvis inom föreningslivet. Förra året blev jag invald i Umeå Föreningsråd, ett av många andra uppdrag jag hastigt tog på mig år 2007. När jag väl satt där insåg jag att jag inte hade plats. Jag var 18 år, tjej och ville så gärna förändra men jag hann inte vara på alla ställen samtidigt. Jag halkade in på uppdraget som ledamot just eftersom jag var ung och engagerad. Det finns enligt umea.se över 700 föreningar i Umeå och det är ett massivt arbete för Umeå föreningsråd att försöka jämka alla mot några liknande mål. Umeå föreningsråd hade gjort en massiv undersökning året innan och var på väg att försöka göra något åt saken när jag klev in, men det var trögkört. Demokrati är trögkörd, mångfasetterad och ibland helt omöjlig, men som sagt det bästa vi har för tillfället och just där och då krävdes det massiva engagemangsupplivanden. Jag drog mig ur Umeå Föreningsråd för att förändra för unga människor i inlandet. (Berättar mer om det någon annan gång.)

För att avsluta - det behövs nytt tänk i politiska sammanhang. Att ta med unga människor i diskussionen, inte bara som en statistisk eller galleriartad del, utan verkligen få unga människor - just de mellan 15-25 - att fatta opinion, engagemang och ta plats i de frågor i vår närhet, som är liknande vart vi än vänder oss. Är en riktig utmaning. Och att fortsätta se förbi eller halvdant göra något åt den utmaningen är som att kasta soporna på marken och vänta på att någon annan tar hand om dom. Det finns inte någon. Det finns du och så finns det jag. Vi är alla del av samma kaka och vi påverkar varandra genom hur vi agerar. På ett eller annat sätt kan du påverka din vardag för att den ska bli bättre. Ung som gammal. Och nu när du ändå sitter vid datorn, jag har några tips på vad du kan göra när du sitter där du sitter - kolla in min blogg och välj kategorin "Påverkan i vardagen".

Exempelvis
- Ett klick för skogen
- The Hungersite (klicka helt gratis på en länk på den sidan och du donerar mat)

Elina Andersson.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0