Tomteluvan

- The Original Scandinavian Santa Cap, upprepade skräddaren klentroget.

- Just det, sa vi. Mycket röd, gummiband runt huvudet och spetsig i andra ändan, som hänger ned på nacken.

Vi kunde också ha sagt att den första som avbildade den svenska tomteluvan var Jenny Nyström som illustrerade berättelsen Lille Viggs äfventyr på julafton.

- Längst ner på ryggen kan man ha en bjällra, sa maken Calle och trallade Jingle Bells.

Skräddaren serverade ett leende av så bred modell att mungiporna blockerade öronen.

- Små klockor. Pling, pling, försökte vi.

- Kyrkklockor, utbrast mannen. Små kyrkklockor längst ner på tomteluvan.

- Yes, sa vi.

- Naturligtvis, utbrast skräddaren glädjestrålande. Jag ska åka in till marknaden och köpa små klockor till luvorna. Det gör jag så gärna. Jag är nämligen kristen.


Det sista sa mannen med uppenbar stolthet. Han presenterade sig som Thomas efter aposteln Tomas Tvivlaren, och följdaktligen tillhörde han den syriansk ortodoxa kyrkan. Enligt legenden ska aposteln ha anlänt till Kerala år 52 e Kr för att missionera. Enligt samma, helt obekräftade uppgifter, ska den helige invandraren ha omkommit vid en jaktolycka på ett berg utanfor Chennai på östkusten. En jägare tog den bedjande aposteln för en påfågel och kastade sitt spjut mot honom.


De kristna i Kerala utgör en femtedel av befolkningen. Muslimerna sägs vara lika många och hinduerna är således i majoritet. Även om julen är en kristen högtid har alla naturligtvis ledigt. Några sköna dagar av praktisk ekumeni i en delstat där precis allt är multi.

Marianne Hård af Segerstad

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0