Vinterbadare

13/2 2007

 

Möten med deras Byggnadsinspektörer och bygglovsarkitekter samt sekreterare och deras jurist.

Vid presentationen av oss själva var det en bygglovsarkitekt Esa Kauppi som nyligen tagit flygcertifikat samt gärna hoppade fallskärm och en annan var en isvaksbadare. Han bjöd mig och Andreas  att pröva det också, men vi avstod för att undvika att blir förkylda.

 

De berättade lite kort om vad som är deras problem och de var snarlika våra. De får dåliga handlingar, ritningar de har inte läst planen så de kommer med fel typ av hus mm. De sa även att de som ska bygga har dålig kunskap om vad de ska tänka på före de väljer hus och vilken typ av teknisk utrustning det bör ha, ventilation, isolerings tjocklek, typ av grund, solvärme mm.

De har för att det ska bli bättre ordnat informationsmöten med de som ska bli tilldelade tomt via den kommunala tomtkön de har i Oulu dessa möten minst en gång om året. Det har kommit ca 200 besökare på dessa möten, mötet tar ca 2 timmar. De har efter det mötet inbjudit de som är intresserade till en Work shop där de får lära sig hur de ska använda Oulus kvalitetssystem de har utvecklat. På dessa träffar har det varit ca 40-50 personer. Där inriktar de sig på de tekniska egenskaperna och inte på arkitekturen. De vill att de ska sikta mot stjärnorna i kvaliteten för verkligheten brukar ändå bara ligga strax över vad lagen föreskriver. Om de siktar mot att uppfylla vad lagen säger så hamnar de ofta sämre än den. De lägger stor vikt vid att utförandet måste vara bra utfört, husen ska vara täta. De har där hjälp av bygglagstiftning som föreskriver hur tätt ett hus ska vara. Det är tagit bort det i den svenska BBR 2006, det fanns i den gamla BBR 2002. Byggnadsinspektörerna i Oulu gör sedan en tryckprovning på vissa hus för att se om de uppfyller vad kravet är enligt bygglagstiftningen.

 

Sedan fick vi även ett tips på hur det fungerar när de mäter bruttoarean för hus.

Vid bygglovsansökan så räknar de ytterväggar som maximalt 250 mm tjocka. Så om byggherren väljer att isolera det med 400 mm isolering samt spikläkt och panel så behöver de inte räkna in det i arean. I Umeå så fungerar det inte så. Bekymmer uppstår där det är begränsad byggrätt enligt planen. Om ett hus är 10 * 15 meter=150 m2. Boyta vid 250 mm tjocka väggar blir 9,5*14,5= 137,75 m2 och med superisolerade väggar 9*14=126 m2 alltså en skillnad på 11,75 m2. Det är ett stort sovrum som de flesta som bygger på en 150 m2 plan inte kan vara utan.

Tycker det borde vara klokt att överväga om inte ett sådant system borde fungera i Umeå också nu när energisnåla hus ska byggas. Det borde uppmuntras även i Umeå att det byggs fler välisolerade hus med låg energiförbrukning.

 

Vänliga hälsningar från ett kyligt Uleåborg

 

Christer Svärling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0